ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

“White lies”: Υπάρχουν ‘αθώα’ ψέματα και τι εξυπηρετούν;

Post by: 01/04/2015 0 comments

Θυμάμαι μία φορά που κάναμε διακοπές με τις φίλες μου στην Τζια και είχαμε βρεθεί σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο για φαγητό. Όση ώρα επιλέγαμε το πού θα καθίσουμε, άρχισε να με περιτριγυρίζει μία μέλισσα. Έχοντας την υπερβολή μέσα μου, ξεφώνισα στον κύριο που ετοίμαζε το τραπέζι: «Αν με τσιμπήσει, θα πεθάνω». Ο κύριος έδιωξε τη μέλισσα κι εγώ είχα πλέον μια καλή δικαιολογία για την αυταρχική συμπεριφορά μου. «Είσαι αλλεργική» μου λέει η Νεφέλη; «Όχι, δεν νομίζω αλλά δεν θέλω να με τσιμπήσει» της απάντησα.

Τα “λευκά” ψέματα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μερικές φορές διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητά μας. Στην περίπτωσή μου βέβαια δεν φάνηκα παρά ένα κακομαθημένο κοριτσάκι, αλλά μεταξύ μας δεν ήθελα να με τσιμπήσει εκείνη η μέλισσα! Οι φανατικοί του Sex and The City, θα θυμούνται ότι η Carrie Bradshaw επέμενε να λέει ότι έχει αλλεργία στον μαϊντανό όταν πήγαινε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, μόνο και μόνο επειδή δεν της άρεσε που τον πρόσθεταν παντού.

Μπορεί ένα ψέμα να είναι «αθώο»; Η αλήθεια (!) είναι ότι για να ευδοκιμήσει μία ανθρώπινη σχέση πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια. Μία νέα έρευνα όμως, όπως δημοσιεύτηκε στη dailymail, έρχεται να υποστηρίξει ότι τα white lies (άκακα ψέματα) – για τους σωστούς λόγους – μπορούν να ενδυναμώσουν μία σχέση. Το κανάκεμα της κολλητής ενώ έχει πάρει δύο κιλάκια ή το γεγονός ότι δεν λες στον σύντροφό σου πόσο μισείς το νέο του κούρεμα τείνει να είναι καλό για τη μεταξύ σας σχέση. «Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψέματα που λες προκειμένου να καλύψεις ένα λάθος ή να διεκδικήσεις κάτι, αφού δεν είναι τρόπος για να βελτιώσεις μία σχέση» τονίζει ο Robin Dunbar, εξελικτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτό το είδος της εξαπάτησης, γνωστό και ως αντικοινωνικά ψέματα, είναι καταστροφικό και αποδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, τα ψέματα που λέγονται για να βοηθήσεις κάποιον ή για να προστατεύσεις τα συναισθήματά του μπορεί να είναι καλά για τις σχέσεις. Οι ψυχολόγοι τα αποκαλούν προ-κοινωνικά ψέματα, αλλά είναι περισσότερο γνωστά ως white lies (λευκά ψέματα) υποστηρίζει ο καθηγητής.

Τα λευκά ψέματα, φαινομενικά, δεν έχουν κάποιο αρνητικό αντίκτυπο. Η συχνή επανάληψή τους όμως σίγουρα κάνει αυτόν που τα λέει ανάξιο εμπιστοσύνης από το κοινωνικό σύνολο. Ας συμφωνήσουμε ότι η χρυσή τομή είναι κάπου στη μέση. Ποια είναι όμως τα συχνότερα λευκά ψέματα που λέμε;

«Δεν το έκανα εγώ» – Γιατί μερικές φορές δεν έχει καμία σημασία.

«Το τραπέζι θα είναι έτοιμο σε 5 λεπτά» – Γιατί πρώτον ξέρεις ότι κανείς δεν θα είναι έτοιμος σε 5 λεπτά και το 5 ακούγεται πολύ καλύτερο από το 15.

«Ευχαριστώ πολύ! Είναι τέλειο!» – Είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον ότι σου πήρε ένα άθλιο δώρο;

«Ναι, είσαι πολύ όμορφη με αυτό το φόρεμα» – Γιατί οτιδήποτε αντίθετο θα σε οδηγήσει σε έναν ατελείωτο τσακωμό και στο να βγάζεις τα σκουπίδια για το επόμενο τρίμηνο.

«Ναι, το τελειώνω» – Λες στο αφεντικό ενώ δεν έχεις αρχίσει καν να δουλεύεις το project.

«Ναι, η Μαρία ήταν μαζί μου χθες» – Γιατί οι φίλοι είναι για να σε καλύπτουν.

«Αχ, αν ήμουν εκεί δεν θα συνέβαινε αυτό» – Χωρίς σχόλια!

«Νομίζω ότι σου έχω στείλει email. Βασικά είμαι σίγουρη ότι το έκανα» – Όταν πατάς το send.

«Έλα τώρα που έχεις παχύνει» – Όταν προσπαθείς να ρίξεις λάσπη στην ίδια τη ζυγαριά.

«Πόσες θερμίδες έχει τώρα αυτό» – Απευθυνόμενος στον εαυτό σου.

«Ναι, βλέπω διαφορά πάνω σου» – Στο αγόρι σου μετά από μία εβδομάδα γυμναστικής.

«Ναι, έφαγα» – Στη μητέρα σου που σε παίρνει ενώ είσαι στη δουλειά για να σε ρωτήσει εάν έφαγες (τα γεμιστά που σου έβαλε σε τάπερ).

«Όλα καλά θα πάνε» – Όταν δεν είσαι σίγουρος για τίποτα. Αλλά μπορείς να ελπίζεις!

Φωτό από: paulcbrunson.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons