ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν τα παιδιά σου κάνουν bullying το ένα στο άλλο.

Post by: 24/05/2020 0 comments

Κανένας γονιός δεν θέλει τα παιδιά του να υποφέρουν από bullying, αλλά ούτε και να κάνουν στα άλλα παιδιά. Πόσο μάλλον όταν το ένα παιδί τρομοκρατεί το άλλο. Δυστυχώς πολλοί γονείς αρνούνται να το παραδεχτούν, ενώ το βλέπουν να συμβαίνει κάτω από τη μύτη τους. Κι όμως, ακόμα και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα πολύ καλό οικογενειακό περιβάλλον, με σωστές αρχές, έχουν πιθανότητες να πέσουν στην παγίδα. Πόσο μάλλον τα αδέρφια μεταξύ τους, που μένουν στο ίδιο σπίτι.

Πώς μπορείτε, σαν γονείς, να αντιμετωπίσετε τέτοια περιστατικά;

1. Παρατηρήστε
Όταν το bullying συμβαίνει μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρήσετε από την αρχή μέχρι το τέλος το περιστατικό, παρά όταν συμβαίνει στο σχολείο. Δώστε λοιπόν προσοχή, τι είναι αυτό πού ξεκινά, κάθε φορά, με πείραγμα του ενός παιδιού στο άλλο, πώς αντιδρά το καθένα, τι φράσεις ανταλλάσσονται. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να παρατηρήσετε και το συναίσθημα των δύο παιδιών.

2. Μιλήστε τους
Αφού λοιπόν έχετε ήδη παρατηρήσει τι συμβαίνει και έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε ποιό είναι το πρόβλημα, πιάστε τα παιδιά ξεχωριστά και κουβεντιάστε μαζί τους. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς νιώθει το καθένα, γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει και πώς το αντιλαμβάνονται. Δώστε τους την ευκαιρία να σας ανοιχτούν, φροντίζοντας να μην τα τρομάξετε ή να βάλετε τις φωνές και να φοβηθούν. Για να καταλάβετε τους βαθύτερους λόγους και να μπορέσετε να βοηθήσετε, πρέπει πρώτα να ακούσετε τι έχουν να σας πουν. Μην ξεχνάτε επίσης και το ενδεχόμενο, το παιδί που κάνει bullying να νιώθει για κάποιο λόγο μειονεκτικά και με αυτό τον τρόπο να προσπαθεί να φανεί ισχυρό.

3. Τονίστε την αυτοπεποίθησή του παιδιού που δέχεται το bullying
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να τονίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού που υφίσταται το bullying. Είναι πολύ πιθανό να μη νιώθει ότι έχει τη δύναμη να το αντιμετωπίσει. Συνήθως, τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, φοβούνται να αντιδράσουν, να μιλήσουν και να υψώσουν το ανάστημά τους. Τονίστε του πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και πως έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να το υποτιμά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται.

4. Μιλήστε στο παιδί που κάνει το bullying
Αφού κουβεντιάσετε και με τα δύο παιδιά, για να καταλάβετε τί συμβαίνει, πρέπει να μιλήσετε και στο παιδί που κάνει το bullying. Να το κάνετε να καταλάβει, πρώτον ότι είναι δική του επιλογή και, δεύτερον, ότι πρέπει να δεχτεί και τις συνέπειες των πράξεών του. Μην του επιτεθείτε φυσικά, γιατί θα αντιδράσει αρνητικά και θα το συνεχίσει πολύ περισσότερο. Κάντε το να καταλάβει ότι δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά κανέναν, ακόμα και αν είναι ο ίδιος του ο αδερφός ή η αδελφή και πως δεν έχει καμία εξουσία και δεν είναι ανώτερος κανενός. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και όπως δεν θα ήθελε να του κάνουν κάτι αντίστοιχο, δεν πρέπει να κάνει το ίδιο. Τονίστε του πως τα αδέρφια πρέπει να είναι δεμένα, όσες διαφορές και αν έχουνε.

5. Μην ξεχωρίζετε τα παιδιά σας
Είναι πολύ πιθανό να έχετε βάλει και εσείς το χεράκι σας αυτή την κατάσταση. Αν, για κάποιο λόγο, έχετε ένα από τα δύο σας παιδιά παραχαϊδεμένο, το άλλο παιδί που το βλέπει θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να το μειώσει. Έπειτα, εσείς βλέποντας το αυτό, θα προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο να προστατεύσετε το παιδί που δέχεται το μπούλινγκ και πλέον γίνεται φαύλος κύκλος. Δώστε και στα δυο σας παιδιά την ίδια σημασία και αγάπη και ποτέ μην μειώνετε κανένα παιδί σας μπροστά στο άλλο. Για παράδειγμα, αν το ένα δεν τραβάει στα μαθήματα, δεν χρειάζεται να το τονίζετε μπροστά στο άλλο.  Γιατί έτσι του δίνετε πάτημα, όταν θα έχουν διαφωνίες, να το χρησιμοποιήσει για να του κάνει bullying.

Φωτό από: Santé Magazine

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons