MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

6 αγαπημένα και πασίγνωστα γερμανικά παραμύθια.

Post by: 28/12/2020 0 comments

Για πάρα πολλούς λάτρεις του βιβλίου και της λογοτεχνίας, η Γερμανία είναι η χώρα των παραμυθιών. Πολλά από τα παραμύθια που έχουν πάντα την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, είναι γερμανικά αλλά αρκετοί γονείς και παιδιά το αγνοούν! Ας δούμε 8 υπέροχα παραμύθια που έχουν γερμανική καταγωγή! Οι αδελφοί Γκριμ έχουν την τιμητική τους καθώς για πάνω από 200 χρόνια συνοδεύουν τα παιδικά χρόνια περνώντας μηνύματα τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους!

Η Κοκκινοσκουφίτσα

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια με τα οποία έχουν μεγαλώσει πολλά παιδιά! Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα παραμύθι που διδάσκει στα παιδιά ότι στη ζωή δεν υπάρχει τίποτε το ακίνδυνο και πώς όσο αμέριμνη και αν είναι η παιδική ηλικία, δεν της λείπουν οι κίνδυνοι. Ένα παραμύθι που ”πονηρεύει” τα παιδιά και τα κάνει να αντιληφθούν πιο ώριμα τη ζωή. Το δάσος στο οποίο περπατά η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα και για να πάει ένα καλάθι με κρασί και φαγητό στη γιαγιά της, είναι ένα τυπικό γερμανικό τοπίο! Είναι μια από τις υπέροχες ιστορίες των Αδελφών Γκριμ.

O Xάνσελ και η Γκρέτελ

Το παραμύθι αυτό για άλλη μια φορά έχει το δάσος σαν τοπίο στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία και πάλι είναι ένα από τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ. Δύο παιδιά, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ αφήνονται από τη μητέρα τους στο δάσος προκειμένου να επιβιώσουν μόνα τους, καθώς ένας μεγάλος λιμός απειλεί με εξόντωση όλη την οικογένεια. Η περίοδος στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία ειναι ο Μεσαίωνας και ο τόπος είναι η Γερμανία. Τα παιδιά βρίσκουν ξαφνικά ένα σπίτι που είναι χτισμένο από λιχουδιές και μένουν με μια μάγισσα, η οποία έχει βάλει στο νου της να ξεγελάσει προσωρινά τα παιδιά, δίνοντάς τους λιχουδιές και στο τέλος να τα εξοντώσει. Άλλο ένα εξαιρετικό δίδαγμα για παιδιά αλλά και μεγάλους. Τίποτε που φαίνεται τόσο όμορφο και τόσο γλυκό, δεν μπορεί να είναι αληθινό!

Η ιστορία χωρίς τέλος

Ακόμη ένας Γερμανός συγγραφέας, ο Μίχαελ Έντε έγραψε ένα υπέροχο παιδικό παραμύθι το οποίο απευθύνεται και σε ενήλικες. Το πώς ο κόσμος μας μπορεί να είναι καλύτερος, δεν απασχολεί μόνο το παιδιά, αλλά όλους μας! Ο Μπάστιαν Μπούξ είναι ένα μικρό αγόρι το οποίο κάθεται στη σοφίτα του σπιτιού του και διαβάζει μια ιστορία στην οποία συμμετέχει και αυτός καθώς αυτή ζωντανεύει. Η πραγματικότητα και η φαντασία γίνονται ένα και δεν μπορεί να τις διαχωρίσει, όπως θα έπρεπε να είναι η ζωή μας! Το καλό και το κακό μάχονται συνεχώς όμως το καλό και η αγάπη επικρατούν στην χώρα της ”Παιδικής Αυτοκράτειρας” στην οποία ζουν ξωτικά και κάθε λογής πλάσματα της φαντασίας! Το παραμύθι μοιάζει αρκετά με τη Νάρνια!

Οι μουσικοί της Βρέμης

Αυτή η ιστορία έχει πολύ μεγάλο παρελθόν. Σύμφωνα με τους περισσότερους που ασχολούνται με την χρονολόγηση παραμυθιών, το παραμύθι αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τον 12ο αιώνα. Οι Αδελφοί Γκριμ το διέσωσαν, κάνοντας αλλαγές. Οι πρωταγωνιστές είναι ζώα και σε πολλά σημεία θυμίζει το έργο του Όργουελ, ”Η Φάρμα των Ζώων”. Τέσσερα ζώα που είναι φίλοι μεταξύ τους, και ενώ είναι στα γεράματα, αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το αφεντικό τους και η ”Ιθάκη” τους είναι η Βρέμη. Ένας γαϊδαρος, ένας σκύλος, ένας κόκκορας και μια γάτα, βλέπουν ένα σπίτι στη μέση του πουθενά που έχουν σε αυτό εισαβάλλει διαρρήκτες. Τελικά, με άψογη συνεργασία μεταξύ τους, τα τέσσερα ζώα διώχνουν τους διαρρήκτες και ζουν ευτυχισμένα ενώ στη Βρέμη τα υποδέχονται σαν ήρωες.

Ο ξανθός Έκμπερτ

Το παραμύθι αυτό γράφτηκε από τον Γερμανό Λούντβηχ Τηκ το 1797 και ήταν μέσα στη συλλογή του ”Λαϊκά Παραμύθια”. Πρόκειται για μια ιστορία, η οποία έχει πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις και μεγάλες ανατροπές. Θα μπορούσε να ήταν έργο του σύγχρονου κινηματογράφου. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από ένα ειδύλλιο, από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Η πλοκή του παραμυθιού ξεπερνά τα στενά όρια του ”παιδικού παραμυθιού” και έχει έντονα χαρακτηριστικά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Το καραβάνι

Ένας μεγάλος Γερμανός συγγραφέας παραμυθιών, ο Βίλχελμ Χάουφ που ήταν και ποιητής, είναι ο δημιουργός του παραμυθιού ”Το καραβάνι”. Είναι επίσης γνωστός και για άλλα παραμύθια όπως το ”Η παγερή καρδιά”. Ο Χάουφ είχε μια ιδιαίτερη τεχνική για τη συγγραφή των παραμυθιών του, καθώς έβαζε τους πρωταγωνιστές του να διηγούνται εκείνοι ιστορίες. Έτσι συμβαίνει και με ”Το Καραβάνι”. Ένα καραβάνι συναντά στην έρημο έναν καβαλάρη και αφού γνωριστούν κάνουν παρέα και λένε ιστορίες μεταξύ τους. Αυτές οι ιστορίες ξεφεύγουν από τα κλασικά τοπία (πχ. δάση) που έχουν τα περισσότερα γερμανικά παραμύθια και μας ταξιδεύουν σε ανατολίτικα ήθη και έθιμα!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons