ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παρατηρώντας τη ζωή μεταξύ Βοστώνης-Λονδίνου και Αθήνας

Post by: 31/03/2012 0 comments

Αλήθεια, τί τρώμε;

Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο της περίφημης μεσογειακής διατροφής. Τώρα κατά πόσο πραγματικά την ακολουθούμε είναι άλλο θέμα. Στα σούπερ μάρκετ ανά τον κόσμο βλέπουμε το γιαούρτι, τη φέτα, τα κρασιά μας να στολίζουν τα ράφια. Η γεύση της ντομάτας, των φρούτων μας και των λαχανικών μας είναι αξεπέραστη και δεν υπάρχει σύγκριση στη γεύση με κανένα ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο προϊόν.

Παρά την ύφεση, παρατηρώ τον τελευταίο καιρό ότι ανοίγουν πολλά μικρομάγαζα «σουβλακερί», κρεπερί και χοντντογκάδικα (νέα μόδα!), πέρα από τα παραδοσιακά μας τυροπιτάδικα. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι γεμάτα συντηρητικά που κάθε άλλο συμβάλουν στην υγεία μας.Τώρα, θα πείτε ότι το κόστος αυτών των σκευασμάτων είναι πολύ χαμηλό. Σίγουρα είναι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Στη Βοστώνη υπάρχει ένα πολύ μικρό μαγαζί (όμοιο σε μέγεθος με τα αντίστοιχα δικά μας), που πουλάει κυρίως σαλάτες. Κάθε λογής σαλάτα (λαχανικών ή φρούτων).Διαλέγεις από μία ποικιλία 30 διαφορετικών συστατικών, διαλέγεις από μια ποικιλία 10 σαλτσών, όλα αυτά μπαίνουν σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακατεύονται και η σαλάτα σου είναι έτοιμη. Σερβίρεται με ό,τι είδος ψωμί θέλεις ή εναλλακτικά με μια σούπα της αρεσκείας σου αντί για κάποιο ρόφημα. Η τιμή της σαλάτας δεν ξεπερνά τα 5 δολάρια Αμερικής (εκτός αν διαλέξεις κανένα περίεργο εξωτικό φρούτο που έτσι φτάνει στα 7 δολάρια).Τόσο δύσκολο είναι να κάνουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Σε μια χώρα που τα ποσοστά της παχυσαρκίας είναι στα ύψη, θα μπορούσαμε σιγά σιγά να υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.


Ο γνωστός και πολύ αγαπητός Βρετανός σεφ και αρθρογράφος Jamie Oliver, έχει πάρει μια σειρά από εξαιρετικές πρωτοβουλίες στο πώς να μάθουμε να τρώμε πιο σωστά, πώς να μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά, πώς τα σχολεία στις καντίνες τους μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τρόφιμα πιο υγιεινά και πώς μπορούν να αποφεύγουν τα συσκευασμένα.


Να σημειώσω εδώ ότι, ενώ η ντιρεκτίβα της Κομισιόν είναι πολύ σαφής για τα τρόφιμα που απαγορεύονται να πωλούνται στα κυλικεία, στο σύνολο της χώρας τα σχολεία δεν την ακολουθούν στη πλειοψηφία τους. Είμαστε χώρα γερόντων και κάτι πρέπει να κάνουμε να μην γίνουμε και χώρα των πιο παχύσαρκων.
Και κάτι ακόμα. Ας αρχίσουμε να μαγειρεύουμε σπίτι μας. Όπως κάνει και ο Jamie στη εκπομπή του “30 minute meals”, που παρουσιάζει ο Σκάϊ και το δορυφορικό Fox, μέσα σε μισή ώρα μπορούμε να μαγειρέψουμε. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί βαρετό, μετά όμως πιστέψτε με θα το απολαύσετε. Το μαγείρεμα λένε ότι μειώνει το στρες και το γεγονός ότι βάζουμε τη δική μας φροντίδα για τους ανθρώπους μας δεν ξεπερνιέται με τίποτα.Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι «δεν προλαβαίνω». Θέληση να υπάρχει, σωστός προγραμματισμός των ελάχιστων υλικών που απαιτούνται και σίγουρα μπορούμε.Αν μπούμε στην κουζίνα αυτών των καταστημάτων που μας ετοιμάζουν πακέτο για το σπίτι μας και δούμε την ποιότητα των τυριών, βουτύρων και λαδιών που μας βάζουν τότε δεν νομίζω ότι θα συνεχίζαμε να παραγγέλνουμε.

Α, και κάτι ακόμα: Κάντε ένα πείραμα. Αυτό που έκανε και ο Jamie σε ένα νηπιαγωγείο της Αμερικής. Δείξτε στα παιδιά σας μια μελιτζάνα, μια γλυκοπατάτα, ένα λαχανάκι Βρυξελλών, μια κόκκινη πιπεριά και ρωτήστε τα τί είναι. Προετοιμαστείτε για την έκπληξη. Αν τα παιδιά σας μαντέψουν σωστά τότε είναι ευκαιρία να τα εντάξετε στη διατροφή τους. Αν όχι, τότε είναι ευκαιρία πρώτα να τα μάθουν και μετά να μπουν στη διατροφή τους.
Ας αφήσουμε τα delivery μόνο για πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons