ΜΑΜΑΔΕΣ

Πώς να βρούμε λίγο χρόνο εμείς οι εργαζόμενες μαμάδες.

Post by: 23/09/2018 0 comments

Μπορώ να προγραμματίσω τα πάντα. Το μόνο που δυσκολεύομαι να κάνω είναι να βρω χρόνο για τον εαυτό μου. Ενώ τα πάντα χωράνε και μπορούν να τρυπώσουν στο πολυάσχολο πρόγραμμά μου αυτά τα 20-30 λεπτά για μένα ποτέ!!!

Κακές μέρες υπάρχουν. Όταν όμως αυτές οι κακές μέρες κρατάνε παραπάνω, ή επαναλαμβάνονται πολύ συχνά, είμαι στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης. Όλα μου φταίνε, ξεσπάω στα παιδιά με το παραμικρό και ο άντρας μου είναι κόκκινο πάνι.

Αυτό είναι και ο συναγερμός για να κινητοποιηθώ και να κάνω κάτι για μένα.

  1. Καταρχάς ζητάω βοήθεια. Είμαι όμως πολύ συγκεκριμένη σε αυτό που ζητάω. Δεν γκρινιάζω απλά, περιμένοντας να καταλάβει κάποιος ότι κάτι με πειράζει και να αναλάβει δράση. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι κουράστηκα και ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει κάτι για να με ξαλαφρώσει. Κάνε μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και κάνε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο με το ποιος κάνει τι. Όταν είναι καταγεγραμμένες όλες οι δουλειές, όλοι καταλαβαίνουν το φορτίο.
  2. Μην αισθάνεσαι τύψεις. Μην αισθάνεσαι άσχημα επειδή έκανες κάτι για τον εαυτό σου. Είναι δώρο όχι μόνο προς εσένα, αλλά και προς την οικογένειά σου. Η παραδοσιακή λογική ότι οι μαμάδες πρέπει να θυσιάζονται και να νοιάζονται μόνο για τις ανάγκες των άλλων καλά κρατεί. Όσο και να προσπαθούμε να την αποβάλλουμε, βαθιά μέσα μας συνεχίζουμε να αισθανόμαστε άσχημα. Δε χρειαζόμαστε όμως την επιβράβευση και την έγκριση κανενός. Οφείλουμε να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας και την οικογένειά μας και η ευτυχισμένη μαμά είναι και καλή μαμά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και με άλλους φροντιστές. Δεν μπορείς να είσαι πάντα εσύ μαζί τους, ούτε να φροντίζεις μόνο εσύ για αυτά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από εσένα πώς να δίνουν σημασία στους εαυτούς τους. Εάν εσύ βάζεις πάντα μπροστά τις προτεραιότητες και ανάγκες των άλλων, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σου.
    Πολλές φορές που κάνω κάτι για τον εαυτό μου, νιώθω άσχημα που έχασα κάποια καινούργια λέξη της κόρης μου ή μια ατάκα του γιου μου. Εάν μάλιστα τύχει να χτυπήσουν ή αρρωστήσουν, νιώθω υπεύθυνη για αυτό που του συνέβη. Λες και συνέβη επειδή δεν ήμουν δίπλα τους. Λίγη ώρα όμως με τον εαυτό μου, με μια φίλη μου, με τον άντρα μου για ένα ποτό ή ένα καφέ, με αναζωογονεί τόσο πολύ που γυρνάω άλλος άνθρωπος και με γεμάτες μπαταρίες.
  1. Προστάτευσε το χρόνο σου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αφήσεις τα πιάτα άπλυτα στο νεροχύτη. Παράγγειλε κάτι απέξω για να φάτε. Ακόμα κι αν δεν κάνεις κέικ για τη γιορτή του σχολείο αλλά πάρεις έτοιμο, μη θυσιάσεις το δικό σου χρόνο. Πολλές φορές δεν βάζουμε τον εαυτό μας και το χρόνο για μας ψηλά στις προτεραιότητές μας. Έτσι, με την πρώτη πίεση χρόνου ή τύψη ή δυσκολία ακυρώνουμε ή θυσιάζουμε ό,τι είχαμε κανονίσει για εμάς. Μείωσε την ενασχόλησή σου με τα social media. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χρόνο τρώμε ψάχνοντας ή διαβάζοντας social media. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να προσφέρεις κάτι στον εαυτό σου, όπως εκείνα τα μαθήματα μακιγιάζ από το YouTube ή τα μαθήματα ραπτικής.
  2. Βρες αυτό που ταιριάζει σε εσένα, στις ανάγκες σου, σε χαλαρώνει και σε αναζωογονεί. Μπορεί να είναι μια βόλτα στην αγορά, μια ταινία στο σινεμά, ένα γρήγορο spa, ένας καθαρισμός προσώπου, λίγο jogging, ένας γρήγορος καφές με μια φίλη, να κάτσεις στην ακροθαλασσιά και να ρεμβάσεις. Βάλε τα παιδιά νωρίς για ύπνο, βάλε λίγο κρασί και διάβασε λίγο από εκείνο το βιβλίο που έχεις αφήσει αδιάβαστο. Θέλεις 10 λεπτά την ημέρα; Προτιμάς 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα κάνοντας yoga; Ό,τι και να κάνεις πρέπει να είναι κάτι που σε ευχαριστεί, σου προσφέρει λίγη ώρα για σένα μακριά από παιδικές φωνές, “πρέπει” και δουλειές.

Και ας θυμόμαστε όλοι ότι τα παιδιά μας, μας θέλουν ευτυχισμένους, μας χρειάζονται υγιείς να τους προσφέρουμε παραδείγματα, μαθήματα και τρόπο ζωής.

Δεν θυσιάζουμε τα παιδιά μας ούτε δίνουμε περισσότερη σημασία σε εμάς. Ό,τι κάνουμε για τον εαυτό μας είναι ένα δώρο προς τα παιδιά μας και την οικογένειά μας!!!

Φωτό από: Blue Owl Inspections

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons