ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου είναι χτισμένες σε ποταμούς!

Οι μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου είναι χτισμένες σε ποταμούς!

Post by: 01/02/2013 0 comments

Δεν είναι τυχαίο ότι μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο αναπτύχθηκαν δίπλα σε ποταμούς. Οι ποταμοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας από αρχαιοτάτων χρόνων.

Μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί όπως αυτοί της Αιγύπτου, της Κίνας και της Μεσοποταμίας αναπτύχθηκαν χάρη στα εύφορα εδάφη που δημιούργησαν οι ποταμοί τους (Νείλος, Κίτρινος Ποταμός, Τίγρης και Ευφράτης). Τα ποτάμια όχι μόνο έθρεψαν αυτές τις κοινωνίες αλλά δημιούργησαν και προκλήσεις που ανάγκασαν τους ανθρώπους να εξελίξουν τον πολιτισμό τους και τις επιστήμες.

Το 8000 π.Χ. έως το 6000 π.Χ. το κλίμα της Γης άλλαξε, έγινε πιο ξηρό και ψυχρό. Αυτό είχε σαν συνέπεια το τέλος των πλούσιων σε τροφές και θηράματα περιοχών όπως ήταν η Σαχάρα. Η μετάβαση ήταν αργή και οι νέες συνθήκες οδήγησαν στην συγκέντρωση των προϊστορικών ανθρώπων γύρω από τα ποτάμια. Αυτή η κοσμοσυρροή σε τόσο μικρή έκταση, οδήγησε στην έλλειψη θηραμάτων και τροφών κι έτσι οι άνθρωποι, μέχρι τότε κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, αναγκάστηκαν να εξελιχθούν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Οι κοινωνίες αυτές άνθισαν και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις επάνω τα ποτάμια. Οι λόγοι ήταν προφανείς. Ο ποταμός παρείχε άφθονο πόσιμο νερό για ανθρώπους και ζώα, αρδευτικό νερό για τα χωράφια, πλούσια αλιεύματα, αλλά αποτελούσε και ένα φυσικό «αμυντικό οχυρό». Είναι γνωστό ότι παλιά επέλεγαν να χτίζουν τις πόλεις στις καμπύλες των ποταμών ώστε να είναι προστατευμένοι από τις 3 πλευρές και να οχυρώνουν ή να ενισχύουν στρατιωτικά μόνο την 4η πλευρά.

Σταδιακά αυτές οι πόλεις εξελίχθηκαν σε μεγάλα εμπορικά κέντρα. Οι ποταμοί ήταν ιδανικές υδάτινες αρτηρίες που επέτρεψαν την ανάπτυξη του εμπορίου και της επικοινωνίας ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, οι πόλεις που ήταν χτισμένες δίπλα σε ποταμούς είχαν ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τη δύναμη της ροής του ποταμού. Αυτή έδινε κίνηση στους πρώτους μύλους, τους τεράστιους αργαλειούς αλλά και τα βαριά μηχανήματα των βιομηχανιών. Οι βιομηχανίες προσέλκυσαν εργάτες, η οικονομική άνθιση δημιούργησε ακόμα περισσότερες δουλειές και έτσι εδραιώθηκαν οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Γιατί τα ποτάμια και το νερό τους όχι μόνο είναι πηγές ζωής αλλά και πηγές πλούτου και πολιτισμού!

Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχουν χτιστεί στις όχθες των ποταμών. Αυτή είναι μια λίστα με τις πιο γνωστές πόλεις και τους ποταμούς που τις διαρρέουν.

ΠΟΛΗ ΧΩΡΑ ΠΟΤΑΜΟΣ
Αγία Πετρούπολη Ρωσία Νέβας
Άμστερνταμ Ολλανδία Amstel
Βαγδάτη Ιράκ Τίγρης
Βαρσοβία Πολωνία Βιστούλας
Βερολίνο Γερμανία Spree, Havel
Βοστώνη Η.Π.Α. Charles
Βρυξέλες Βέλγιο Senne
Δελχί Ινδία Yamuna
Ζυρίχη Ελβετία Limmat, Sihl
Κάιρο Αίγυπτος Νείλος
Κίεβο Ουκρανία Dnieper
Λισσαβόνα Πορτογαλία Τάγος
Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο Τάμεσης
Μαδρίτη Ισπανία Manzanares
Μελβούρνη Αυστραλία Yarra
Μόντρεαλ Καναδάς St. Lawrence
Μόσχα Ρωσία Moskva
Μπουένος Άιρες Αργεντινή Rio De La Plata
Ουάσινγκτον Η.Π.Α. Πότομακ
Παρίσι Γαλλία Σηκουάνας
Πράγα Τσεχία Μολδάβας
Ρώμη Ιταλία Τίβερης
Σάο Πάολο Βραζιλία Tiete
Τόκιο Ιαπωνία Sumida
Χονγκ Κονγκ Κίνα Pearl

 
Ο ποταμός που περνάει μέσα από τις περισσότερες πρωτεύουσες στον κόσμο είναι ο Δούναβης. Οι πρωτεύουσες του Δούναβη είναι:

Βελιγράδι – Σερβία
Μπρατισλάβα – Σλοβακία
Βουδαπέστη – Ουγγαρία
Βιέννη – Αυστρία

Φαντάζεστε τι θα ήταν αυτές οι πόλεις χωρίς τα ποτάμια τους!

Φωτό από: google.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons