ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παρατηρώντας τη ζωή μεταξύ Βοστώνης, Λονδίνου και Αθήνας.

Post by: 07/12/2011 0 comments

ΒΟΣΤΩΝΗ

Μια πόλη που κυρίως είναι γνωστή για τα πανεπιστήμια και τα κολέγιά της. Στη Βοστώνη στεγάζονται 35+ ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης που φτάνουν τα 80 αν προσθέσουμε και τις κοντινές περιοχές.

Η Βοστώνη θεωρείται η «Αθήνα της Αμερικής» αφού είναι ένα δυναμικό πολιτιστικό και πανεπιστημιακό κέντρο. Ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης είναι ένας από τους λίγους που κάθε χρόνο εμφανίζει αύξηση στην Αμερική και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται παρά την κρίση. Μόνο στη Βοστώνη σήμερα σπουδάζουν 150.000 φοιτητές δίνοντας δουλειά σε 68.000 άτομα που έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση και που φτάνουν τα 82.000 αν στα προηγούμενα προσθέσεις και τα έμμεσα με την εκπαίδευση επαγγέλματα.

Οι φοιτητές και οι επισκέπτες ξοδεύουν 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στη Βοστώνη. Η πολιτεία βλέπει το θέμα πολύ σοβαρά, πιστεύει και επενδύει στο θέμα της παιδείας αλλά παράλληλα δεν επιτρέπει ανταρσίες, βανδαλισμούς, απουσίες, μαγκιές, κοπάνες. Το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτεί σκληρή δουλειά σε διάβασμα, εξωσχολικές υποχρεωτικές εργασίες, έχει τακτικά τεστ κάθε εβδομάδα και βέβαια οι καθηγητές αξιολογούνται τακτικότατα από τους φοιτητές. Γίνεται δηλαδή μια συνεχής αμφίδρομη αξιολόγηση και αυτό φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα και συνεχώς ανεβάζει το επίπεδο της μάθησης.

Τον Αύγουστο βρέθηκα στη Βοστώνη να εγκαταστήσω την κόρη μου σαν πρωτοετή σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης και είδα στα μάτια της πώς την έκαναν να νοιώσει από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο χώρο του. Από τα πελώρια πανώ «καλωσορίσματος» των νέων φοιτητών, τους πεντακάθαρους χώρους, το φρεσκοκομμένο γρασίδι και τα λουλούδια, την άρτια υποδομή στον ηλεκτρονικό τομέα, τους ειδικούς που βοηθούσαν να μεταφέρουν τα παιδιά τα πράγματά τους στους κοιτώνες, τα πανέτοιμα εστιατόρια, την οργάνωση με τις ειδικές εκπτωτικές κάρτες για τους φοιτητές στα εστιατόρια, μαγαζιά, μεταφορικά μέσα.

Την εκδήλωση που έγινε ειδικά για τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους, τις ομιλίες εμψύχωσης και ώθησης από τον Κοσμήτορα του σχολείου και των άλλων καθηγητών. Τώρα θα μου πείτε «μαγκιά μάρκετινγκ;» Μπορεί και να είναι έτσι. Αλλά πετυχαίνει! Είναι σπουδαίο να νοιώθεις ότι τα χρήματα σου κάποιος τα σέβεται. Είναι σπουδαίο ότι κάνουν τον νέο φοιτητή να νοιώσει μοναδικός και του δείχνουν έμπρακτα ότι τον σέβονται και τον πιστεύουν. Για να μπορέσει έτσι να ανοίξει τα φτερά του και να αναπνεύσει «γνώση» και όχι σπασμένα έδρανα, καμένα πανώ, στάσεις, απεργίες, αποχές …

2. ΒLABLA

Δεν θα μπορούσαμε και εμείς να δείξουμε ένα μεγαλύτερο σεβασμό στα παιδιά μας; Οι καθαροί χώροι, οι συνεπείς καθηγητές, η επιβράβευση, η συνέπεια, η επίπληξη σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται με το κοινό καλό των φοιτητών ΔΕΝ είναι θέμα ιδιωτικής ή δημόσιας παιδείας. Είναι θέμα νοοτροπίας και τίποτα άλλο.

Και κάτι ακόμα…. Τα καλοκαίρια «τα παιδιά της Βοστώνης» δεν πάνε διακοπές παραπάνω από κάτι ελάχιστες εβδομάδες. Θα πρέπει να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε φορείς – οργανισμούς – τοπικές κοινωνίες, αν θέλουν να πάρουν καλύτερους βαθμούς.

ΡΓΜ

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons