ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου και να αποκτήσεις ξανά τη δύναμή σου.

Post by: 23/01/2019 0 comments

Οι ανασφάλειες είναι οι μικρές και μεγάλες ωρολογιακές βόμβες που δυναμιτίζουν την ευτυχία μας. Είναι οι υπέρμετρες έννοιες που παίρνουν διαστάσεις υπερφυσικές, είναι οι φόβοι που μας κυριεύουν. Και όλα ξεκινούν από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και από την αίσθηση ότι είμαι πολύ μικρός ή λίγος για να τα καταφέρω.

Σκεφτείτε πόσες τέτοιες βόμβες σημάδεψαν την παιδική σας ηλικία. Πόσες αρνητικές κρίσεις, από το σπίτι, το σχολείο και τους γύρω σας έκοψαν τα φτερά. Θυμηθείτε πόσες φορές σας έκαναν να νιώσουν ότι δεν αξίζατε γιατί κάποιος ήταν πολύ καλύτερος από σας.

Και τώρα, ελάτε στο παρόν και ρίξτε μια γενναία ματιά σ’ αυτό που είσαστε σήμερα: ένας μοναδικός άνθρωπος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένα πλάσμα που του αξίζει να ζήσει μια όμορφη, ουσιαστική ζωή. Πιστέψτε στον εαυτό σας και κάντε μερικά απλά βήματα που θα απενεργοποιήσουν τις ανασφάλειές σας.

  • Κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθείτε κάντε έναν απολογισμό της ημέρας. Σκεφτείτε τι πήγε καλά και τι στραβά, τι κάνατε, τι δεν κάνατε και τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει. Εντοπίστε τις σωστές κινήσεις, τις αδυναμίες σας και οργανώστε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Θα εκπλαγείτε με τις αλλαγές που θα δείτε σε λίγες μόνο ημέρες, ουσιαστικά επαναπρογραμματίζοντας τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας.
  • Καλλιεργήστε την εσωτερική σας φωνή και προγραμματίστε της να σας ενθαρρύνει σε όσα κάνετε. Πείτε μπράβο στον εαυτό σας και σταματήστε να τον λιθοβολείτε για κάθε λάθος και παράλειψη. Δείτε ψύχραιμα τι πήγε στραβά, εντοπίστε τις αστοχίες και φροντίστε όσο μπορείτε να μην τις επαναλάβετε.
  • Δώστε μικρές ανταμοιβές στον εαυτό σας όταν πετυχαίνετε ένα στόχο. Κεραστείτε το αγαπημένο σας γλυκό, μοιραστείτε ένα μπουκάλι κρασί με τους φίλους σας, πηγαίνετε μια μικρή εκδρομή εκτός προγράμματος. Βγάλτε τον εαυτό σας από τους αυτοματισμούς που ζείτε καθημερινά και πάρτε μικρές ανάσες.
  • Απαγκιστρωθείτε από το κυνήγι της τελειότητας. Προσπαθήστε να κάνετε τα πράγματα όσο καλύτερα μπορείτε με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που διαθέτετε. Αν οι άλλοι σας φορτώνουν με ανεδαφικούς στόχους, δεν φταίτε εσείς που δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Φροντίστε από την πλευρά σας να βάλετε τα απαραίτητα όρια και να τους πείτε «ως εδώ μπορώ να πάω».
  • Απομακρυνθείτε από τοξικά περιβάλλοντα και ανθρώπους: δουλειές, σχέσεις κα πρόσωπα που σας απαξιώνουν και σας κάνουν να νιώθετε άχρηστοι και λίγοι. Άτομα με τεράστια «εγώ» που πάντα ρίχνουν το φταίξιμο σ’εσάς και σας κάνουν να νιώθετε συνέχεια σε άμυνα.
  • Βρείτε χρόνο για να γυμναστείτε και περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε κάθε μέρα. Η άσκηση ρίχνει την κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες και επηρεάζει σημαντικά το αίσθημα ανασφάλειας.

 

Φωτό από: Love’s beginning

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons