ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη ζήλεια

Post by: 10/01/2018 0 comments

Ξεκινάμε και προχωράμε σε μία καλή σχέση. Ή σε μία κακή σχέση. Και κάπου εκεί εμφανίζεται το πράσινο τέρας… Στην αρχή μοιάζει αναπόφευκτη παρέα. Στην πορεία συνειδητοποιούμε ότι η παράλογη ζήλεια όχι  μόνο μας δηλητηριάζει σαν άτομα, αλλά κάνει τις καλές σχέσεις κακές και τις κακές ακόμα χειρότερες… Μπορούμε όμως να τη διώξουμε; Και πώς, αφού δεν είναι δίπλα μας, αλλά μέσα στο μυαλό μας;

Σίγουρα μπορούμε και αξίζει να προσπαθήσουμε!

Οι τρόποι είναι αρκετοί:

  1. Δείτε τη θετική όψη της ζήλειας!

Έχει θετική όψη αυτό το μαρτύριο; Φυσικά, όπως κάθε μας συναίσθημα. Αντανακλά για παράδειγμα τις αξίες και τις προτιμήσεις μας, π.χ. μονογαμία, συντροφικότητα, αφοσίωση, νοιάξιμο. Δείξτε καλοσύνη στον εαυτό σας και τα θετικά σας συναισθήματα στο σύντροφο. Η ζήλεια είναι λιγότερο αναγκαία, όσο γεμίζουμε ασφάλεια και αποδοχή.

  1. Εκπαιδευτείτε στην επικοινωνία

Μήπως ακυρώνετε τα συναισθήματα του άλλου; Μήπως ειρωνεύεστε ή επικρίνετε;  Μήπως κάνετε συχνά «κήρυγμα» και πατρονάρετε; Προσπαθήστε να εκπαιδευτείτε σε τεχνικές καλής επικοινωνίας, γιατί παρότι αυτό δεν αλλάζει άμεσα τα βαθύτερα συναισθήματα, θα νιώσετε αυτοπεποίθηση και θα δημιουργηθεί καλό κλίμα στην καθημερινότητα.

  1. Εξετάστε τις προσδοκίες σας από τις σχέσεις

Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι π.χ. «ο σύντροφος δεν πρέπει ούτε καν να φαντασιώνεται άλλους, ποτέ», ή ότι πρέπει τα ζευγάρια να επικοινωνούν συνέχεια και να κάνουν τα πάντα μαζί, βασανίζει και βασανίζεται από τις απαιτήσεις και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Εκλογικεύστε, συζητήστε με φίλους και ειδικούς και ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας, παρά με τον άλλο.

  1. Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα

Εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα γίνεται. Η αβεβαιότητα δεν μειώνει την αξία μας. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι για το τι νιώθει ή σκέφτεται κάποιος, ούτε για το πού είναι κάθε στιγμή. Μπορούμε όμως να βεβαιωθούμε ότι μια σχέση καλύπτει τις ανάγκες μας στο εδώ και τώρα, ότι όταν είμαστε μαζί περνάμε όμορφα και ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.

  1. Αποφύγετε άτομα και καταστάσεις που φουντώνουν τη ζήλεια

Σίγουρα το ξέρετε… και σας το επιβεβαιώνω: πρέπει να σταματήσετε να ασχολείστε με το Facebook του συντρόφου! Αποφύγετε όμως να έχετε σχέση με άτομα που φλερτάρουν απροκάλυπτα εντός κι εκτός διαδικτύου και γενικά συμπεριφορές ή καταστάσεις που δημιουργούν δικαιολογημένη ανασφάλεια.

  1. Κοιτάξτε στον καθρέφτη!

Η ζήλεια δεν λέει κάτι για τον άλλο. Λέει κάτι για εμάς. Μήπως είστε εσείς λίγο άστατοι; Μήπως νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας; Μήπως υποδύεστε το ρόλο του γονέα και θέλετε να «προφυλάξετε» τον σύντροφο από κακοτοπιές, ή αντίθετα, νιώθετε παιδί και δεν έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας; Φροντίστε εσάς για να προσελκύσετε ανθρώπους αξιόπιστους και με αυτοεκτίμηση.

  1. Μην αναμασάτε το συναίσθημα της ζήλειας

Βγείτε έξω από αυτό. Βγείτε έξω για βόλτα, κάντε ασκήσεις ψυχραιμίας, διαλογιστείτε, γελάστε με φίλους και κερδίστε χρόνο, για να μετριάσετε το συναίσθημα και να ελέγξετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Tip: Ο καθένας από εμάς μπορεί να παλέψει τη δική του ζήλεια και με επίγνωση, συστηματική προσπάθεια, ή και βοήθεια ψυχολόγου να τη νικήσει. Αν όμως ο σύντροφος είναι παθολογικά ζηλιάρης, και αρνείται να το παραδεχτεί, τότε σκεφτείτε σοβαρά αν αξίζει να μείνετε στη σχέση.


Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης. 

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

 

Φωτό από: Dívány

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons