ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Οι μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες “ζούνε” μέσα στα βιβλία

Post by: 12/02/2012 0 comments

Είστε από εκείνους που πιστεύετε στον κεραυνοβόλο έρωτα, ή μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο έρωτας «καλλιεργείται»; Θεωρείτε ότι ο έρωτας είναι αθάνατος, ή είναι μια ψευδαίσθηση, μια αυταπάτη, ένας μύθος; Είναι ο έρωτας αγνός, ή το αντίθετο μάλιστα; Έχετε ζήσει έναν έρωτα παθιασμένο, ή μήπως, αλήθεια, τέτοιου είδους έρωτες δεν είναι αληθινοί;

Όπως και νάχει, εκτός από εσάς, πάρα πολλοί συγγραφείς ασχολήθηκαν με το θέμα του έρωτα και έγραψαν βιβλία που κατέκτησαν μια σημαίνουσα θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Βιβλία όπως η «Περηφάνεια και Προκατάληψη», «Χαραυγή», «Τζέϊν Έυρ», «Έμμα», «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Love Story», «Ρεβέκκα», «Η πεντάμορφη και το Τέρας», «Οι Γέφυρες του Μάντισον», «Ο πρίγκιπας της παλίρροιας», «Το φάντασμα της Όπερας», βιβλία όπως τα παρακάτω, που επελέγησαν βάσει προσωπικής κρίσης και μόνο.

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα είναι το ζευγάρι που περισσότερο από όλα τα άλλα άφησε τα ονόματά του χαραγμένα στο ερωτικό στερέωμα και κατέκτησε πολυπληθείς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο.Ένα ζευγάρι που «γεννήθηκε» το 1595 μέσα από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουΐλιαμ Σαίξπηρ, κάπως έτσι.

Κάπου στην Βερόνα, ύστερα από παιχνίδια της μοίρας και αποφάσεις των θνητών, ένας νεαρός και μια κοπέλα, αν και προέρχονται από δύο οικογένειες εχθρικές, (εκείνη των Μοντέγων και εκείνη των Καπουλέτων), ανταμώνουν σε έναν χορό και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Η συνέχεια, περίπλοκη και τραγική, θα καταλήξει στον άδικο χαμό των δύο νέων και στην μετέπειτα συμφιλίωση των οικογενειών τους. Δύο νέοι που πέθαναν από έρωτα, αλλά ζουν και υμνούνται αιώνια από τις απανταχού ψυχές των ερωτευμένων.

(Λεζάντα: Μια πρωτότυπη εκδοχή του βιβλίου, για παιδιά, εντοπίσαμε από τις Εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση της Ειρήνης Μάρρας και εικονογράφηση της Χριστίνας Κουλουμπή στην Πρωτοπορία, http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/71231)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Από τον Σαίξπηρ, και πάλι, γεννήθηκε μια ακόμα ερωτική τραγωδία που την φορά αυτή διαπραγματεύεται τον έρωτα ανάμεσα σε ένα πιο ώριμο ζευγάρι. Έναν έρωτα που ο Σαίξπηρ «κατέγραψε» γύρω στο 1607 για να δημοσιευθεί αρκετά αργότερα, το 1623 και να λατρευτεί από το ευρύ κοινό, με την «πρώτη ματιά». Άλλος ένας κεραυνοβόλος έρωτας ζωντανεύει στην αληθινή αυτή ιστορία δύο από των πιο ισχυρών ανθρώπων της εποχής τους: του Ρωμαίου Μάρκου Αντώνιου και της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, που θα αγαπηθούν με πάθος, θα παντρευτούν και θα πεθάνουν: ο Αντώνιος, σύμφωνα με μία εκδοχή, όταν τον πληροφορούν ψευδώς ότι η Κλεοπάτρα είναι νεκρή, και η Κλεοπάτρα, όταν μαθαίνει με την σειρά της ότι ο Αντώνιος κείτεται νεκρός. Τότε, παίρνει για άλλη μια φορά την τύχη στα χέρια της και αυτοκτονεί, μεγαλοπρεπώς.

Ο απόηχος του μεγαλειώδους έρωτά τους θα αντιλαλήσει μέσα στους αιώνες, ακατάπαυστα.

(Λεζάντα: Αντώνιος και Κλεοπάτρα, σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, από τις εκδόσεις Καστανιώτη)

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ

Η Έλλις Μπελ, εκδίδει αυτήν την τραγική ιστορία αγάπης το 1847, και φυσικά δεν είναι άλλη από την συγγραφέα, Έμιλυ Μπροντέ, η οποία χρησιμοποιεί, απλά, ένα ψευδώνυμο. Πρόκειται για δύο νέους, την Κάθριν και τον Χίθκλιφ, που ζουν έναν έντονο έρωτα και ένα ανεκπλήρωτο πάθος, που θα γίνει τελικά και ο πρόξενος κακών σε πολλούς ανθρώπους του περίγυρού τους. Μια αγάπη που «στοιχειώνει» εκείνους που την μοιράστηκαν. Το βιβλίο είναι το μοναδικό που έγραψε η συγγραφέας του και ένα από τα αριστουργήματα της αγγλικής λογοτεχνίας.

(Λεζάντα: Μία από τις εκδοχές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, Εκδόσεις Κάκτος, σε μετάφραση Βασίλη Καλαντζή)

ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ

Η ηρωΐδα, η πιο όμορφη γυναίκα της Πετρούπολης, αν και παντρεμένη, βιώνει έναν γάμο δίχως έρωτα, τον οποίο θα συναντήσει στο πρόσωπο ενός πολύ γοητευτικού άντρα. Αλλά, και αυτή η ιστορία δεν θα ξεφύγει από την τραγική κατάληξη και την παγκόσμια αναγνώριση. Γραμμένο το 1877 από τον Λέοντα Τολστόϊ, το βιβλίο που διηγείται την ιστορία αυτή, θα γνωρίσει την διασημότητα, από τις πρώτες κιόλας φράσεις του, «Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κι απαράλλαχτες, όμως κάθε δυστυχισμένη οικογένεια τη βαραίνει η δική της, η ιδιαίτερη δυστυχία…», αλλά και μέχρι το τέλος, που η Άννα Καρένινα αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του τραίνου. Ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει τα ήθη της εποχής του, σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν.

(Λεζάντα: Άννα Καρένινα, Λέων Τολστόϊ, Εκδόσεις Άγρα, Μετάφραση Άρης Αλεξάνδρου)

ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

«Αύριο, είναι μια άλλη μέρα», είναι το μήνυμα του επικού βιβλίου της Μάργκαρετ Μίτσελ, «’Οσα παίρνει ο άνεμος». Και φαίνεται ότι ο «άνεμος» του βιβλίου αντί να διώξει, προσέλκυσε πλήθη θαυμαστών που βίωσαν τις περιπέτειες και φυσικά και την αγάπη των δύο κεντρικών ηρώων του, του Ρετ Μπάτλερ και της Σκάρλετ Ο΄Χάρα, εν μέσω του Αμερικάνικου Εμφύλιου Πολέμου. Το βιβλίο έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ και το δημοσίευσε για πρώτη φορά τον Μάϊο του 1936 για να κερδίσει το Βραβείο Πούλιτζερ, το 1937. Ίσως, στο σημείο αυτό, και σαν παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της ανθρώπινης θέλησης, ενδεδειγμένο θα ήταν να αναφερθεί ότι η Μάργκαρετ Μίτσελ ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο της το 1926 για να περάσει την ώρα της (!), αφού προσπαθούσε να αναρρώσει από τον επίπονο τραυματισμό της λόγω αυτοκινητιστικού ατυχήματος! Η επιτυχία ήρθε μέσα από τον πόνο και… σε 28 περίπου εκατομμύρια αντίτυπα!

 

(Λεζάντα: Η κινηματογραφική αφίσα του βιβλίου)

 ΔΟΚΤΩΡ ΖΙΒΑΓΚΟ

 Μια «βραβευμένη» ιστορία αγάπης που ξεκίνησε από την Ρωσία και απέσπασε το βραβείο Νόμπελ, μέσω του συγγραφέα της Μπόρις Πάστερνακ. Ο κεντρικός ήρωάς της, ο Γιούρι Ζιβάγκο, ένας γιατρός και ποιητής την περίοδο του Ρωσικού Εμφύλιου Πολέμου (1918-1920), αν και παντρεμένος, ερωτεύεται κάποιαν άλλη. Παγιδευμένος στον έρωτά του και διχασμένος ανάμεσα στις δύο γυναίκες της ζωής του, θα «γράψει» με αυτές άλλη μια τραγική ιστορία αγάπης.

(Λεζάντα: Από τον «Ποταμό», μια πρόσφατη έκδοση του έργου)

Η ΙΛΙΑΔΑ, Ο ΠΑΡΙΣ ΚΑΙ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ

Ο Όμηρος, ο ποιητής των αιώνων, έμπλεξε τον μύθο με την Ιστορία και το πραγματικό με το φανταστικό, «χαρίζοντας την αθανασία» στην πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, τότε σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου και στον Πάρι, τον γιο του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμο, μέσα από την εξής πλοκή. Όταν ο Πάρις συναντά την Ωραία Ελένη, τυφλώνεται από έρωτα, την απαγάγει παίρνοντάς την μαζί του στην Τροία και προκαλεί την αντίδραση των Ελλήνων. Εκείνοι, οργισμένοι, θα συγκεντρώσουν μεγάλο στρατό με επικεφαλής τον Αγαμέμνονα, αδελφό του Μενελάου, θα καταστρέψουν την Τροία και θα πάνε την Ελένη πίσω στον νόμιμο σύζυγό της. Έτσι ώστε, μέσα από τα συντρίμμια αυτού του μεγάλου έρωτα, μια ιστορία θρύλος να αναστηθεί.

Αν θέλετε και εσείς «να τον ζήσετε από κοντά», επισκεφθείτε την Ιλιάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/, και αναβιώστε την είτε μέσα από το αρχαίο κείμενο, είτε σε μετάφραση του Ιάκωβου Πολυλά.

(Λεζάντα: ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ, Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, Μετάφραση: Νίκος Καζαντζάκης)

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΟΥΣΑ

Ένα ζευγάρι που ο έρωτάς του «καταγράφηκε» από τον Βιντσέντζο Κορνάρο, γύρω στο 1590, «ταλαιπωρήθηκε» μέχρι να εκδοθεί, κάπου το 1713, μάλλον στη Βενετία, ενώ ένα και μοναδικό αντίτυπο της έκδοσης αυτής φυλάσσεται στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη της Αθήνας. Άλλες εκδόσεις, δεν έτυχαν τότε και μεγάλης τύχης. Από τους 10.012 στίχους του, μια και πρόκειται για έμμετρη μυθιστορία, ή απλά ένα ποίημα που «τραγουδά» τον έρωτα ανάμεσα στον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, οι τελευταίοι δώδεκα αναφέρονται στον ποιητή του έργου. Ένας έρωτας που «παραδίδεται» αιώνες τώρα από χείλη σε χείλη και ένα έργο που έκανε τον έρωτα παραδοσιακό!

Αν θέλετε να το διαβάσετε, σε ηλεκτρονική μορφή, τότε «χτυπήστε την πόρτα» του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, σε αυτήν την διεύθυνση, http://www.snhell.gr/anthology/writer.asp?id=20, και μπείτε στον κόσμο του ονείρου

(Λεζάντα: Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, όπως τους «είδε» ο Θεόφιλος!)

Καλά να περάσετε!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons