ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Φόβος και 7 παράξενες μορφές του!

Post by: 11/09/2018 0 comments

Ο φόβος, είναι μια από τις βασικές καταστάσεις της ανθρώπινης ψυχής και χρονολογείται από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη! Ο φόβος, είναι μια συναισθηματική κατάσταση ας πούμε «συστολής» και αφορά όλο το ζωικό βασίλειο! Μπορεί να αποδίδουμε στο φόβο τις χειρότερες συμπεριφορές μας, (και δικαίως) ωστόσο ο φόβος χρησιμεύει μέσα μας ως «καμπανάκι προειδοποίησης» για επερχόμενους κινδύνους και απειλές. Οι φόβοι όμως πολλές φορές έχουν παράξενες πηγές και εδώ, θα ασχοληθούμε με φοβίες που ανακαλύψαμε και οι οποίες είναι σπάνιες όμως πέρα για πέρα υπαρκτές!

  1. Κατοπτροφοβία

Πρόκειται για μια φοβία η οποία προκαλεί τρόμο στο άτομο, όταν αυτό αντικρίζει την αντανάκλασή του, στον καθρέφτη. Ο πυρήνας της φοβίας, έχει πιο «μεταφυσικές» ρίζες. Ο άνθρωπος που υποφέρει θεωρεί τον καθρέφτη ως κάποιου είδους «πύλη» η οποία δεν φιλοξενεί απλά το είδωλό του στην επιφάνειά του. Επίσης, συνοδεύεται από τη φοβία ότι ο καθρέφτης, μπορεί να δείξει κάτι άλλο, όπως σκιά ή κάποια άλλη φιγούρα. Τα άτομα που πάσχουν από αυτόν τον φόβο, γνωρίζουν ότι είναι παράλογος ως φόβος και αυτό, βοηθάει σε ένα βαθμό.

  1. Δαιμονοφοβία

Είναι και αυτή, μια από τις φοβίες που τις συναντάμε συχνά σε αυτήν την «σπάνια» λίστα. Αυτός ο φόβος, έχει καθαρά μεταφυσικές προεκτάσεις. Το άτομο, φοβάται πως υπάρχουν πνεύματα που εμψυχώνουν το κακό, όπως δαίμονες και φαντάσματα. Συχνά, συνοδεύεται με το σκοτάδι αλλά και με θεώρηση περιοχών ως «στοιχειωμένων». Ταινίες και συζητήσεις για τέτοια θέματα, κάνουν το άτομο να υποφέρει ενώ, εντέλει, το οδηγούν να ασπαστεί περίεργες προλήψεις. Μια φοβία, που δεν είναι απλή!

  1. Χρηματοφοβία

Να μια πολύ σπάνια φοβία! Υπάρχουν και άνθρωποι που η όψη των χρημάτων δεν τους αρέσει καθόλου!! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φοβία αυτή, εντάσσεται σε μια ευρεία γκάμα απειλών που νιώθουν οι υποχόνδριοι που λίγο ή πολύ, είμαστε όλοι. Ο φόβος μετάδοσης μικροβίων που συνοδεύεται από την σκέψη του αριθμού των ανθρώπων που έχουν αγγίξει ένα νόμισμα, φέρνουν φόβο σε αυτούς που πάσχουν από χρηματοφοβία.

  1. Δειπνοφοβία

Το ακριβές αντικείμενο φόβου, δεν είναι γνωστό με ακρίβεια. Το μόνο σίγουρο, είναι πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν τη φοβία, δεν μπορούν να σκεφτούν τον εαυτό τους να λαμβάνει μέρος σε δείπνο εργασίας. Η ιδέα ότι σε ένα τραπέζι θα τρώει και θα μιλάει, του φέρνει δυσαρέσκεια. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι μια φοβία η οποία αντιμετωπίζεται.

  1. Kουκλοφοβία

Στη λίστα με τις πιο σπάνιες φοβίες, η κουκλοφοβία, είναι από τις πιο συνηθισμένες! O «πατέρας» της ψυχολογίας, ο Σίγκμουντ Φρόϋντ, θέτει τον πυρήνα της φοβίας στο γεγονός ότι ο πάσχων από τη φοβία, θεωρεί ότι η κούκλα μπορεί να γίνει ζωντανή. Η φοβία επεκτείνεται σε οτιδήποτε αφορά ανθρώπινο ομοίωμα. Έτσι ο άνθρωπος που φοβάται κούκλες, φοβάται και ομοιώματα σε βιτρίνες μαγαζιών, προκαλώντας του δυσφορία σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως στα ψώνια.

  1. Αγυροφοβία

Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουμε οι περισσότεροι από μας συναντήσει κάποιον άνθρωπο στο πεζοδρόμιο που ετοιμάζεται με δυσκολία να περάσει απέναντι, διασχίζοντας κάποιον δρόμο. Ο τρόπος που κοιτά το απέναντι πεζοδρόμιο, δείχνει πανικό για την ανάγκη να περπατήσει απέναντι. Διάσχιση δρόμων,  λεωφόρων ακόμη και μικρών δρόμων, φέρνει πανικό στον άνθρωπο. Το ενδιαφέρον στοιχείο για αυτή τη φοβία, είναι ότι δεν ταυτίζεται με το φόβο για τα αυτοκίνητα (μήπως προκληθεί ατύχημα κατά την διάσχιση).

  1. Καθισοφοβία

Ναι, υπάρχει και αυτή η φοβία! Ο φόβος που έχει ένας άνθρωπος να κάτσει σε καρέκλα. Μερικοί, σχέτιζαν αυτή τη φοβία με την υπερκινητικότητα, όμως τα πράγματα, δεν είναι τόσο απλά. Οι ειδικοί λένε ότι συνήθως συνδέεται με παιδικά τραύματα (κυρίως σχολικά) που ως παιδί ο πάσχων, μετέφερε στην ενηλικίωσή του. Οι κακές εμπειρίες, έχουν ταυτιστεί με την καθιστική στάση. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση, η καθισοφοβία να έχει έρθει ως αποτέλεσμα άλλων τραυματικών εμπειριών όπως ανάκρισης, αγχώδους πίεσης μπροστά σε σημαντικά πρόσωπα κτλ. Η φοβία, έχει ψυχοσωματικές συνέπειες προκαλώντας εφίδρωση και αύξηση παλμών.

Φωτό από: taketsnurrar.deviantart.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons