MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 ερωτικά μυθιστορήματα για… τον Άγιο Βαλεντίνο.

Post by: 08/02/2021 0 comments

Τα δώρα της μέρας αυτής, δεν είναι συνήθως βιβλία. Εμείς, θα κάνουμε τη διαφορά και θα προτείνουμε μυθιστορήματα που προκαλούν το πάθος της μέρας!

1. Άννα Καρένινα, Λέοντας Τολστόϊ
Ολοκληρώθηκε το 1878 από έναν τεράστιο συγγραφέα που συνέδεσε το όνομά του με την έννοια και την ουσία της λογοτεχνίας. Ο κόσμος των αριστοκρατών και της κοσμικής ζωής μιας άλλης εποχής, αναδεύεται με ένα ειδύλλιο μεταξύ της Άννας Καρένινα και του κόμη Βρόνσκι. Μολονότι παντρεμένη, η Άννα Καρένινα και με παιδί, αφήνεται σε ένα πάθος που μόνο γυναίκες μπορούν να το νιώσουν στο βιβλίο, καθώς κακά τα ψέματα, η πλοκή του, εμας τους άντρες…μας φοβίζει αρκετά! Άλλωστε, τα όρια της γυναίκας που ερωτεύεται, δεν μπορούν να ανιχνευτούν. Και έρωτας και γυναίκα, οδηγούν στο άπειρο! Άλλωστε μιλάμε για έναν έρωτα που τελικά έχει πολύ άσχημο τέλος, δίπλα στις ράγες του τρένου.

2. Οθέλος, Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ακόμη πιο πίσω σε εποχή. Τότε που ο έρωτας ήταν απλά μια κατάσταση που καλώς συνέβαινε, μόνο όταν συνέτρεχαν συνθήκες που πήγαιναν μαζί με το πλαίσιο. Οι πλούσιοι ερωτεύονταν πλούσιους, οι λευκοί, λευκούς κτλ. Ο έρωτας του αξιωματικού Οθέλου (μουσουλμάνου από τη Μαυριτανία) για την λευκή και αριστοκρατική Δεισδαιμόνα, γίνεται μια πέτρα σκανδάλου η οποία ορίζεται από ένα θέσφατο της κοινωνίας της εποχής «Οι Ευρωπαίες να μην ξενοπαντρεύονται». Ο Ιάγος, φθονερός για τον Οθέλο, εκμεταλλεύεται το πάθος και τη ροπή προς τη ζήλεια του τελευταίου και βάζει εμπόδια στον έρωτά του για τη Δεισδαιμόνα. Τέτοια εμπόδια όμως, είναι προσφιλή στον φτερωτό άγγελο ο οποίος μάλλον τρέφεται από αυτά. Δράμα και έρωτας.

3. Η Μεγάλη Χίμαιρα, Μ. Καραγάτσης
Δεν έχουμε στην Ελλάδα σημαντικά λογοτεχνικά ερωτικά μυθιστορήματα. Αυτό, όμως, αποτελεί εξαίρεση. Mια νεαρή Γαλλίδα, ερωτεύεται στη Σύρο και αυτός ο έρωτας, ήταν γραφτό να την οδηγήσει σε μια περιπέτεια ζωής γεμάτη διλήμματα. Η πλοκή του έργου είναι συναρπαστική. Οι πτυχές του έρωτα, έρχονται όλες στον αφρό και μας δείχνουν πως όταν μιλάμε για πάθη (ακόμη και αν αυτά έρχονται με τη μορφή του φτερωτού αγγέλου) μιλάμε για πάθη.

4. Ανεμοδαρμένα ύψη, Έμιλυ Μπροντέ
Πιο κλασικό, δε γίνεται. Από εκείνα τα μυθιστορήματα που μπορούν, όσο λίγα να περιγράψουν πάθη και έντονα συναισθήματα. Ωμές καταστάσεις λαμβάνουν χώρα γύρω από συναισθήματα μέσα στο έργο όπου Κάθριν Έρνσο και Χίθκλιφ, πλέκουν ένα γαϊτανάκι όπου…ανεμοδέρνονται. Το έργο της Έμιλυ Μπροντέ, δέχτηκε πολλές κριτικές καθώς σκιαγραφεί μέσα με έντονο τρόπο τη σωματική και ψυχολογική βία, ιδίως πάνω στον χαρακτήρα του Χίθκλιφ. Το τι είναι ομαλό και φυσιολογικό και το τι ξεφεύγει από την λογική, όλα δένουν στο μυθιστόρημα της Μπροντέ που στην Ελλάδα φέρει τίτλο ως «Πύργος των Καταιγίδων».

5. Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Αll time classic. Με δυσκολία μπορούμε το κορυφαίο έργο να το κατατάξουμε σε κάποιο είδος, μολονότι έχει στον πυρήνα του έχει έναν έρωτα που έμεινε αναλλοίωτος στους αιώνες. Καταθλιπτικό το κλίμα μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται μια ερωτική τραγωδία μεταξύ δύο νεαρών που ερωτεύτηκαν μολονότι ανήκαν σε δύο οικογένειες-οίκους που τις σχέσεις τους τις πλαισίωνε το μίσος. Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι. Ο έρωτας γίνεται τραγωδία όταν δεν εκπληρώνεται. Όταν ο φτερωτός άγγελος, μετατρέπεται σε…δαίμονα. Η εθελούσια έξοδός τους από τη ζωή, φέρνει κοντά τις δύο οικογένειες με το μήνυμα που μένει να είναι πως ο έρωτας και οτιδήποτε έλκει τους ανθρώπους είναι ισχυρότερο από το μίσος.

Φωτό από: Get The Look

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons