MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Γιατί άραγε κοιμόμαστε;

Post by: 04/07/2019 0 comments

Τα πιο δύσκολα ερωτήματα, είναι τα απλά! Έχετε δοκιμάσει ποτέ – για παράδειγμα – να απαντήσετε στο ερώτημα, “τι είναι ο χρόνος;” Ένα ερώτημα που ανήκει σε αυτόν τον τύπο ερωτήσεων, αφορά μια “συνήθεια” μας τρώει 5-8 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον. Ο ύπνος! Πολλές φορές, οι “δημιουργικές” ψυχές λένε “μακάρι να μην κοιμόμασταν, χαμένος χρόνος είναι”. Η επιστήμη αποδεικνύει πως δεν είναι καθόλου χαμένος αυτός ο χρόνος, είναι πολύ δημιουργικός και δίνει κάποιες απαντήσεις για τις αιτίες που κοιμόμαστε…

Επαναφόρτιση εγκεφάλου και αναζωογόνηση οργανισμού αλλά και κάτι άλλο!

Οι πρώτες λογικές εξηγήσεις για τον ύπνο, δεν μπορούν να είναι άλλες από την ξεκούραση του εγκεφάλου μας και την πλήρη ανασυγκρότηση του οργανισμού μας. Εδώ όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα, σύμφωνα με τις νέες έρευνες.

Σίγουρα ο εγκέφαλός μας “καθαρίζει” με τον ύπνο και μάλιστα αυτού του τύπου το ”καθάρισμα” που γίνεται, μόνο εν υπνώσει μπορεί να γίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, το μυϊκό μας σύστημα όταν κοιμόμαστε, παραλύει! Ο οργανισμός αφήνεται όλος στον Μορφέα! Αυτά όμως είναι συνέπειες του ύπνου. Βιολογικά, η έρευνα που έγινε από τον Τζέρι Σίγκελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος βιολογικός λόγος που να μας υποχρεώνει να κοιμόμαστε. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο ύπνος όλων αυτών των ωρών, μάς εξοικονομεί ενέργεια και μάς απομακρύνει από κινδύνους. Ο προϊστορικός πρόγονός μας, όταν κοιμόταν, εξοικονομούσε ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα, δεν ήταν εκτεθειμένος στην πάντα απρόβλεπτη φύση!

Δημιουργία κανόνων μέσα στο REM.

Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο βασικά στάδια που είναι το non-REM και το REM (Rapid Eye Movement – Ταχείες οφθαλμικές κινήσεις). Στο πρώτο στάδιο, οι κινήσεις του ματιού είναι πιο αργές ενώ κοιμόμαστε. Ο ύπνος αυτός λέγεται αργός ή συγχρονισμένος. Στο δεύτερο στάδιο, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε υπερδιέγερση και το σώμα ουσιαστικά παραλύει. Στο δεύτερο στάδιο παρατηρείται πιο έντονη ονειρική δραστηριότητα!

Ο επιστήμονας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Στίκγκολντ μελέτησε τη δραστηριότητά μας σε αυτά τα στάδια και απέδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν κοιμηθεί, μπορούσαν να κατηγοριοποιήσουν καλύτερα τις λέξεις, βάσει του νοήματός τους από ανθρώπους που ήταν συνεχώς σε εγρήγορση. Από αυτό, καθώς και από το οτι η μνήμη βελτιώνεται κατά 15% με τον ύπνο, εξάγεται ότι ο ύπνος αρχειοθετεί την εμπειρική μας γνώση. Επομένως, μάλλον ο λόγος ύπαρξής του είναι για να πηγαίνουμε σε ένα καθημερινό…συνεργείο. Αυτό το “ρεκτιφιέ” μάς βοηθά να δημιουργούμε κανόνες και να τακτοποιούμε τις γνώσεις μας καλύτερα.

Θα μπορέσουμε να γίνουμε δελφίνια;

Τα δελφίνια και οι γουνοφόροι φώκιες κοιμούνται…πολύ διαφορετικά από μας. Στα δελφίνια έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου για πέντε μέρες δεν επηρεάζει καθόλου την εγρήγορσή τους όταν χρειάζεται. Κοιμίζουν το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, ξεχωριστά από το άλλο, όπως και οι γουνοφόροι φώκιες! Στον άνθρωπο, έχει αποδειχθεί ότι η παρατεταμένη αϋπνία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ψυχολογικά προβλήματα και σε παραισθήσεις, ακόμη και σε θάνατο, ενώ η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με διαβήτη, παχυσαρκία κ.α.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Σίγκελ θεωρεί ότι σε επιστημονικό επίπεδο, δεν μπορεί να απορριφθεί η θέση ότι “μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ύπνο”. Θεωρεί οτι η εξέλιξη του ύπνου στον άνθρωπο, έφτασε στο να συνιστά προσωρινή διακοπή των δραστηριοτήτων του οργανισμού. Ένα σκεύασμα-χάπι, δοκιμάζεται ολοένα και από περισσότερους ανθρώπους, το οποίο υποκαθιστά τον ύπνο. Ο Σίγκελ λέει, πάντως, ότι ίσως κάποτε, η εξέλιξη απαλείψει από μόνη της τον ύπνο από την καθημερινότητά μας.

Φωτό από: neldekstop.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons