ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Λουκάς ο Ευαγγελιστής.

Post by: 18/10/2019 0 comments

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας και ήταν ελληνικής καταγωγής. Κοιμήθηκε το 84 στη Θήβα. Η μνήμη του τιμάται στις 18 Οκτωβρίου. Έγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων. Είναι ένας από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές.

Η ζωή του

Ο Λουκιανός, όπως ήταν το κανονικό όνομά του, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης. Αν και λίγα είναι τα στοιχεία για το άτομό του, ξέρουμε ότι ήταν γιατρός στο επάγγελμα και πολύ καλός ζωγράφος.

Υπήρξε αρχικά μαθητής, και στη συνέχεια, στενός συνεργάτης του Απόστολου Παύλου. Τον ακολούθησε πιστά και αφοσιωμένα σε πολλές από τις περιοδείες του. Μάλιστα όταν ο Απόστολος Παύλος ήταν φυλακισμένος στην Ρώμη, μόνο ο Λουκάς ήταν μαζί του.

Δεν είναι γνωστά με ακρίβεια τα γεγονότα της ζωής του Λουκά μετά το μαρτύριο του Παύλου, αλλά ούτε και πως έγινε χριστιανός. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε μία ελιά.

Οι εικόνες της Παναγίας.

Οι πρώτες εικόνες της Παναγίας από ανθρώπινο χέρι, με τον Ιησού βρέφος στην αγκαλιά της, φιλοτεχνήθηκαν από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όσο ακόμα η Θεοτόκος ζούσε. Μάλιστα, όταν αντίκρισε τις εικόνες, τής άρεσαν πολύ, και είπε πως η Χάρη του Χριστού, θα ακολουθεί αυτές και τα αντίγραφά τους.

Όσο ζούσε ακόμα η Παναγία, οι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης έφτιαξαν μία εκκλησία για την Παναγία και την παρακάλεσαν να πάει και να την ευλογήσει. Εκείνη τους είπε πηγαίνετε και θα με βρείτε εκεί. Όταν έφτασαν στην εκκλησία οι Απόστολοι, αντί για την Παναγία βρήκαν μια ολόσωμη εικόνα της φτιαγμένη θαυματουργικά.

Μόνο τρεις εικόνες υπάρχουν του Ευαγγελιστή Λουκά με την Παναγία. Η μία βρίσκεται στα Καλάβρυτα, η δεύτερη είναι η Παναγία η Σουμελά και η τρίτη βρίσκεται στην Κύπρο.

Το θαυματουργό υγρό.

Την ημέρα του μαρτυρίου του Ευαγγελιστή Λουκά έπεφτε από τον ουρανό ένα θαυματουργό υγρό, σαν κολλύριο, επάνω στον τάφο του. Το υγρό αυτό θεράπευε τις παθήσεις των ματιών. Τη θεραπευτική αυτή δύναμη την έχει  ακόμα σήμερα η μαρμάρινη λάρνακα, στη Θήβα.

Ο Άγιος Λουκάς είναι προστάτης των καλλιτεχνών, των γιατρών, των χειρουργών, των μαθητών και των χασάπηδων.

Φωτό από: Pinterest

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons