ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Σαμοθράκη: Η άγρια ομορφιά της ελευθερίας!

Post by: 29/07/2022 0 comments

Ένα νησί γεμάτο παραλίες, καταρράκτες, βουνά και αγριοκάτσικα. Και φυσικά άπλετο πράσινο παντού. Την Σαμοθράκη την αγαπάμε για τα άγρια τοπία της με την πυκνή βλάστηση, τα γάργαρα νερά και κυρίως για τη διάχυτη αίσθηση ελευθερίας. Επιπλέον, γευόμαστε την εξαιρετική τοπική κουζίνα της Σαμοθράκης με γεύσεις όπως κατσικάκι στη λαδόκολλα, ξεροτύρια, τραχανάς ξινός, τηγανόψωμα με κολοκυθολούλουδα, χαλβάς σε ταψί και τηγάνι αλλά και γλυκά του κουταλιού.

Μία επίσκεψη στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη, στη βόρεια πλευρά του νησιού, νωρίς το πρωί, είναι απαραίτητη. Το Ιερό ήταν αφιερωμένο στην λατρεία και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών που αναφέρονται με το όνομα Κάβειροι και παραμένουν ακόμη αινιγματικοί και άγνωστοι. Επίσης, θα επισκεφτούμε και το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, το οποίο βρίσκεται σκαρφαλωμένο σ’ έναν ψηλό βράχο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στη Σαμοθράκη υπάρχουν 999 ξωκλήσια και ερείπια.

Στη συνέχεια δε θα παραλείψουμε να εξερευνήσουμε τις φημισμένες βάθρες, που σχηματίζονται από τα νερά που κυλούν από το Όρος Σάος. Διάσημη είναι η βάθρα του ποταμού Τσιβδογιάννη αλλά και η Γριά Βάθρα κοντά στα Θέρμα, από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο Όρος Φεγγάρι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης που φιλοξενεί μεγάλο μέρος από τα ευρήματα των ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον 20ο αιώνα στην αρχαία πόλη, παρουσιάζει τρομερό αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ιστορία. Μαζί τους εκτίθεται και αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Διάσημοι είναι και οι όμορφοι Πύργοι της Σαμοθράκης που μαζί με τις οχυρώσεις αποτελούν τα σημαντικότερα παραδείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής του ελλαδικού χώρου. Στο ακρωτήρι, εκεί που εκβάλλει ο Φονιάς βρίσκεται μεμονωμένος ο πύργος της εποχής των Παλαιολόγων.

Αυτό που δε χορταίνουμε με τίποτα, εκτός από το φαγητό, είναι οι εξορμήσεις στη φύση αφού η οργιώδης βλάστηση, τα πεντακάθαρα νερά, τα φαράγγια και τα ποτάμια είναι ιδανικά για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και διάσχιση φαραγγιών. Μετά από μερικές ώρες ηλιοθεραπείας ή πεζοπορίας, κλείνουμε τη μέρα μας με μια βουτιά στις θερμές θειούχες ιαματικές πηγές του δημοτικού υδροθεραπευτηρίου που λειτουργεί στο χωριό Θέρμα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Μία χαλαρωτική βουτιά θα πείσει κι εσάς για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons