MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Τα 7 βιβλία που θα λατρέψεις στα 20 σου χρόνια.

Post by: 27/04/2020 0 comments

Μετά την ηλικία των 18, είτε έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με κάτι που χοντρικά, δε θα χρειαστεί άλλο διάβασμα, είτε έχεις πάρει την απόφαση να το συνεχίσεις ως επιτυχόντας κάποιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα είναι το σίγουρο. Το σχολείο, σου έδειξε – μακάρι να είσαι στις εξαιρέσεις – το σκληρό πρόσωπο του βιβλίου και ενός διαβάσματος που στόχο του έχει να σε κάνει στην Γ’ Λυκείου, «υποψήφιο επιτυχόντα Πανελληνίων». Τα παρακάτω βιβλία, είναι η απόδειξη ότι όταν τελειώνει το σχολείο, ξεκινάει το διάβασμα.

1. Το θεώρημα του Παπαγάλου, Ντένι Γκετζ.
Αν δεν τα πήγες καλά με τα μαθηματικά στο σχολείο, ή και αν ακόμη αρίστευσες, οφείλεις να ομολογήσεις το εξής: Είχες απορία πάντα, πού χρειάζεται το ημίτονο και το συνημίτονο και η εφαπτομένη στη ζωή σου. Ο Ντένι Γκετζ, θα πάρει τη φοβία του «πίνακα» για εκείνον που δεν τα κατάφερνε και θα δώσει βάθος σε εκείνον που τα κατάφερνε. Τα μαθηματικά αποκαλύπτουν το «ουδείς αγεωμέτρητος». Τί είναι τα μαθηματικά; Λογική. Μέσα σε ένα, τρόπο τινά, μυθιστόρημα, τα μαθηματικά παρουσιάζονται ως περιπέτεια και ως παιχνίδι και αποδεικνύουν ευχάριστα την αξία τους.

2. Η Μικρή Ιστορία του Κόσμου, Έρνστ Γκόμπριχ.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή λύση παρεξήγησης, Νο2. Μαθήματα μας τα λέγανε. Πόσοι γνωστοί σας ή ακόμη και εσείς κάνατε την εύλογη ερώτηση: «Τί μου προσφέρει η Ιστορία»; Μετά τα 20 που το μυαλό ανοίγει πιο ελεύθερα, καταλαβαίνεις ότι σου μαθαίνει το αίτιο και το αποτέλεσμα, σου διδάσκει τα λάθη αλλά και γιατί το «σήμερα», είναι «έτσι» και όχι «αλλιώς». Πώς να το κατανοήσεις αυτό στο σχολείο, όταν στη μία τάξη κάνεις την περίοδο 200π.Χ-100μ.Χ και την άλλη χρονιά κάνεις τη Βυζαντινή Ιστορία και τη μεθεπόμενη μαθαίνεις για τις Μυκήνες; Αναπάντητη ερώτηση. Ο Γκόμπριχ έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο. Μέσα σε ένα μικρό βιβλίο, το οποίο και το έγραψε αρχικά για μικρά παιδιά, – και κατέληξε να είναι για όλους – με πολύ απλό και όμορφα δοσμένο τρόπο, γράφει την ιστορία του ανθρώπου από τότε που ήταν τροφοσυλλέκτης, μέχρι και σήμερα. Θα χωροθετηθείς και χρονοθετηθείς, άψογα και θα καταλάβεις γιατί χρειάζεται.

3. Ασκητική, Νίκος Καζαντζάκης.
Αν ξυστά άκουσες για κάποιον Καζαντζάκη, ή αν αγόρασες μπλουζάκι του στην πενθήμερη, θα είναι μεγάλο κρίμα αν δεν τον γνωρίσεις μέσα από την Ασκητική. Τί σημαίνει «δικαιούμαι να ονειρεύομαι», τί σημαίνει «αληθινή ελευθερία» και τί σημαίνει δημιουργία προσωπικότητας. Για να είστε έτοιμοι για κάθε αγώνα που η ζωή θα σας φέρει, ο Καζαντζάκης, έχει έναν πολύ προχωρημένο τρόπο να βάλει τα όνειρα σε πραγματική σειρά. Νοερά, θα σου δώσει ένα σφυράκι και μαζί του, θα σπάσετε σιγά-σιγά τις πέτρες, οι οποίες χτίστηκαν γύρω σου. Όπως για παράδειγμα, «άλλο πράγμα η σκέψη και άλλο πράγμα η πράξη».

4. Ο Μεγάλος Αδελφός: 1984, Τζορτζ Όργουελ.
Πασίγνωστο βιβλίο και πολύ αποκαλυπτικό. Αν με το ζόρι μάθαμε «απ’έξω» τον ορισμό της αλληγορίας, ο Όργουελ στον μαθαίνει στην πράξη. Είναι ένα βιβλίο που αφού έχεις συμφιλιωθεί με την Ιστορία, προχωράει τη σκέψη σου σε πράγματα που βλέπεις να συμβαίνουν και ενώ γνωρίζεις πως δεν παρέχουν όφελος, συνεχίζουν να υπάρχουν. Αν καταλήξεις στη συνωμοσιολογία, καλύτερα να μην τον διάβαζες ποτέ. Ο Όργουελ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, να πολιτικοποιηθείς υγιώς και να μη γίνεις ο ίδιος του ο φόβος. Ο φόβος του ήταν ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει «πολτός». Θα πάρεις βοήθεια στην άσκηση της κριτικής σκέψης, την οποία δεν τη χόρτασες τελειώνοντας το σχολείο.

5. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ, Όσκαρ Ουάϊλντ.
Το μοναδικό έργο του Όσκαρ Ουάϊλντ, δείχνει μια αλήθεια που σιγά σιγά πρέπει να σκέφτεσαι σοβαρά. Η ομορφιά, ή ο,τιδήποτε φαίνεται ωραίο, δε σημαίνει ότι είναι. Ο ναρκισσισμός, η ευμορφία, η ματαιοδοξία και η υπέρμετρη φιλοδοξία στους άλλους, θα σταματήσουν να σε φοβίζουν και αν ποτέ σε διακατείχαν, θα τους βάλεις ένα πιο ώριμο «φρένο», βλέποντας πως αφενός δεν μπορείς να τα έχεις όλα να πνέουν με τους δικούς σου ανέμους και αφετέρου να προσέχεις τί εύχεσαι, ή ακόμη καλύτερα να υπολογίζεις τις συνέπειες πριν αποφασίσεις κάτι.

6. Να σου πω μια ιστορία, Χόρχε Μπουκάϊ.
Αυτό που πολλές φορές φοβήθηκες να πεις σε ένα φίλο σου, ή ακόμη και στους γονείς σου, μπορεί να είναι ένα δίλημμα ή κάτι που δε νιώθεις έτοιμος να μοιραστείς, μπορείς να το δεις απλοποιημένο και ευχάριστα γραμμένο. Είναι ο καιρός που πρέπει να μάθεις ότι, θέλεις–δε–θέλεις, δεν είσαι μόνος σου, γιατί πολύ απλά και άλλοι βασανίζονται από αμφιβολίες και διλήμματα, τις περισσότερες φορές ίδια με σένα. Με παραβολές και αλληγορίες, ένα παιδί ρωτάει κάποιον ιδιότροπο ψυχαναλυτή, πράγματα για τα οποία αγωνιά. Το μοναδικό ταλέντο του Μπουκάϊ, θα σε γυμνάσει πάνω στο ότι οι λύσεις πολλές φορές δεν είναι καν μπροστά μας, είναι μέσα μας και ότι υπάρχουν αμφιβολίες που μπορείς να τις ελέγχεις μόνος σου. Το πιο σημαντικό, που θα ανακαλύψεις είναι ότι η ουσιαστική επικοινωνία με κάποιον που εμπιστεύεσαι, είναι ίσως από μόνη της η λύση σε πολλά διλήμματα.

7. Ο Φιλόσοφος και ο Λύκος, Μαρκ Ρόουλαντς.
Αν η Ιστορία, τα Μαθηματικά και η Λογοτεχνία σου φάνηκαν πολλές φορές ανυπόφορα στο σχολείο, ή η πίεση των εξετάσεων σε έκανε να διαβάσεις μόνο για τις εξετάσεις, τότε η Φιλοσοφία, θα σε έκανε περιχαρή! Πολύ απλά, δε διδάχτηκες Φιλοσοφία! Το βιβλίο του Ρόουλαντς είναι ένα αριστούργημα, πιο πολύ γιατί είναι βιωματικό και περιγράφει την εμπειρία του, να ζει με έναν λύκο, τον Μπρένιν. Ενώ περιγράφει απίστευτα «μαθήματα» που πήρε από ένα ζώο που δεν είναι κατοικίδιο, αναφέρει συνοπτικά θεωρίες φιλοσόφων που ταίριαζαν στη δική του ιστορία. Ο άνθρωπος θυμάται πράγματα σημαντικά και όσο πιο πρωτότυπα είναι, τόσο δυσκολεύεται κανείς να τα ξεχάσει. Θα γνωρίσεις αρκετά πράγματα και θα σκεφτείς ακόμη περισσότερα που σε απασχολούν και θα σε απασχολούν, χτίζοντας μια πιο ώριμη και γαλήνια ματιά. Το βασικότερο, μαθαίνεις από τα πάντα. Ο Ρόουλαντς σε εξοικειώνει με την ανακάλυψη απαντήσεων σε πράγματα που μέχρι πριν, δεν έδινες σημασία.

Φωτό από: www.alenapublishing.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons