ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Τι αποκαλύπτει ένα ακατάστατο σπίτι για την ψυχολογία σου;

Post by: 04/03/2020 0 comments

Θέλεις να ζεις σε ένα άψογο και καθαρό σπίτι ή σε ένα χώρο γεμάτο αντικείμενα, σουβενίρ, βιβλία και αντικείμενα;

Για μερικούς ανθρώπους, ένα περιποιημένο δωμάτιο μπορεί να είναι χαλαρωτικό, μέσα στο χάος της καθημερινότητας. Για άλλους, η τάξη μέσα σε ένα χώρο είναι υπερβολική και βαρετή. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος σε ένα ακατάστατο δωμάτιο, ενώ άλλοι, εκεί, νιώθουν πιο δημιουργικοί.

Τι γίνεται με όσους προτιμούν τους πιο ακατάστατους χώρους; Τι λέει ένας τέτοιος χώρος για την ψυχολογία τους;

Ένα ακατάστατο δωμάτιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Μπορεί να σημαίνει ότι είσαι απασχολημένη και έχεις λίγο χρόνο για να καθαρίσεις και να οργανώσεις το χώρο. Μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι ότι έχεις πάρα πολλά περιττά αντικείμενα. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν βάζουν ως προτεραιότητα την καθαριότητα και την οργάνωση. Σε αυτή την περίπτωση, η ακαταστασία, η σκόνη και το χάος είναι απλώς μια φυσιολογική συνέπεια.

Εάν, όμως είσαι συνήθως τακτική και οργανωμένη και ξαφνικά δεν φροντίζεις το σπίτι, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στη ζωή σου. Για παράδειγμα, η ακαταστασία μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης.  Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι συχνά αισθάνονται πολύ κουρασμένοι ή απελπισμένοι για να ασχοληθούν με τα καθημερινά οικιακά καθήκοντα. Επίσης, μία “ακατάστατη” ψυχή και προσωπική ζωή μπορεί να “μεταφέρεται” και στη οργάνωση του σπιτιού.

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά τους;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα γεμάτο και ακατάστατο δωμάτιο, είναι ένα σημάδι ενός γεμάτου μυαλού και μίας γεμάτης ζωής, χωρίς να είναι απαραίτητα αποδιοργανωμένοι σε τέτοιους χώρους. Το γραφείο τους μπορεί να μοιάζει με ένα μπερδεμένο χάος, σκονισμένο με χαρτιά, φακέλους και αρχεία. Παρ ‘όλα αυτά, πάντα φαίνεται να ξέρουν ακριβώς πού είναι καθετί, όταν το χρειάζονται. Τέτοιοι άνθρωποι προσελκύονται περισσότερο από νέες ιδέες, εμπειρίες και δημιουργικότητα. Είναι πιο καλλιτεχνικές και ελεύθερες φύσεις.

Η ακαταστασία και η δημιουργικότητα.

Έρευνες έδειξαν ότι το να εργάζεται κάποιος σε ένα τακτοποιημένο χώρο, ενθάρρυνε τη γενναιοδωρία, την υγιεινή διατροφή και τη συγκέντρωση. Από την άλλη, η εργασία σε ένα ακατάστατο περιβάλλον, οδήγησε στην πραγματικότητα, σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εργασία σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο χώρο κάνει τους ανθρώπους πιο τυπικούς και σωστούς στο να κάνουν ό,τι αναμένεται από αυτούς.

Αντίθετα, η εργασία σε ένα ακατάστατο χώρο, χαλαρώνει αυτή την ανάγκη για τα “πρέπει” και επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες και να απελευθερωθούν.

Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι όσοι δουλεύουν σε ακατάστατο περιβάλλον θα γίνουν πιο δημιουργικοί.  Μερικοί άνθρωποι εργάζονται καλύτερα σε ιδιαίτερα οργανωμένους χώρους, ενώ άλλοι εργάζονται καλύτερα σε λιγότερο οργανωμένο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε τακτοποιημένο περιβάλλον είναι πιο πιθανό να “κολλήσουν” με το συμβατικό τρόπο εργασίας, ενώ οι άνθρωποι σε ακατάστατο περιβάλλον είναι πιο πιθανό να στραφούν στην καινοτομία, όπως έκανε κι ο Αϊνστάιν!

Φωτό από: Easistore

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons