ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Όταν η Τύχη άλλαξε την Ιστορία

Post by: 23/01/2015 0 comments

Η Ιστορία όπως την ξέρουμε περιγράφει πάντα τις μάχες, τα στρατεύματα, τις διεκδικήσεις και τις στρατηγικές κινήσεις των στρατηγών ή ναυάρχων.

Όμως, υπάρχουν ορισμένες τυχαίες συμπτώσεις, που καθόρισαν την έκβαση μιας μάχης και έγειραν την ζυγαριά της νίκης προς τη μία πλευρά.

Ποιες είναι οι συμπτώσεις αυτές; Κυρίως οι καιρικές συνθήκες, λοιπόν!

Να λοιπόν τρία χαρακτηριστικά περιστατικά, τρεις μάχες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας, και μια χώρα που θεωρείται Τυχερή.

  1. Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Πέρσες εναντίον Αθηναίων, 480 π.Χ., στα στενά μεταξύ Σαλαμίνας και Αττικής.

Η σημαντικότερη σύγκρουση μεταξύ Περσών και Ελλήνων στη δεύτερη εκστρατεία των Περσών, μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες.

Ο ναύαρχος Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες συμμάχους να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα και όχι στον Ισθμό, εκμεταλλευόμενος τη στενότητα του χώρου. Ανάγκασε τον Ξέρξη να επιτεθεί με τα υπεράριθμα, ποιοτικότερα αλλά δυσκίνητα πλοία του μέσα στα στενά εναντίον των μικρότερων (αλλά αριθμητικά λιγότερων) ελληνικών πλοίων.

Η τύχη!

Ο Θεμιστοκλής ήξερε τη συγκεκριμένη ώρα που θα παρατάξει τις ελληνικές τριήρεις: όταν θα πνέει δυτικός άνεμος και σηκώνεται κύμα ανάμεσα στα στενά.

Πράγματι, φύσηξε Ζέφυρος (ή Πουνέντης) που δημιουργεί κύμα στα στενά της Σαλαμίνας. Αυτό το κύμα δεν έβλαπτε τα χαμηλά ελληνικά πλοία αλλά έβγαλε από την πορεία τους τα βαρβαρικά με τις ψηλές πλώρες και την ογκώδη δυσκίνητη κατασκευή.

  1. Η Μάχη του Χάστινγκς (Σάσσεξ)

Όταν Νορμανδοί (Γάλλοι) με αρχηγό τον Δούκα Γουίλλιαμ τον Δεύτερο της Νορμανδίας εκστράτευσαν εναντίον του Αγγλοσάξονα Βασιλιά Χάρολντ του Δεύτερου, με στόχο την κατάκτηση του στέμματος της Αγγλίας. Ιανουάριος 1066. Τρεις είναι οι αιτίες που οι Νορμανδοί κατέκτησαν την Αγγλία!

α) Η καλύτερη προετοιμασία του Δούκα Γουίλλιαμ που κατέφθασε με τοξότες και ιππείς (έναντι μόνο πεζικού και λίγων τοξοτών του Άγγλου βασιλιά Χάρολντ).

β) Ο βασιλιάς Χαρολντ δεν ήταν προετοιμασμένος για αντίσταση και ο στρατός του ήταν κουρασμένος από προηγούμενες μάχες.

γ) Τύχη! Ο Δούκας Γουίλλιαμ (και μετά βασιλιάς της Αγγλίας), είχε τον άνεμο με το μέρος του. Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση προσφέροντας βοήθεια στο Νορμανδό Δούκα που πέρασε γρήγορα το στενό της Μάγχης, αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλό του αφού βρέθηκε στα νότια της Αγγλίας, όσο ο Χάρολντ βρισκόταν στο βορρά με το στρατό του. Ο Γουίλιαμ κέρδισε τη μάχη προσποιούμενος ότι έχασε τη μάχη και υποχώρησε, παγιδεύοντας το Χάρολντ. Ο Χάρολντ πέθανε επιτόπου στη μάχη, ο Γουίλλιαμ έγινε βασιλιάς και έχτισε μοναστήρι στο σημείο της μάχης.

  1. Η ναυμαχία του νησιού Μίντγουέη

Η Ναυμαχία του Μίντγουέη μεταξύ Ιαπωνικού και Αμερικανικού στόλου (4-7 Ιουνίου 1942) αποτέλεσε το σημείο ανατροπής και υποχώρησης των Ιαπώνων από τον Ειρηνικό Ωκεανό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τη μειονεκτική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, η χώρα κέρδισε μια ανέλπιστη νίκη που περιόρισε για πάντα τους Ιάπωνες, παρά τις τεράστιες απώλειες από αέρα και θάλασσα και στις δυο πλευρές.

Η τύχη είχε να κάνει με ένα γεγονός ανεξάρτητο με την ναυμαχία, που όμως, έκρινε το αποτέλεσμά της.

Ο ναύαρχος Γιαμαμότο προσπαθούσε να παραπλανήσει και να παρασύρει τους Αμερικανούς προς την Αλάσκα, στις Αλεούτιες Νήσους, όπου δήθεν εκεί θα συγκρουόταν μαζί τους. Όμως το σχέδιό του ήταν να τους χτυπήσει στο νησί Μίντγουέη (μετά τη νίκη του στο Περλ Χάρμπορ), ένα νησί 2.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαβάης.

Η μεγάλη σύμπτωση ήταν ότι ένας ταλαντούχος και έμπειρος πλωτάρχης, ο Τζόζεφ Τζων Ρόσφορντ είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τον ιαπωνικό κώδικα. Αναλύοντας σωρεία μεμονωμένων δεδομένων, και όχι μόνο εντόπισε ότι η επίθεση θα γινόταν στη θάλασσα των Κοραλλιών Νήσσων αλλά και εκτίμησε τις δυνάμεις του αντιπάλου με ακρίβεια!

Όλη η χώρα κρεμάστηκα από τις εκτιμήσεις του. Ο Ρόσφορντ παγίδευσε τους Ιάπωνες στέλνοντας ένα ψεύτικο μήνυμα που εκείνοι μετέφεραν, αποκαλύπτοντας στον πλωτάρχη τον κωδικό που χρησιμοποιούσαν για το νησί Μίντγουέη και που ήταν ΑΦ. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος της αποκρυπτογράφησης ήταν ανοιχτός και φώς-φανάρι για τους Αμερικανούς.

Να που η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της ιστορίας με ένα τυχαίο περιστατικό.

  1. Τυχερή Χώρα

Χαρακτηρισμός της Αυστραλίας από το Συγγραφέα Ντόναλντ Χόουμ. Επειδή η Αυστραλία διαθέτει φυσικούς πόρους, καλό καιρό, απόσταση από τα προβλήματα των άλλων ηπείρων και πιο ήρεμη ιστορία από τους υπόλοιπους!

Φωτό από: www.lifo.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons