ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς ο θυμός σου σε κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Post by: 24/01/2020 0 comments

Ο θυμός δε σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Σου προκαλεί αναστάτωση και σε κάνει να αισθάνεσαι ανήσυχη ίσως και φοβισμένη. Από ένστικτο έχουμε μάθει να αναζητάμε τα θετικά συναισθήματα και εμπειρίες και να αποφεύγουμε τον πόνο.  Εάν υπάρχει ένα συναίσθημα που δεν μας αρέσει, προσπαθούμε να το ξεφορτωθούμε. Αυτή η ανάγκη να θάψουμε την οργή μας καμιά φορά δεν μας κάνει καλό.

Μπορεί να είναι καλή αυτή η συναισθηματική δυσφορία;

Ο θυμός είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα όχι μόνο όταν το νιώθουμε εμείς, αλλά και όταν νομίζουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με μας.

Μέσα σε αυτό το έντονο συναίσθημα, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ξεκάθαρα και να καταλάβουμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτήν την κατάσταση.

Γιατί ο θυμός είναι σημαντικός;

Κάθε συναίσθημα μας είναι σημαντικό. Κι ο θυμός είναι πολύ σημαντικός γιατί μπορεί να μας αποκαλύψει πάρα πολλά πράγματα για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Ο θυμός έχει σκοπό να μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Για να ζήσουμε πλήρως και να αξιοποιήσουμε τη σοφία των συναισθημάτων μας, πρέπει να μάθουμε πώς να βιώνουμε και τη δυσφορία.  Χωρίς ενόχληση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή και καμία ανάπτυξη. Όταν συναισθηματικά βρισκόμαστε σε μία ευθεία γραμμή δεν εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι.

Εδώ θα βρεις 4 λόγους, οι οποίοι κάνουν το θυμό μας σημαντικό.

1. Σε βοηθά να καταλάβεις τις ανάγκες σου.

Καμιά φορά καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας. Έρχεται η ώρα όμως, που σκάμε, θυμώνουμε και τότε βγάζουμε στην επιφάνεια τα πραγματικά θέλω μας. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε πολύ πιο εύκολα τις ανάγκες μας, που ενδεχομένως τις κρύβουμε.

2. Ο θυμός βοηθά να ανακαλύψουμε τα όριά μας.

Μπορεί να δεχόμαστε μία κατάσταση η οποία δεν μας αρέσει. Όμως, κάνουμε πίσω και την ανεχόμαστε. Όταν τα πράγματα φτάσουν να ξεπεράσουν τα όριά μας, τότε ο θυμός είναι αυτός που θα μας δείξει μέχρι πού μπορούμε να ανεχτούμε καταστάσεις.

3. Το εφαλτήριο για να γίνουμε καλύτεροι.

Μπορεί να θυμώνεις που ο γείτονας έχει καλύτερο αμάξι από σένα. Μπορεί να θυμώνεις που ο συμφοιτητής σου πήρε καλύτερο βαθμό από σένα σε ένα μάθημα. Αυτός ο θυμός είναι που θα σου δώσει την ώθηση να προσπαθήσεις να πετύχεις αυτό που θες και να γίνεις ακόμα καλύτερη.

4. Ο θυμός ενισχύει τις σχέσεις.

Είναι στις συγκρούσεις και τις διαφωνίες που θα μάθεις τις πραγματικές ανάγκες για τα όρια των άλλων. Όταν φοβάσαι το θυμό του άλλου ή το δικό σου, παραμένεις σε μία αδράνεια και ουσιαστικά δεν γνωρίζεις βαθύτερα τον άλλον. Ούτως ή άλλως είναι γνωστό πως λένε “θύμωσε πολύ έναν άνθρωπο για να καταλάβεις τα όριά του”.

Φωτό από: vbibl.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons