MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Οι Εκδόσεις Μίνωας γιορτάζουν 70 Χρόνια Επιτυχημένης Εκδοτικής Παρουσίας!

Post by: 27/07/2022 0 comments

Το 2022 είναι μια εορταστική χρονιά για τις Εκδόσεις Μίνωας, αφού συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ημέρα που η Μαίρη Δρούγκα-Κωνστανταροπούλου και ο σύζυγός της Ηλίας Κωνστανταρόπουλος άρχισαν το ταξίδι τους στον χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας σπουδαία έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 Πώς ξεκίνησαν. 

 • Οι εκδόσεις Μίνωας ιδρύθηκαν το 1952 από τη Μαίρη Δρούγκα, την πρώτη γυναίκα πλασιέ βιβλίων. Σε έναν ανδροκρατούμενο για την εποχή χώρο η Μαίρη Δρούγκα κατάφερε να στήσει ένα δικό της δίκτυο συνεργατών, ικανό να πουλά μεγάλο αριθμό βιβλίων. Η επιτυχία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για να μπει στον χώρο των εκδόσεων. Άνοιξε τον δικό της εκδοτικό οίκο με την επωνυμία «Πρόοδος». Η ονομασία, όμως, θεωρήθηκε «ανατρεπτική» για το καθεστώς της εποχής και, κάτω από την πίεση της Ασφάλειας, οι εκδόσεις πήραν το όνομα «Μίνωας». Το όνομα προκρίθηκε με το σκεπτικό ότι ο Μίνωας ήταν βασιλιάς της Κρήτης, οπότε αυτό θα ήταν ικανοποιητικό ως όνομα για τις βασιλικές αρχές της εποχής, ενώ, από την άλλη πλευρά, ως σχεδόν μυθικό πρόσωπο δεν έθιγε τα προσωπικά πολιτικά πιστεύω της εκδότριας.
 • Η αρχή έγινε με τα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη, Έκσταση και Συννεφιάζει, που αποτελούν κοσμήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η πρώτη έδρα του εκδοτικού οίκου ήταν στην οδό Κλεισθένους, στο κέντρο της Αθήνας.
 • Το 1955 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Ινδού πολιτικού Γιαβαχαρλάλ Νεχρού, ακολούθησε το Διονύσιος Σολωμός το 1958, ένα δοκίμιο για τη ζωή και το έργο του ποιητή από τον ζακυνθινό διανοούμενο Κ. Πορφύρη. Στη συνέχεια εκδόθηκε η Καταστροφή του Αλεξάντρ Φαντιέγιεφ, ένα έργο-ορόσημο στη σοβιετική λογοτεχνία, για τον εμφύλιο πόλεμο στην Άπω Ανατολή.
 • Το 1965 η Μαίρη και ο Ηλίας Κωνστανταρόπουλος ανοίγουν το βιβλιοπωλείο «Μίνωας» στην οδό Πατησίων 126. Έναν χρόνο μετά μεταφέρουν την έδρα στην οδό Σταδίου 47 και Γεωργίου Σταύρου.
 • Το 1966 οι εκδόσεις ξεκινούν τη Γαλάζια Βιβλιοθήκη, μια σειρά που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού για την ποιότητα και τον σεβασμό στην παιδική ψυχή. Στόχος της ήταν να μυήσει τους νεαρούς αναγνώστες στα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά αρχικά περιλάμβανε 15 τίτλους, ανάμεσά τους Οι Άθλιοι του Β. Ουγκό, έργα των Κρόνιν, Χέμινγουεϊ, Στάινμπεκ, κ.ά. Πέρα από το ποιοτικό περιεχόμενο, τα εξώφυλλα της Γαλάζιας Βιβλιοθήκης αλλά και τις εσωτερικές σελίδες κοσμούσαν καλαίσθητες εικόνες του αείμνηστου Τάκη Τζανετέα.
 • Το 1967 ο Μίνωας στράφηκε στο κλασικό, διασκευασμένο για παιδιά, βιβλίο προκειμένου να αποφύγει τη λογοκρισία που επέβαλε η Χούντα στην έκδοση βιβλίων. Τέθηκαν οι βάσεις για την περίφημη σειρά του Ιουλίου Βερν σε αξεπέραστες διασκευές των αείμνηστων Γεωργίας Δεληγιάννη-Αναστασιάδη, Καλλιόπης Σφαέλλου-Βενιζέλου, Ντίνας Κωνστανταροπούλου και Γιάννη Θωμόπουλου, χαρίζοντας «αναγνώσματα» που δίδασκαν την ωραία δημοτική γλώσσα σε εποχές που οι εκθέσεις των παιδιών έπαιρναν κόκκινες διορθώσεις κάθε φορά που παρέλειπαν τα «ν» της αιτιατικής πτώσης.
 • Το 1975 εκδίδονται τα πρώτα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον, με τα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές αναγνωστών.
 • Το 1980, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυκλοφορούν βιβλία βασισμένα σε τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων της κρατικής τηλεόρασης και οι εκδόσεις Μίνωας, πρωτοστατώντας, αγοράζουν τα δικαιώματα και εκδίδουν τα αγαπημένα σε όλους μας Στρουμφάκια, τα οποία γνώρισαν πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία.
 • Το 1988 προκύπτει η ανάγκη εικαστικής ανανέωσης της σειράς του Ιουλίου Βερν, προκειμένου να δοθεί μια νέα πνοή στη σειρά. Ο βραβευμένος με Άντερσεν Πέτρος Ζαμπέλης αναλαμβάνει αυτό το έργο, σχεδιάζοντας και εικονογραφώντας τους νέους τίτλους εκείνης της εποχής. Η σχεδιαστική του πρόταση για τη σειρά θεωρήθηκε ιδιαιτέρως πρωτοποριακή, ενώ αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά επιτεύγματα των εκδόσεων.

Νέα εποχή.

 • Το 1990 τη διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ο οποίος αφοσιώνεται στο εκδοτικό έργο και στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής και της οργανωτικής δομής του Μίνωα, ακολουθώντας σύγχρονες και πρωτοποριακές, για την εποχή, μεθόδους. Ο Μίνωας, ένα από τους πέντε παλαιότερους εν ενεργεία εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, γίνεται πλέον ένας από τους πέντε παραγωγικότερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.
 • Υπό τη διοίκηση του Γιάννη Κωνστανταρόπουλου, η εταιρεία ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες προκλήσεις της εποχής, ακολουθεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά, απασχολώντας πολλούς εργαζόμενους, συστήνοντας ένα οργανωμένο τμήμα πωλήσεων και αναθέτοντας, για πρώτη φορά στα ελληνικά εκδοτικά δρώμενα, υπηρεσίες logistics σε εξειδικευμένη εταιρεία.
 • Η δεκαετία του 1990 σηματοδοτείται από την έκδοση το 1994 ενός από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία: τα Τρία Μικρά Λυκάκια του Ευγένιου Τριβιζά, το οποίο έμελλε να γίνει παγκόσμιο best seller μεταφρασμένο σε 17 γλώσσες, με 230.000 αντίτυπα μόνο στην Ελλάδα.
 • Το 1995 αποτελεί μια χρονιά-σταθμό καθώς η Walt Disney εμπιστεύεται τις εκδόσεις Μίνωας για την έκδοση των διάσημων ηρώων της. Το 1996 εκδίδονται τα πρώτα audio books της Walt Disney στην ελληνική αγορά. Οι εκδόσεις Μίνωας είναι ο παλαιότερος και σήμερα πλέον αποκλειστικός εκδότης βιβλίων Disney στην Ελλάδα.
 • Από το 2000 έως το 2015 οι εκδόσεις Μίνωας συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα studios του κόσμου, Cartoon Νetwork, Dreamworks, Fisher Price, Mattel, Hallmark, Marvel, Nickelodeon, Peanuts, Rainbow, Santoro, Universal, Warner, Entertainment One, εκδίδοντας βιβλία με όλους τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών.
 • To 2001 έκαναν ακόμα ένα σημαντικό βήμα με την έκδοση βιβλίων που απευθύνονται σε ενήλικες, για να είναι κοντά στους αναγνώστες που μεγάλωσαν με τις εκδόσεις τους. Κλασικοί και σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, βιβλία που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, βραβευμένα με έγκυρα λογοτεχνικά βραβεία (Πιερ Λεμέτρ, Γκράχαμ Σουίφτ, Ντέιβιντ Νίκολς, Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, κ.ά.) παρουσιάζονται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό επιλεγμένα με βάση τη λογοτεχνική τους αξία αλλά και την ποιότητα της γραφής τους.
 • Το 2008 εκδίδεται ο Χαμένος Παράδεισος του Τζάιλς Μίλτον, η απάντηση σε όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί ή λεχθεί με ελαφρότητα για την Καταστροφή της Σμύρνης, ενώ το 2010 κυκλοφορούν τα πρώτα ebooks.

Μετά τα μνημόνια.

 • Ο «Μίνωας» ήταν για γενεές αναγνωστών μια σταθερή αξία και η συνέχειά του σήμερα βασίζεται σε αυτή την παρακαταθήκη. Το 2011, παρατηρώντας ότι η κρίση οδήγησε πολύ κόσμο πίσω στις παλιές κλασικές αξίες, προχώρησε στην ανανέωση της ιστορικής Γαλάζιας Βιβλιοθήκης, μέσα από νέες, μοντέρνες εκδόσεις που επανακυκλοφορούν διασκευασμένες. Τα συμπυκνωμένα νοήματα της σειράς κεντρίζουν τη δημιουργική φαντασία των παιδιών και καλλιεργούν στην παιδική ψυχή ευγενικά αισθήματα.
 • Το 2013, σε μια εποχή πνευματικής ένδειας, εκδίδεται η επιτυχημένη Κλασική Σειρά του Μίνωα, η οποία κέρδισε τους αναγνώστες με την κομψή αισθητική της και τις άρτιες, ολοκληρωμένες, χωρίς περικοπές, μεταφράσεις έργων της ξένης λογοτεχνίας. Στόχος της σειράς ήταν να φτάσουν σε ένα πιο διευρυμένο αναγνωστικό κοινό αριστουργήματα που σημάδεψαν την ιστορία και την πορεία της λογοτεχνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η σειρά αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τη νεολαία, η οποία έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από σύγχρονες, μοντέρνες εκδόσεις διαχρονικά, πανανθρώπινα κείμενα.
 • Έναν χρόνο μετά, το 2014, ξεκινάει η συνεργασία του Σπύρου Πετρουλάκη με τις εκδόσεις Μίνωας – μια συνεργασία που οδήγησε το 2021 στη μεταφορά του Σασμού στην τηλεόραση με τεράστια επιτυχία.

Σήμερα, τα βιβλία των εκδόσεων Μίνωας καλύπτουν τα ενδιαφέροντα ακόμα και του πιο απαιτητικού αναγνώστη, έχοντας ως όραμα να βελτιώνουν την ποιότητά της ζωής των Ελλήνων, προσφέροντάς τους πάντα τα καλύτερα βιβλία.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, εκδότης των Εκδόσεων Μίνωας: “Σας ευχαριστούμε που 70 χρόνια είστε συνοδοιπόροι μας σε αυτό το μοναδικό ταξίδι και σας υποσχόμαστε ότι τα καλύτερα… γράφονται τώρα!”

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons