ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

”Μια ψυχή μετριέται με το μέγεθος της επιθυμίας της!” Ρητό του Γκυστάβ Φλωμπέρ.

Post by: 14/06/2019 0 comments

Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα, μας φέρνει στο μυαλό όλα εκείνα που συνοδεύουν τις σκέψεις μας για την ψυχή. Κάθε μέρα, δε γίνεται να αποφύγουμε την αναφορά μιας φράσης που περιέχει την ”ψυχή”. Όταν απογοητευόμαστε από ανθρώπους λέμε “δεν έχει ψυχή”. Πώς μπορούμε να αναφέρουμε κάτι τόσο συχνά που είναι ”αόρατο”; Τι είναι τελικά η ψυχή; Τώρα που καλοκαιριάζει, θα έχουμε χρόνο να σκεφτούμε όλα όσα αποτελούν τον ψυχισμό μας.

Είναι ο χαρακτήρας μας.

Όλοι γνωρίζουμε πως η προσωπικότητά μας, αποτελείται από διάφορα χαρακτηριστικά. Το σύνολο όλων αυτών, διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας. Αρκετές είναι οι φορές που όταν μιλάμε για χαρακτήρα ή προσωπικότητα, χρησιμοποιούμε τη λέξη “ψυχισμό”.

Μέσα στον ψυχισμό μας υπάρχουν όλες εκείνες οι ιδιότητες που μας προσδιορίζουν. Αν κάποιος είναι πιο τολμηρός ή πιο αισιόδοξος, αυτό εξαρτάται από τον ψυχισμό του. Το ένστικτο και η διαίσθησή μας, αποτυπώνονται στον ψυχικό μας κόσμο, ο οποίος διαμορφώνει τελικά, το πλαίσιο πάνω στο οποίο σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε και πράττουμε. Πίσω όμως από αυτό, βρίσκεται η θέλησή μας για να είμαστε κάτι που έχουμε αποφασίσει. Μέσα από την ψυχή μας, διαφοροποιούμε την ύπαρξή μας από την ύπαρξη άλλων. Είναι το “πρόσωπό” μας.

Είναι η θέληση μας για ζωή.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, είχε αναφέρει σχετικά με τις ιδέες κάτι που μπορεί να μας θυμίζει τα όσα μας λέει ο Φλωμπέρ για την ψυχή. ”Δεν υπάρχουν ιδέες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ιδέες και αυτές, παίρνουν το μποϊ αυτών που τις εκφράζουν”. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την ψυχή. Η ψυχή μας είναι ουσιαστικά η ταυτότητά μας. Με την ηρεμία που έρχεται με την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντήσουμε την ψυχή μας και να γνωρίσουμε λίγο παρπαάνω την ταυτότητά μας, τον εαυτό μας.

Κάθε μας επιθυμία και κάθε μας στόχος, βγαίνουν μέσα από την ψυχή μας. Εκείνη αποτελεί τη γλώσσα, μέσα από την οποία εκφράζεται ο εαυτός μας. Όταν κάτι μας αρέσει και τελικά αποφασίζουμε να το κάνουμε στόχο μας, τότε πολύ απλά, η ψυχή μας το έχει φωτίσει και μιλάει μέσα από αυτό. Αντίθετα, όταν έχουμε δυσαρέσκεια για κάτι και μας αγχώνει ή μας στεναχωρεί, τότε η ψυχή μας “κλωτσάει”. Το ”δε θέλω” και το ”δε μου αρέσει” βγαίνουν πάλι μέσα από την ψυχή μας.

Το πόσο πάθος έχουμε για κάτι (υγιές πάθος) και πόση επιμονή μπορούμε να συστατεύσουμε με το κουράγιο μας για να πετύχουμε πράγματα, εξαρτώνται από την ψυχή μας. Όταν θέλουμε να πετύχουμε πράγματα, όταν επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή ζωή για μας, τότε σίγουρα, έχουμε “καθαρή ψυχή”. Ακόμη και για τολμηρά πράγματα και για πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και πολλοί θα πουν πως δε γίνονται, η ψυχή μας ξέρει καλύτερα. Για να θέλουμε κάτι, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, σημαίνει ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ο εαυτός μας μετριέται με βάση την ψυχή μας και όπως λέει ο Φλωμπέρ, η ψυχή μας, είναι τα “θέλω” μας.

Φωτό από: Rustik Travel

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons