ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ο δρόμος προς τη σοφία είναι στρωμένος με αγκάθια…

Post by: 16/11/2018 0 comments

Πώς γίνεται κάποιος σοφός ή τουλάχιστον σοφότερος; Πολλοί συγγραφείς και φιλόσοφοι προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, όμως, σήμερα η επιστήμη και έρευνα έρχονται να δώσουν τη δική τους εκδοχή.

Σίγουρα ο δρόμος προς τη σοφία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως, πώς και πότε οι δυσκολίες της ζωής μας βοηθούν να γίνουμε σοφότεροι;

Ένα διάσημο ρητό λέει: “7 φορές κι αν πέσεις, 8 να σηκωθείς!”, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε να κερδίσουμε πολλά, αν δείχνουμε πείσμα και επιμονή απέναντι στα εμπόδια. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλους τους πολιτισμούς, επικρατούσε η άποψη ότι τα μαθήματα που παίρνουμε από τις δυσκολίες της ζωής προσθέτουν σοφία στα χρόνια μας. Υπάρχουν δεκάδες τραγούδια και άλλες τόσες ταινίες που εξυμνούν το πώς τα εμπόδια της ζωής μας κάνουν σοφότερους και πνευματικά πιο δυνατούς.

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον προσπάθησε να αποδείξει αν όντως αυτό ισχύει. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι όντως υπάρχει μια σύνδεση, αλλά η σοφία δεν έρχεται απλά με το να βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Η σοφία πηγάζει από τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε και τα μαθήματα που παίρνουμε ξεπερνώντας τες.

Η άποψη ότι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε και σοφότεροι δεν είναι απόλυτα σωστή. Συνήθως, είναι οι άνθρωποι που χρειάστηκε να παλέψουν για να ξανασταθούν στα πόδια τους που έγιναν σοφότεροι και επαναπροσδιόρισαν τις αξίες και τις προτεραιότητές τους. Η δυσκολίες είναι απλά ο καταλύτης που πυροδοτεί τις αλλαγές που γίνονται μέσα μας.

Η σοφία είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αναταραχής.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου συμμετείχαν 50 εθελοντές,14 άντρες και 36 γυναίκες, ηλικίας από 56 έως 91 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να περιγράψουν την πιο δύσκολη κατάσταση που βίωσαν ποτέ τους και πώς αυτή επηρέασε τη ζωή τους.

Από τους 50 εθελοντές, οι 13 είπαν ότι η δύσκολη κατάσταση που βίωσαν δεν τους επηρέασε, δεν άλλαξε τις απόψεις τους και απλά τη δέχτηκαν ως ένα γεγονός, ξέροντας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα για να το αλλάξουν.

Κάποιοι άλλοι είπαν ότι χρησιμοποίησαν τα προσωπικά τους προτερήματα, όπως είναι η ευφυΐα, η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος και η οργανωτικότητα, για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους δημιούργησε αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Πέντε από τους εθελοντές υποστήριξαν ότι η δυσκολία που αντιμετώπισαν, τους έκανε να ανακαλύψουν και να αποδεχτούν τη δική τους αλήθεια, η οποία προϋπήρχε μέσα τους, απλά δεν είχε ακόμα εκφραστεί.

Τελικά, 32 από τους εθελοντές είδαν τη συγκεκριμένη δυσκολία που έζησαν ως ένα γεγονός που τους στιγμάτισε. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι δυσκολίες ήταν απλά δοκιμασίες που τους έκαναν να αμφισβητήσουν το πόσο ικανοί είναι, το πόσο ασφαλείς νιώθουν και το πόσο προβλέψιμο ή όχι είναι το μέλλον τους, οδηγώντας τους με αυτό τον τρόπο σε έναν επαναπροσδιορισμό της προσωπικής τους ταυτότητας.

Μέτα από αυτή τη δυσκολία έγιναν σοφότεροι και είδαν τη ζωή με άλλο μάτι.

Φωτό από: Wallpaper Flare

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons