ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Ο κήπος της Αμαλίας

Post by: 26/02/2012 0 comments

«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ»,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΒΕΝΕΤΑΣ,
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Από το εξώφυλλο ακόμα μπορεί να σε κατακτήσει ένα βιβλίο, αν δεν τα έχει καταφέρει ο τίτλος του, ή το όνομα του συγγραφέα, πόσω μάλλον αν η έννοια του βιβλίου είναι κάτι οικείο και αγαπημένο, όπως σε εμάς.

Προσωπικά, είναι πάρα πολλές οι φορές που αισθάνομαι ευγνώμων επειδή έχω την τύχη να κρατάω ένα καινούριο βιβλίο στα χέρια μου (καινούριο, με την έννοια του μη διαβασμένου) και ονειρεύομαι ήδη την στιγμή που θα το ανοίξω, έχοντας πρώτα διασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες ανάγνωσής του (ησυχία, ηρεμία και πολύ απαλή μουσική).

Και τι δεν μπορεί, άλλωστε να σου χαρίσει ένα βιβλίο; Ενημέρωση, ταξείδια σε άλλες πόλεις, γνωριμία με ανθρώπους που δεν ονειρευόσουν ποτέ σου ότι θα να κάνεις. Ή, μήπως έναν ολόκληρο κήπο;

Επειδή, το συγκεκριμένο βιβλίο, το συγκεκριμένο λεύκωμα για να ακριβολογούμε, αυτό κάνει…

«Ο Κήπος της Αμαλίας» με τον συνοδευτικό τίτλο: Σχεδιασμός, Ίδρυση και Εξέλιξη του Εθνικού Κήπου της Αθήνας, σε κείμενα του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά, μας πάει μια βόλτα στον Κήπο της Αμαλίας, στον Εθνικό μας Κήπο, όπως ονομάστηκε κάποια στιγμή, ξεναγώντας μας ιδανικά σε αυτόν και μας μαθαίνει όλα όσα ίσως δεν ξέραμε ότι αγνοούμε.

Από τους Προκαταρκτικούς Σχεδιασμούς, το πρώτο Κεφάλαιο του λευκώματος, μέχρι την τελευταία του σελίδα, διακόσιες πενήντα οκτώ στο σύνολό τους, είναι τόσες πολλές και χρήσιμες (τουλάχιστον για όποιον ειδικά ενδιαφέρεται) οι πληροφορίες που μας δίνονται, ώστε, στο τέλος, μένουμε τόσο με την αίσθηση ότι δεν έχουμε δει αρκετά προσεκτικά όσο θα έπρεπε τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, όσο και με την προοπτική μιας άμεσα επόμενης επίσκεψής μας εκεί. Αλλά με άλλη ματιά τώρα πια, πιο επικεντρωμένη και ενήμερη, έστω σαν υπόσχεση στον συγγραφέα που μας «μύησε» σε αυτόν.

Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, είναι Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και Ιστορικός της Πολεοδομίας, με ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό, το οποίο παρατίθεται στο λεύκωμα και από το οποίο επιλέγουμε τις τελευταίες γραμμές μόνον, ενδεικτικά: «Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης ως μελετητής της πολεοδομικής ιστορίας των νεοτέρων Αθηνών.

Επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998). Συγγραφεύς 25 βιβλίων στην ελληνική, τη γαλλική, την αγγλική και την γερμανική γλώσσα, και πλέον των 90 άρθρων με αντικείμενο την ιστορία της πολεοδομίας και την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος».

Το λεύκωμα, αφιερωμένο στην μνήμη του Αλέξανδρου Σ. Καλλιγά (1932-2006), είναι των εκδόσεων Ίκαρος, γραμμένο σύμφωνα με το πολυτονικό σύστημα και σίγουρα αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης Αθήνας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons