ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

KAKOIKALOI-220-electronics.com

Νέο-Μετανάστης στην Αυστραλία

Post by: 24/02/2014 0 comments

Οι Καλοί, οι Κακοί και οι Άσχημοι! Οι επόμενες γενιές

Δυστυχώς η Πρώτη Γενιά των Ελλήνων «φεύγει» σιγά-σιγά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σήμερα όλοι πάνω από 70 χρονών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έχουν άλλες ανάγκες από αυτές που είχαν πριν 20 χρόνια και ευτυχώς, το Αυστραλιανό κράτος είναι πολύ γενναιόδωρο μαζί τους. Πέρα από τις συντάξεις και την ιατρική περίθαλψη, δαπανώνται αστρονομικά ποσά για φροντίδα ηλικιωμένων (για λέσχες τύπου «ΚΑΠΗ», προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ. που δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους). Στην Ελλάδα, μόνο να τα ονειρευτούμε μπορούμε…..

Οι Επόμενες Γενιές

Όπως είπαμε παραπάνω, η Πρώτη Γενιά μεγαλούργησε εδώ στην Αυστραλία, αλλά με πολλή σκληρή δουλειά. Οι ιστορίες που άκουσα από ηλικιωμένους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των δεκαετιών του ’50 και του ’60, με άφησαν άφωνο! Αυτοί οι άνθρωποι κυριολεκτικά έφτυσαν αίμα! Όμως τα κατάφεραν σε καταπληκτικό σημείο, δεδομένων των ισχυρά αναπτυξιακών συνθηκών που επικρατούν διαχρονικά στην Αυστραλία! Σήμερα απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους και στις περισσότερες περιπτώσεις καμαρώνουν για τις οικογένειές τους.

  • Τα παιδιά των ανθρώπων της ΠρώτηςΓενιάς, είναι σήμερα μεσήλικες και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εγγόνια. Αυτά τα παιδιά ονομάζονται «Δεύτερη Γενιά» και θα έλεγα ότι αποτελούν από μόνοι τους μια ειδική κατηγορία. Αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε οικογένειες που μιλούσαν μόνο Ελληνικά, και ακολουθούσαν τα Ελληνικά ήθη και έθιμα. Για το λόγο αυτό έχουν ισχυρή Ελληνική συνείδηση. Παράλληλα όμως, κι ενώ σπούδασαν κι ανατράφηκαν μέσα στο Αυστραλιανό σύστημα, και θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο Αυστραλούς απ’ ό,τι Έλληνες, έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά των νοοτροπιών των γονιών τους. Σαφώς και διακρίνονται για τη μόρφωσή τους και τα επιτεύγματά τους, με εξέχουσες μορφές σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής (σπουδαίοι επαγγελματίες, αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί, παράγοντες κλπ.) αλλά όταν έρχεται η ώρα των «κοινών», κάνουν τα γνωστά «Ελληνικά» κόλπα, με ιδιαίτερες προτιμήσεις, με νεποτισμό, με επιλεκτικότητες, με αναξιοκρατία και κακές συμπεριφορές, που σε κάνουν να διαπιστώνεις και να λες: «Εντάξει, Έλληνες είναι!»

  • Οι άνθρωποι της Δεύτερης γενιάς μεγάλωσαν και έζησαν σε μια εποχή που η Αυστραλία ήταν ακόμη έντονα επηρεασμένη από τη Βρετανική της κληρονομιά με τον ρατσισμό στα ύψη. Αυτοί είναι που κυρίως εισέπραξαν το ρατσισμό με τη χαρακτηριστική ονομασία Wogs”. Οι μετανάστες από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ήταν για τους Αγγλο-αναθρεμένους Αυστραλούς, οι wogs κι αυτοί που το εισέπραξαν περισσότερο απ’ όλους, ήταν τα παιδιά των ανθρώπων της Πρώτης Γενιάς που δέχονταν τους χλευασμούς και τις επιθέσεις από τους Αγγλο-αναθρεμένους. Δυστυχώς ήταν αδύνατο να μην αφήσει κατάλοιπα αυτή κατάσταση και έτσι βλέπουμε σήμερα μεσήλικες που έχουν απαρνηθεί τις Ελληνικές ρίζες τους, παρόλο που είναι της μόδας να προέρχεσαι από Έθνικ ομάδα. Ευτυχώς αυτοί είναι σχετικά λίγοι.

  • Στη συνέχεια έχουμε και τις υπόλοιπες γενιές, δηλαδή τη Τρίτη και Τέταρτη Γενιά. Αυτοί πλέον έχουν απομακρυνθεί εντελώς από την Ελληνικότητά τους και έχουν αφομοιωθεί στο Αυστραλιανό σύστημα, νομίζω εκ των πραγμάτων. Συζητώντας μαζί τους (είναι κυρίως παιδιά ή άτομα νεότερης ηλικίας) διαπιστώνεις ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μονάχα Αυστραλούς με Ελληνικό υπόβαθρο (ofGreekbackground). Αυτές τις γενιές τις πιέζουν οι παππούδες και οι γονείς (σε πολλές περιπτώσεις αφόρητα!) να μάθουν Ελληνικά και να συνεχίσουν την Ελληνική παράδοσή τους, όμως παρατηρώ ότι είναι ένας αγώνας άνισος, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα: να δηλώνουν “ofaGreekbackground”.Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι είναι σχεδόν απίθανο να παντρευτούν άτομα με Ελληνική καταγωγή (όπως συνέβαινε απαράβατα στη Πρώτη Γενιά και κατά κόρον στη Δεύτερη Γενιά) και καταλαβαίνετε προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα. Ευτυχώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις Κοινότητες και τους φορείς που λειτουργούν Ελληνικά σχολεία γι’ αυτά τα παιδιά και υπάρχει ακόμη μεγάλη συμμετοχή παιδιών (έστω και με το ζόρι) αλλά δυστυχώς, όλες αυτές οι οργανώσεις, κοινότητες ακόμη κι η Εκκλησία, θα έχουν θέμα επιβίωσης σε μερικά χρόνια, όταν η Πρώτη Γενιά θα έχει φύγει και η Δεύτερη Γενιά θα είναι στη Τρίτη ηλικία….

  • Για τους ανθρώπους της Δεύτερης και Τρίτης Γενιάς, οι νεοφερμένοι είναι σχεδόν αδιάφοροι, για να πω ότι μας βλέπουν και σαν περίεργα όντα που ήρθαμε από έναν άλλον πλανήτη. Έχω ακούσει ελάχιστες περιπτώσεις όπου άνθρωποι Δεύτερης ή Τρίτης γενιάς βοήθησαν νεοφερμένους, ενώ έχω ακούσει μερικούς να λένε: «Αφού τα ρημάξατε όλα στη Ελλάδα, έρχεστε να μας πάρετε τις δουλειές μας εδώ!». Δυστυχώς ο κυνισμός σε αυτή την κατηγορία περισσεύει και πρέπει κανείς να δουλέψει πολύ για να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ίσος με αυτή τη κατηγορία των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό θα συνιστούσα στους αναγνώστες που είτε σκέπτονται να έρθουν στην Αυστραλία, είτε μόλις έφτασαν, να είναι πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους της Δεύτερης και Τρίτης γενιάς. Αποδέχονται μόνο τις αποδεδειγμένες αξίες, δεν τους αρέσουν τα λόγια χωρίς αντίκρισμα, γιατί έτσι έμαθαν. Λαμβάνοντας υπόψη κι όλα αυτά που ακούνε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη κρίση στην Ελλάδα, αλλά κυρίως τα αρνητικά που λένε για τους νεοέλληνες οι εκπρόσωποι της Πρώτης Γενιάς (όπως περιέγραψα παραπάνω), καταλαβαίνετε πόσο δύσπιστοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι των επόμενων Γενιών.

Φωτό από: 220-electronics.com

Η συνέχεια στις 02 Μαρτίου

Διαβάστε για την Πρώτη Γενιά

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons