ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Οικολογική Νοημοσύνη

Post by: 19/02/2012 0 comments

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»,
DANIEL GOLEMAN,
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο συγγραφέας Daniel Goleman, γεννημένος στις 7 Μαρτίου του 1946, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος, ψυχολόγος, δημοσιογράφος, αλλά και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το βιβλίο του Συναισθηματική Νοημοσύνη, που εκδόθηκε το 1995 και έμεινε πάνω από ενάμιση χρόνο στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία των New York Times. Σε εκείνο το βιβλίο του, ο Goleman έθετε μια νέα παράμετρο στους συντελεστές της επιτυχίας ενός ατόμου. Υπεστήριζε, δηλαδή, ότι η κινητήριος δύναμη γι΄αυτήν δεν είναι τόσο ο δείκτης ευφυΐας κάποιου, διεθνώς αναφερόμενος σαν I.Q. (Intelligence Quotient), αλλά η συναισθηματική του νοημοσύνη, ή E.I. (Emotional Intelligence). Κάτι που «δικαιολογεί», άλλωστε, και το γεγονός ότι άνθρωποι με υψηλό δείκτη ευφυΐας δεν τα καταφέρνουν απαραίτητα τόσο καλά στη ζωή και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία όσο άνθρωποι με χαμηλότερο IQ.

Από τότε, συνεχίζει να «ταράσσει τα νερά» με τις διαλέξεις, τα άρθρα και τα βιβλία του, πάνω από δέκα στο σύνολό τους. Ένα από αυτά, η «Οικολογική Νοημοσύνη», που μεταφράσθηκε και εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2009, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, φέρει τον πλήρη τίτλο, Οικολογική Νοημοσύνη: Πώς η ριζική διαφάνεια μεταμορφώνει την αγορά, και παρουσιάζει εξ ίσου μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς προσεγγίζει το θέμα της οικολογικής μας συνειδητότητας, μέσα από την διερευνητική ματιά του συγγραφέα.

Ένα δείγμα μόνο της πολύ ενδιαφέρουσας ανάπτυξής του παρατίθεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπου –μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι:

«Ο κόσμος μας, ένας κόσμος υλικής αφθονίας, φέρει ένα κρυμμένο τίμημα. Δεν μπορούμε να δούμε τον βαθμό στον οποίο τα πράγματα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν κόστος σε άλλα επίπεδα –αγνοούμε τι στοιχίζουν στον πλανήτη, στην υγεία και στους ανθρώπους που ο μόχθος τους παρέχει τις πολυτέλειές μας και ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Διάγουμε την καθημερινή μας ζωή πλημμυρισμένοι από μια θάλασσα πραγμάτων που αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε, πετάμε, χαλάμε ή φυλάμε. Το καθένα από αυτά τα πράγματα έχει τη δική του ιστορία και το δικό του μέλλον, καταβολές και καταλήξεις που παραμένουν εν πολλοίς κρυφές για μας, μια σειρά επιπτώσεων που απορρέουν σταδιακά από την αρχική εξαγωγή ή παραγωγή των συστατικών του, κατά την κατασκευή και μεταφορά του, μέσω των ανεπαίσθητων συνεπειών της χρήσης του στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας, μέχρι την ημέρα που απαλλασσόμαστε από αυτό».

Στο βιβλίο, ο Daniel Goleman μας αποκαλύπτει τις οικολογικές συνέπειες που μπορεί να κρύβονται πίσω από κατά τα άλλα αθώα ή «πράσινα» προϊόντα που παράγουμε και καταναλώνουμε και που μπορεί στην ουσία να αποτελούν μία «ψευδαίσθηση», μας μαθαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις και τις αγορές μας και γενικά, μας βάζει σε έναν κόσμο όπου οι κεραίες μας πρέπει να είναι οξυμμένες σε βαθμό τέτοιο ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά για το μέλλον και την διάσωση του πλανήτη μας. Σωστά και υπεύθυνα, τώρα και όχι αργότερα, για να μην είναι πολύ αργά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons