MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Αφιέρωμα στον Μάλκολμ Γκλάντγουελ και σε 3 best seller του.

Post by: 14/05/2018 0 comments

Ο Μάλκολμ Γκλάντγουελ, έχει γράψει πάνω από 5 παγκόσμια best sellers. Ο Γκλάντγουελ, πραγματικά το αξίζει γιατί τα «έβαλε» με ένα «κατεστημένο» σκέψης. Ήταν ρίσκο για να χαλάσει η συγγραφική του καριέρα, μόνο που ασχολήθηκε με τα ζητήματα που θα δούμε. Με τι ασχολήθηκε όμως; Κυρίως με αυτό που λέμε διαίσθηση και για τους τρόπους με τους οποίους επιδρά πάνω μας, κάνοντας αναγνωστικό κοινό αλλά και ειδικούς να πάψουν να την βάζουν στη «μεταφυσική». Αν η τι άλλο, αξίζει ένα μικρό αφιέρωμα, πάνω σε 3 σημαντικά του βιβλία.

  1. Άνθρωποι που ξεχωρίζουν.

Εκτός από τον Γκλάντγουελ που όντως ξεχωρίζει, υπάρχουν και άλλοι, πάμπολλοι! Αυτούς έψαξε να βρει στο βιβλίο. Κυρίως, γιατί ξεχωρίζουν και πώς από αυτούς, φαίνονται τα συστατικά της επιτυχίας. Σε αυτό το βιβλίο, υπάρχουν παραδείγματα όπως των Beatles. Παραδείγματα στα οποία οι βασικοί «κανόνες» της επιτυχίας, πάνε περίπατο. Η φιλοδοξία, ο κόπος, η συνεχής στόχευση, η αυταπάρνηση και η αντοχή σε κακουχίες, αποτελούν ένα «νομοσχέδιο» της επιτυχίας.

Ο Γκλάντγουελ, δίνει πολλά παραδείγματα που μας κάνουν να πιστέψουμε πως δεν είναι εξαιρέσεις, και όντως δεν είναι. Μήπως οι «κανόνες» της επιτυχίας βασίζονται σε απλά πράγματα; Όπως είναι η καθημερινή ευδιαθεσία, ο έρωτας γι’ αυτό που κάνουμε και η απορρόφησή μας σε αυτό; Μήπως η έλλειψη φιλοδοξίας, τελικά, αποφορτίζει από το άγχος και μας κάνει να «πετούμε» ελεύθερα; Μάλλον η επιτυχία, προκύπτει και μάλιστα πολύ πιο απλά από ό,τι νομίζουμε…

  1. Δαβίδ και Γολιάθ: Αουτσάϊντερ, Απροσάρμοστοι και η Τέχνη να πολεμάς γίγαντες.

Τη νίκη του Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ, την εκλαμβάνουμε ως «έκπληξη». Είναι έκπληξη, αν την κοιτάξουμε με τον «καθιερωμένο» τρόπο. Ποιός είναι αυτός; Σωματώδης ο Γολιάθ, αδύναμος μπροστά του σωματικά ο Δαβίδ, άρα ήταν απίθανο ο δεύτερος να κερδίσει και τελικά, θαύμα που κέρδισε. Δεν είναι όμως έτσι…Ο Γκλάντγουελ, εξετάζει το ζήτημα από άλλη οπτική. Παίρνει πάλι παραδείγματα κινημάτων, ανθρώπων, οργανώσεων κτλ., τα οποία, είναι «αντιγραφές» του Δαβίδ. Καταπιεσμένοι άνθρωποι, άνθρωποι που γεννήθηκαν με σοβαρές ελλείψεις (ακόμη και σωματικές) γίναν πανίσχυροι ακριβώς επειδή η αδυναμία τους, έγινε κίνητρο! Άρα, αν ξέρουμε οτι κάποιος έχει θέληση να αποκτήσει αυτό που του λείπει, τότε δεν είναι «αουτσαϊντερ» αλλά…φαβορί.

  1. Μπλινκ, η δύναμη της διαίσθησης.

Μπορούμε να πούμε πως αυτό το βιβλίο, είναι και το πιο σπουδαίο του Γκλάντγουελ. Όχι οτι τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα, απλά εδώ, ανοίγει τη φιλοσοφία του. Μας πάει, στον πυρήνα της σκέψης του ο οποίος είναι… διαισθητικός. Το ένστικτο περνάει επιτέλους σε πρώτο πλάνο. Αρχίζουμε να ξεκουραζόμαστε διαβάζοντας το βιβλίο του Καναδού δημοσιογράφου. Ξεκουραζόμαστε, επειδή βγαίνουμε από τον χρήσιμο, αλλά βαρετό – πολλές φορές – κόσμο των συμβουλών και της πειθαρχημένης λογικής.

Και όχι μόνο αυτό. Μαθαίνουμε πάλι, μέσα από παραδείγματα, πως η διαίσθηση και το ένστικτο έχουν και αυτά, τη δική τους «λογική» και επηρεάζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο που είναι πανίσχυρος. Η διαίσθηση, αν μάθουμε να την ακούμε και να την υπολογίζουμε, δίνει πολύ καλύτερες συμβουλές, ακόμη και από τη λογική! Το συνολικό έργο του Γκλάντγουελ, είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο στις μέρες μας. Συνδυάζει μαγεία και πρακτική εφαρμογή και κάνει πολλά πράγματα που τα θεωρούσαμε «αόρατα», ορατά και απτά!

Φωτό από: Vector Performance

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons