ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Σχεδίασε τη ζωή σου για τα επόμενα 5 χρόνια με μερικά απλά βήματα!

Post by: 17/03/2020 0 comments

Ανακάλυψε βήμα-βήμα πώς μπορείς να συλλάβεις και να υλοποιήσεις ένα πλάνο ζωής για τα επόμενα 5 χρόνια.

Φανταζόσουν πριν από 5 χρόνια ότι θα βρισκόσουν στο σημείο που είσαι σήμερα; Οι περισσότεροι άνθρωποι απαντούν “Όχι”. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται και πολύ το μέλλον τους. Δεν το σχεδιάζουν. Δεν σκέφτονται τι θέλουν στη ζωή και πώς θα το αποκτήσουν. Απλά, πάνε όπου η ζωή τούς πάει…

Μπορείς, όμως, με μερικά απλά βήματα και ερωτήσεις, να φτιάξεις ένα πλάνο ζωής για τα επόμενα 5 χρόνια και να φτάσεις εκεί που πραγματικά θέλεις.

Τα βήματα είναι απλά.

1. Βρες ιδέες!
Το να καταλήξεις σε ένα στόχο για τα επόμενα 5 χρόνια της ζωής σου δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν δεν το σκεφτείς καλά, θα καταλήξεις να αλλάζεις γνώμη κάθε λίγο και λιγάκι.

Κάτσε και σκέψου για μια μέρα, μια βδομάδα, ένα μήνα… τι θέλεις από τη ζωή σου και κάνε μια λίστα με τις ιδέες σου.

Γράψε τα πάντα, μην φιλτράρεις τίποτα και, κυρίως, μην φοβάσαι να κάνεις μεγάλα όνειρα. Μην περιορίζεις τα θέλω σου!

Κάνε στον εαυτό σου μερικές απλές ερωτήσεις:

 • Ποιες είναι οι αξίες σου;
 • Τι θα ήθελες να είναι διαφορετικό αύριο;
 • Τι θα έκανες στη ζωή αν όλα επιτρέπονταν;
 • Τι σου άρεσε να κάνεις όταν ήσουν παιδί;
 • Ποια θέλεις να είναι η σφραγίδα σου στον κόσμο;

 

2. Πάρε μια απόφαση!
Τι θέλεις να καταφέρεις αυτή τη στιγμή; Μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί. Αν θέλεις να πραγματοποιήσεις το στόχο σου, πρέπει να επικεντρωθείς σε αυτόν και μόνο σε αυτό, μέχρι να τον πετύχεις!

Διάλεξε τον πιο εύκολο στόχο που μπορείς να πραγματοποιήσεις αυτή τη στιγμή.

Αυτόν που οι συνθήκες της ζωής σου σε βοηθούν να κατακτήσεις πιο γρήγορα και εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσεις τα υπόλοιπά σου όνειρα, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.

 

3. Σχεδίασε!
Όλοι οι μεγαλόπνοοι στόχοι απαιτούν να κάνεις κάτι καινούριο, κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις καινούρια πράγματα ή να επαναπρογραμματίσεις το μυαλό σου να σκέφτεται διαφορετικά.

Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να σχεδιάσεις τον τρόπο που θα πραγματοποιήσεις αυτό το όνειρο-στόχο.

Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Πρώτον, θα καταλάβεις τι χρειάζεσαι για να πετύχεις το στόχο σου. Δεύτερον, θα αντιληφθείς την απόσταση που πρέπει να διανύσεις, δηλαδή πόσο μακριά ή κοντά είσαι στον τελικό στόχο. Τρίτον, θα χωρίσεις αυτόν τον τεράστιο τελικό στόχο σε μικρότερους στόχους, που είναι πιο εύκολο να πετύχεις.

Για φτιάξεις το βασικό σου σχέδιο, κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Τι γνώσεις χρειάζομαι για να πετύχω αυτό το στόχο;
 • Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί από τους οποίους μπορώ να μάθω;
 • Σε ποια σχολή πρέπει να πάω;
 • Τι σχέσεις πρέπει να χτίσω;
 • Τι πρέπει να κάνω για να πετύχω το στόχο μου; (αναλυτικά και με μεγάλη λεπτομέρεια)

 

4. Δημιούργησε το μεγάλο πλάνο!
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι τα όνειρά τους πρέπει να έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Όμως, μια ολοκληρωμένη και γεμάτη ζωή δεν είναι μόνο δουλειά και καριέρα.

Μια πλούσια ζωή είναι γεμάτη από ευτυχία, εμπειρίες, βαθιές οικογενειακές σχέσεις, αληθινές φιλίες και, φυσικά, μια επιτυχημένη και προσοδοφόρα εργασία. Άρα είναι σημαντικό, να καταλάβεις τι θέλεις σε όλους τους τομείς της ζωή σου.

Ξεκίνα γράφοντας περιγράφοντας σε μια πρόταση πώς θα ήθελες να είναι η ζωή σου στους τομείς που ακολουθούν:

 • Οικογένεια
 • Χόμπι και δημιουργικότητα
 • Προσωπικές σχέσεις
 • Περιπέτεια και εξερεύνηση
 • Φροντίδα για τον εαυτό σου
 • Χρήματα
 • Καριέρα
 • Πνευματικότητα

 

5. Διατύπωσε με σαφήνεια το όραμά σου!
Τώρα που έχεις καταλάβει ποιο είναι το μεγάλο σου όραμα και τα βήματα που μπορούν να σε οδηγήσουν εκεί, γράψτο σε μία σαφή παράγραφο. Αναθεώρησέ το, μέχρι να φτάσεις σε ένα σημείο που θα περιλαμβάνει μόνο τα σημαντικά στοιχεία που θέλεις στη ζωή σου.

 

6. Να είσαι ανοιχτή σε αλλαγές!
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζεις γνώμη, κάθε λίγο και λιγάκι. Όμως, όταν ξεκινάς το ταξίδι προς το όνειρό σου, ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Να είσαι ανοιχτή σε ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν, εφόσον είναι συμβατές με τις αξίες σου και την πορεία που έχεις χαράξει. Χρειάζεται προσοχή, γιατί πολλές από αυτές τις ευκαιρίες μπορούν να σε βγάλουν από το δρόμο σου, αλλά κάποιες μπορούν να σού προσφέρουν πολλά.

Αφού, λοιπόν, κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία, φαντάσου τον εαυτό σου μετά από 5 χρόνια, να έχει πετύχει το όραμά του. Τότε, κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση: “Είμαι ευτυχισμένη;” Αν η απάντηση είναι “Ναι”, τότε έκανες τα πάντα σωστά. Αν η απάντηση είναι “Όχι”, καλύτερα να ξεκινήσεις από την αρχή.

Καλή επιτυχία!

Φωτό από: Freepik

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons