PETS, ΦΥΣΗ

Πόσο καλά ξέρουμε τα σκυλιά και τις ικανότητές τους;

Post by: 30/05/2021 0 comments

Η διατήρηση της μνήμης στα σκυλιά είναι καλύτερη από ό,τι πίστευαν οι ερευνητές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Τα σκυλιά ήταν σε θέση να θυμούνται και να εκτελούν μια ενέργεια που είδαν μετά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα διαστήματα, επιδεικνύοντας «επεισοδιακή» μνήμη, όπως οι άνθρωποι. Ως επεισοδιακή ορίζεται η αυτοβιογραφική, ρητή μνήμη από γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες.

Σύμφωνα με την Κλαούντια Φουγκάζα, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Συγκριτικής Ηθολογίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών που διεξήγαγε τη μελέτη, τα ευρήματα διαψεύδουν τα τεχνητά εμπόδια που έχουν οριστεί μεταξύ πρωτευόντων θηλαστικών και σκυλιών και άλλων ζώων.

«Αν και τα σκυλιά θεωρούνται πιο έξυπνα από πολλά άλλα είδη ζώων, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να έχουν κάποιες κοινές νοητικές ικανότητες, παρά τις τεράστιες εξελικτικές διαφορές τους», επισημαίνει η Φουγκάζα.

Για να εξακριβώσουν αν τα σκυλιά έχουν επεισοδιακή μνήμη, οι ερευνητές τα έβαλαν να παρακολουθήσουν ένα άτομο να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως να πέφτουν στο πλάι, και στη συνέχεια, να εκτελούν την ίδια ενέργεια αφού τους δοθεί η εντολή «κάνε το».

Αν και τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να επαναλαμβάνουν μία ενέργεια αποτελεσματικά, αυτή η ικανότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα επεισοδιακής μνήμης. Για να θεωρηθεί ότι τα σκυλιά έχουν επεισοδιακή μνήμη, θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναλάβουν μια δράση χωρίς να τους ζητηθεί ή να υπάρχει ανταμοιβή.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 17 σκυλιά να αντιγράφουν ανθρώπινες ενέργειες μέσω αυτής της μεθόδου.

Στη συνέχεια, τα σκυλιά διδάχτηκαν να ξαπλώνουν σκόπιμα μόλις δουν μια ενέργεια να εκτελείται από ένα άτομο. Αφού έμαθαν τα σκυλιά να κάνουν αυτό, οι ερευνητές τους έδιναν την εντολή «κάνε το» χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση.

Παραδόξως τα σκυλιά ήταν σε θέση να μιμηθούν τη δράση, ακόμη κι αν δεν είχαν εκπαιδευτεί και ειδοποιηθεί εκ των προτέρων να τη θυμούνται και να την επαναλάβουν.

«Τα σκυλιά ήταν σε θέση να θυμούνται την ενέργεια που πραγματοποιούσαν οι άνθρωποι και να την επαναλάβουν όταν τους ζητήθηκε να το πράξουν. Είναι, επομένως, σαφές ότι τα σκυλιά παρουσιάζουν επεισοδιακή μνήμη», καταλήγει η μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα σκυλιά μετά από ένα λεπτό και, στη συνέχεια, μετά από μία ώρα. Ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά ήταν σε θέση να επαναλάβουν τις ενέργειες μετά από τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, η μνήμη τους μειώθηκε με το χρόνο.

«Από μια ευρεία εξελικτική σκοπιά, αυτό σημαίνει ότι η επεισοδιακή μνήμη δεν είναι μοναδική και δεν εξελίσσεται μόνο σε πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά είναι πιο διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο», δήλωσε η Φουγκάζα.

Τα σκυλιά μιμούνται εκφράσεις και μεταδίδουν συναισθήματα μεταξύ τους.

Τα σκυλιά μιμούνται εκφράσεις και μεταδίδουν συναισθήματα μεταξύ τους, σύμφωνα με μελέτη Ιταλών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως οι σκύλοι είναι ικανοί για ενσυναίσθηση.

Οι άνθρωποι και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά μιμούνται τις εκφράσεις των άλλων ατόμων γύρω τους. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο χαμογελά, κάποιο άλλο άτομο στην ομάδα θα κάνει σχεδόν πάντα το ίδιο.

Η μιμητική αυτή συμπεριφορά αποτελεί μέρος αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν συναισθηματική μετάδοση, όπου τα συναισθήματα ενός ατόμου, προκαλούν μια αλλαγή στα συναισθήματα ενός άλλου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα τρίτο άτομο, και ούτω καθεξής.

Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται μόνο για αντιγραφή, αλλά για μία συμπεριφορά που προκαλεί πραγματική αλλαγή στην κατάσταση της διάθεσης του άλλου.

Άλλο παράδειγμα είναι το παιχνίδι «κρυφτού» με ένα βρέφος, που γενικά έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να γελάει, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί χαμόγελο και αίσθηση της ευτυχίας στον ενήλικα. Η συμπεριφορά αυτή εξελικτικά πιστεύεται ότι είναι μια μορφή έκφρασης που επιτρέπει στα μέλη μίας ομάδας να συνδέονται.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα σκυλιά συμμετέχουν σε συμπεριφορές μιμητισμού ή και συναισθηματικής μετάδοσης.

Η ομάδα εγκαταστάθηκε σε ένα τοπικό πάρκο σκυλιών και μαγνητοσκόπησε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ 23 αρσενικών και 26 θηλυκών σκυλιών, ηλικίας μεταξύ τριών μηνών και έξι ετών.

Κατά την ανάλυση του βίντεο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά εκδήλωναν δύο βασικές συμπεριφορές μιμητισμού, το να σκύβουν χρησιμοποιώντας μόνο τα μπροστινά πόδια τους, και το να ανοίγουν το στόμα τους με μη απειλητικό τρόπο.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι που γνωρίζονταν καλύτερα είχαν την τάση να μιμούνται ο ένας τον άλλο πιο συχνά.

Ως μίμηση ορίστηκε η αντιγραφή μίας δράσης ή έκφρασης μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Το 76 τοις εκατό των σκύλων παρατηρήθηκαν να συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο σε κάποιο βαθμό, και μάλιστα οι σκύλοι που μιμούνταν ο ένας τον άλλο περισσότερο έτειναν επίσης να παίζουν μαζί περισσότερη ώρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σκύλοι νιώθουν ενσυναίσθηση, καθώς η μετάδοση συναισθημάτων αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της.

Πηγή: apotis4stis5.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons