MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νομπελίστα Λογοτεχνίας Πέτερ Χάντκε.

Post by: 05/10/2020 0 comments

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2019 δόθηκε σε δύο ανθρώπους των γραμμάτων. Ο Πέτερ Χάντκε ήταν το ένα πρόσωπο που τιμήθηκε με το παγκόσμιας εμβέλειας βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Αυστριακός συγγραφέας είναι η επιτομή του ανθρώπου που ασχολήθηκε με κάθε μορφή γραπτού λόγου. Γεννημένος το 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας, ο Πέτερ Χάντκε ασχολήθηκε με συγγραφή μυθιστορημάτων, δοκιμίων, ποιημάτων αλλά και με τη σεναριογραφία. Τα σημαντικότερα έργα του είναι ”Ακόμη μια φορά για τον Θουκυδίδη”, ”Η Ώρα της Αληθινής Αίσθησης”, ”Περί Κοπώσεως”, ”Η μεγάλη πτώση” και ”Λάθος Κίνηση”. Υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο αυτόν συγγραφέα.

1. Υποστηρικτής της Σερβίας στον πόλεμο του 1999.
Ο Πέτερ Χάντκε ήταν από τους λίγους ανθρώπους των γραμμάτων του δυτικού πολιτισμού που ύψωσε ανάστημα κατά την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία. Μπορεί να ήταν ήδη ένας σημαντικός συγγραφέας, όμως δεν έπαψε να έχει άποψη για ανθρωπιστικά ζητήματα.

2. Διακοπή σπουδών.
Πρόκειται για μια πολύ συχνή εξέλιξη στη ζωή μεγάλων συγγραφέων. Ο Χάντκε διέκοψε τις σπουδές του. Είχε γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς στη Σχολή της Νομικής όμως το 1966 διέκοψε τις σπουδές του για να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του ”Σφήκες”. Τον περίμενε λαμπρή καριέρα και η θυσία των σπουδών του έπιασε τόπο.

3. Κλασική παιδεία.
Ο Πέτερ Χάντκε είχε βαθιά και σφαιρική ενασχόληση με τα γράμματα από την παιδική του ηλικία. Αποφοίτησε από εκκλησιαστικό οικοτροφείο όπου και διδάχθηκε Λατινικά και Ελληνικά. Επηρεάστηκε βαθύτατα από την κλασική παιδεία που απέκτησε και αυτό φάνηκε στο μετέπειτα συγγραφικό του έργο.

4. Λάτρης της Ελλάδας.
Συνεπής άνθρωπος των γραμμάτων ο Χάντκε, και έτσι δε θα μπορούσε να γλιτώσει από τον θαυμασμό του στο ελληνικό πνεύμα. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως η ελληνική γλώσσα είναι υπέροχη γλώσσα κοινότητας και όχι κωδικοποιημένη σαν τα Λατινικά. Προσέθεσε πως τα γερμανικά έχουν τεράστια γλωσσική επιρροή από τα Ελληνικά. Θαυμαστής του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Θουκυδίδη, του Ευριπίδη και του Σόλωνα, ο Χάντκε είναι μια ζωντανή απόδειξη πως ο Ελληνισμός ζει και βασιλεύει και σήμερα στην Ευρώπη των γραμμάτων.

5. Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έχει αποζημιώσει.
Είναι δικαιολογημένο να νιώθουμε περήφανοι όταν προσωπικότητες σαν τον Πέτερ Χάντκε δείχνουν τον σεβασμό και θαυμασμό τους στον πολιτισμό μας. Οι Έλληνες από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται πως αγοράζουν βιβλία του νομπελίστα συγγραφέα και το βιβλίο του ”Η μεγάλη πτώση” που εκδόθηκε το 2018 τα πηγαίνει επίσης περίφημα στην ελληνική αγορά βιβλίου.

6. Το Νόμπελ που πήρε, στεναχώρησε αρκετούς.
Όπως αναφέρθηκε, το 1999 στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας του Μιλόσεβιτς, ο Χάντκε είχε πάρει θέση ανοικτά υπέρ της Σερβίας. Όταν ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία οτι είναι ο ένας από τους δύο νομπελίστες του 2019, η Κροατία, η Τουρκία, η Αλβανία και το Κόσοβο δήλωσαν τον προβληματισμό τους οτι επιβραβεύεται κάποιος συγγραφέας που δικαιολογούσε τις ενέργειες του Μιλόσεβιτς. Οι μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων, πάντα διχάζουν και προκαλούν όταν μιλούν για θέματα που αφορούν την πολιτική και την κοινωνία!

7. Το 2014 αντιμετώπισε διαδηλωτές που αντιδρούσαν σε βράβευσή του.
Η ενασχόλησή του με τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας σημάδεψε τον Πέτερ Χάντκε και τον έβλαψε στο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων και της αποδοχής. Παρόλα αυτά ο Αυστριακός συγγραφέας είχε δημοσιεύσει από το 1996 ένα έργο ως προσωπική ταξιδιωτική εμπειρία στη Σερβία το οποίο είχε τίτλο ”Ένα ταξίδι στα Ποτάμια: Δικαιοσύνη για την Σερβία”. Το 2014 βραβεύτηκε με το International Ibsen Award το οποίο παρέλαβε επεισοδιακά καθώς έξω από τον χώρο βράβευσης, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που ζητούσαν να ακυρωθεί η βράβευσή του. Την ίδια χρονιά, (2014) ο Χάντκε ήταν υποψήφιος για να πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας το οποίο είχε χαρακτηρίσει ”τσίρκο” όμως τελικά, το πήρε το 2019.

Φωτό από: Thesrpskatimes.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons