MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 διάσημοι συγγραφείς με… διπλή ζωή.

Post by: 12/10/2015 0 comments

Όπως και οι ίδιοι θα έχετε αντιληφθεί, η ιδιότητα του συγγραφέα, δεν είναι ακριβώς «επαγγελματική». Όσο βέβαια περνούν τα χρόνια, όλα τείνουν να συστηματοποιούνται και θα έρθει ο καιρός όπου η επαγγελματική ιδιότητα, θα απορροφήσει όλες τις υπόλοιπες – ευχόμαστε όχι την ανθρώπινη. Στο παρελθόν, που οι πωλήσεις ήταν λιγότερο παγκοσμιοποιημένες, οι συγγραφείς, δεν μπορούσαν να στηριχθούν επαγγελματικά στη συγγραφή και έτσι έκαναν διάφορα επαγγέλματα. Κάποιοι από αυτούς, επιδίδονταν σε αρκετά παράξενα επαγγέλματα ή ενασχολήσεις που τους έδιναν χαρακτήρα…

Ρενέ Ντεκάρτ και η ζωολογία

Ο Ρενέ Ντεκάρτ, επηρέασε όσο λίγοι τη δυτική σκέψη. Ήταν εξαιρετικά πολυπράγμων άνθρωπος, θα μπορέσεις να βρεις τροφή για σκέψη στο λεγόμενο οντολογικό του επιχείρημα (για την ύπαρξη Θεού) αλλά και η περίφημη θεωρία ύπαρξης που ταυτίζεται με τη σκέψη (σκέφτομαι άρα υπάρχω). Το άλλο του «επάγγελμα», έμοιαζε κυρίως με χόμπι. Ποιό ήταν αυτό; Το να κάνει εγχειρήσεις σε μικρά θηλαστικά. Πολλά από αυτά τα ζώα του τα έδινε η γυναίκα του. Αν σας φαίνεται φρικαλέο (είναι όντως αρκετά φρικαλέο) ο Ντεκάρτ δεν το εκλάμβανε έτσι καθώς θεωρούσε οτι μόνο ο άνθρωπος απολάμβανε το προνόμιο της ψυχής και τα ζώα, δεν είχαν ψυχή, άρα δεν υπέφεραν…

Φόρεστ Κάρτερ, μέλος της Κου-Κλουξ-Κλαν

Ο Αμερικανός συγγραφέας, ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του «Εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου». Κυρίως στους συντηρητικούς και πουριτανιστικούς κύκλους των ΗΠΑ, θεωρείται ακόμη σπουδαίος συγγραφέας. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Κάρτερ, ήταν ακραίες και επικίνδυνες. Στιγματίστηκε λόγω της ενεργής του συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση Κου-Κλουξ-Κλαν. Αυτή η σκοτεινή πλευρά του συγγραφέα, τον ακολουθεί ακόμη και σήμερα που είναι νεκρός (πέθανε το 1978).

Έντγκαρ Άλαν Πόε, στρατοδίκης

Δεν μπορεί να πάει ο νους του ανθρώπου για το πόσες και ποιές ήταν οι σκοτεινές πλευρές αυτού του μυστηριώδους καλλιτέχνη. Ίσως θα ήταν πιο εύκολο να βρούμε τις φωτεινές! Η ζωή του Πόε, ήταν το χάος το ίδιο. Μέσα σε αυτό το χάος, υπήρξε μια περίοδος που ο διάσημος ποιητής, επιθυμούσε να γίνει μόνιμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού μέσα από τη φημισμένη σχολή του Ουέστ Πόιντ. Εκεί, για μια περίοδο ο Πόε έγινε κάτι σαν στρατιωτικός δικαστής στο στρατοδικείο του αμερικανικού στρατού. Βέβαια, όλα αυτά… μέχρι να πρωτοστατήσει σε κίνημα ανυπακοής μέσα στο στρατό… Είπαμε, Πόε ήταν αυτός…

Μιγκέλ Θερβάντες, φοροσυλλέκτης

Ο μεγάλος αυτός συγγραφέας που δημιούργησε τον «Δον Κιχώτη», δεν ήταν μόνο ένας άνθρωπος που αγαπούσε την πένα. Μάλιστα, δεν ήταν τόσο αγαπητός όσο είναι πχ. σήμερα, που όλοι τον ξέρουμε για το συγγραφικό του ταλέντο. Ο Θερβάντες ήταν κρατικό όργανο και μάλιστα, το πιο μισητό από όλα. Φοροσυλλέκτης. Μάλιστα, οι φήμες λένε οτι ήταν αδέκαστος και πολύ σκληρός στο επάγγελμά του. Αυτή του η σκληρότητα έγινε γνωστή σε πολλές ισπανικές πόλεις και όπου πήγαινε, αντιμετώπιζε την κατακραυγή και την αποδοκιμασία…

Τζωρτζ Όργουελ, πληροφοριοδότης του κράτους

Το «1984», (οι φήμες λένε πως τα δύο τελευταία νούμερα, το 8 και το 4, αλλάζουν θέση και βγάζουν το έτος 1948 κατά το οποίο γράφτηκε το έργο και το 1984 συμβολίζει το μέλλον που έρχεται) άλλαξε το πρίσμα του αναγνώστη για το πώς διαβάζονται ορισμένα βιβλία. Το βιβλίο του Όργουελ, είναι η ιστορία του μέλλοντος! Βεβαίως, ίσως το επάγγελμα που έκανε να του χάριζε πληροφορίες που μπορούσε να τις εξελίξει και να δει το μέλλον με… μεγεθυντικό φακό. Μολονότι και στη «Φάρμα των Ζώων» και στο «1984» ο Όργουελ κινδυνολογεί για το ρόλο του κράτους που θα εισβάλλει στην ανθρώπινη ζωή, ο ίδιος, ήταν ένας πληροφοριοδότης του βρετανικού κράτους… Άλλες φήμες, λένε ότι κατάρτισε και μια λίστα «φιλοκομουνιστών», ομοφυλόφιλων και έγχρωμων που εκείνος θεωρούσε πιθανούς εχθρούς της «τάξης», ένας εκ των οποίων ήταν ο… Τσάρλι Τσάπλιν…

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons