PETS, ΦΥΣΗ

Τι πραγματικά είναι η βαρύτητα και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Post by: 21/01/2017 0 comments

Όταν ακούμε τη λέξη “βαρύτητα”, απευθείας μας έρχεται στο μυαλό ο Νεύτωνας και το μήλο του. Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε στο πώς επηρεάζει αυτή η δύναμη τη ζωή μας όπως την ξέρουμε όχι μόνο σήμερα αλλά κατά το σύνολο των χρόνων της ανθρωπότητας.

  1. Το αριστούργημα του Νεύτωνα Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, καταπιάνεται με την παρουσίαση της δύναμης που προκαλεί την έλξη όλων των αντικειμένων μεταξύ τους – της λεγόμενης βαρύτητας.
  2. Βαρύτητα – Gravity στα αγγλικά, από τη λατινική λέξη gravis, που σημαίνει βαρύς.
  3. Η βαρύτητα συγκρατεί ενωμένο το γαλαξία, διαπερνώντας τους πλανήτες, ακόμα και το σώμα μας: χάρη στη βαρύτητα μπορούμε και περπατάμε πάνω στη Γη. Η βαρύτητα στη Γη έλκει τα υλικά σώματα και προκαλεί την πτώση τους στην επιφάνειά της όταν αφεθούν ελεύθερα. Χάρη σε αυτήν, υπάρχουν ο πλανήτης μας, ο Ήλιος, και άλλα αστρικά σώματα. Χωρίς τη βαρύτητα δε θα υπήρχε η ζωή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα: ξεχάστε την τροχιά της Γης και των υπόλοιπων πλανητών γύρω από τον Ήλιο, την τροχιά της σελήνης γύρω από τη Γη, το σχηματισμό παλιρροιών κ.α..
  4. Η βαρύτητα αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις που διέπουν το φυσικό σύμπαν – οι άλλες τρεις είναι: η ηλεκτρομαγνητική δύναμη, που συγκρατεί τα ηλεκτρόνια στα άτομα, η αδύναμη πυρηνική δύναμη, που ρυθμίζει την αποσύνθεση των ατόμων και η δυνατή πυρηνική δύναμη που συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων ενωμένους. Η βαρύτητα είναι η πιο αδύναμη από τις τέσσερις αυτές δυνάμεις.
  5. Για να απαλλαγεί κάποιος από την έλξη της βαρύτητας, θα πρέπει να ταξιδέψει με 11 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή με την ταχύτητα διαφυγής του πλανήτη Γη.
  6. Αν κάποιος που ζυγίζει περίπου 70 κιλά στη Γη, πατούσε με κάποιον τρόπο την επιφάνεια του πλανήτη Δία, εκεί θα ζύγιζε περίπου 160 κιλά. Αυτό γίνεται γιατί οι μεγαλύτερες μάζες έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα.
  7. Το 2011, το πείραμα Gravity Probe B της NASA απέδειξε ότι η Γη έλκεται και περιστρέφεται γύρω στο σύμπαν σαν ξύλινη μπάλα που περιτριγυρίζεται από μελάσα, όπως προέβλεψε ο Αϊνστάιν.
  8. Σε αντίθεση με τη Δύναμη, η βαρύτητα δεν έχει διττή φύση, δηλαδή μόνο έλκει, δεν απωθεί.
  9. Η λειτουργία πολλών σύγχρονων μηχανών και συσκευών εξαρτάται από τη βαρύτητα. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια της βαρύτητας έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ακόμα, ένα ρολόι που λειτουργεί με εκκρεμές βασίζει τη λειτουργία του στη δύναμη της βαρύτητας για τον υπολογισμό του χρόνου. Ο τεχνητός ορίζοντας στα αεροσκάφη και άλλα ιπτάμενα μέσα προκύπτει από εφαρμογή της δύναμης της βαρύτητας για να απεικονίζει την κλίση του αεροπλάνου. Τέλος, οι τεχνητοί δορυφόροι είναι και αυτοί μια εφαρμογή της βαρύτητας.
  10. Η NASA έχει προσπαθήσει να αναπτύξει ακτίνες έλξης ικανές να μετακινήσουν φυσικά αντικείμενα, δημιουργώντας μια σημαντική δύναμη που θα κέρδιζε τη βαρύτητα.

Φωτό από: Scientia Salon – WordPress.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons