ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Πάτμος: Πάσχα στα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου.

Post by: 11/04/2023 0 comments

Στους περισσότερους προορισμούς τα ξεχωριστά έθιμα ξεκινούν συνήθως από την Μεγάλη Παρασκευή. Στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου» όμως φροντίστε να βρίσκεστε νωρίτερα, για την τελετή του Νιπτήρα.

«Τούτη η εργασία είναι ο καρπός μιας στιγμής: της αυγής της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 1955. Την παραμονή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, “έγενόμην έν τη νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς έπαιρνε να χαράξει, ήμουν πάνω στη Χώρα. Η θάλασσα, ακίνητη σαν το μέταλλο, έδενε τα τριγυρινά νησιά. Δεν ανάσαινε ούτε ένα φύλλο μέσα στο φως που δυνάμωνε. Η γαλήνη ήταν ένα κέλυφος ολωσδιόλου αράγιστο. Έμεινα καρφωμένος από αυτή την επιβολή – έπειτα ένιωσα πως ψιθύριζα: “Έρχου καί βλέπε”»… Είναι τα λόγια του ίδιου του Σεφέρη στην εισαγωγή της μετάφρασης της Αποκάλυψης. Στους περισσότερους προορισμούς τα ξεχωριστά έθιμα ξεκινούν συνήθως από την Μεγάλη Παρασκευή. Στα “Ιεροσόλυμα του Αιγαίου” όμως φροντίστε να βρίσκεστε νωρίτερα, για την τελετή του Νιπτήρα. Πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία του Δημαρχείου για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, μια τελετουργία που καθιερώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας: ο ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Χριστός, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Μεγάλη Παρασκευή, ο δρόμος που οδηγεί στο καστρομονάστηρο, αλλά και η αυλή του στρώνονται με άνθη πασχαλιάς. Το βράδυ οι επιτάφιοι περνούν μέσα από τα καλντερίμια του νησιού σε μια πένθιμη πομπή που θα καταλήξει στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Το βράδυ της Ανάστασης θα κατευθυνθείτε είτε στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού είτε στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα. Στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» ολόκληρο το νησί φωτίζεται από βεγγαλικά ενώ ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν ραντεβού στις ταβέρνες του νησιού για το σπάσιμο της νηστείας.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Πάτμο:

  1. Παρακολουθήστε όλες τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο στη σπηλιά που αποτέλεσε το ασκητήριο του Ευαγγελιστή και το σημείο που δέχτηκε την Θεία Έμπνευση για το έργο της Αποκάλυψης. Η ατμόσφαιρα είναι απόλυτα κατανυκτική.
  2. Δείτε την Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που γίνεται την Mεγάλη Παρασκευή στο Mοναστήρι του Aγίου Iωάννου του Θεολόγου. Μυρωδιές από λιβάνι, ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές αγιογραφίες, οι μοναχοί και οι ψαλμωδίες δημιουργούν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης.
  3. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μη χάσετε μια μοναδική εμπειρία: στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση ή ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τον οποίο το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
  4. Την Τρίτη του Πάσχα ακολουθήστε τους ντόπιους στην πλατεία της Αγιά-Λεβιάς στη Χώρα. Εκεί, ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου κάνει αγιασμό και οι πιστοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα και τις εικόνες που έχουν μεταφερθεί από τη μονή και τις ενορίες του νησιού και κρατούν χρυσοντυμένοι ιερομόναχοι. Ακολουθεί λιτανεία που καταλήγει στο μοναστήρι.
  5. Πάρτε το καραβάκι προς τους Λειψούς (περίπου μισή ώρα) για να δείτε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου. Είναι η μοναδική εικόνα στην οποία η Παναγία κρατά το Χριστό εσταυρωμένο και όχι ως βρέφος όπως συνήθως. Το μοναστήρι όπου φυλάσσεται η εικόνα χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από μοναχούς της Ιεράς Μονής Πάτμου.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons