MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Τα 5 μεγαλύτερα best sellers βιβλία όλων των εποχών!

Post by: 17/02/2020 0 comments

Πρόκειται για μια λίστα που μπορεί κανείς να την επεκτείνει ή να τη μικρύνει, ανάλογα με τον αριθμό πωλήσεων που θέλει να θέσει ως βάση. Εδώ θα προσπαθήσουμε να δούμε 5 βιβλία που έχουν «σπάσει» το φράγμα των 100 εκ. αντιτύπων. Κάθε χρόνο μπορούμε να βρούμε τη λίστα με τα 5 ή 10 ή και 20 κορυφαία βιβλία της χρονιάς που έχει περάσει. Εδώ όμως, μιλάμε για διαχρονικά best sellers, για βιβλία που από τότε που γράφτηκαν – μπορεί και περισσότερο από 220 χρόνια πριν – συνεχίζουν να πουλιούνται ασταμάτητα.

1. Cao Xueqin, Το όνειρο στο κόκκινο δωμάτιο
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το βιβλίο-σήμα κατατεθέν της Κίνας. Το βιβλίο γράφτηκε κατά το τέλος του 18ου αιώνα. Μάλιστα, έχει γραφτεί σε κινεζική διάλεκτο η οποία είναι πιο βατή για το μεγάλο πλήθος των Κινέζων που δεν είχαν τη δυνατότητα να διδαχθούν την επίσημη κινεζική γλώσσα. Οι Κινέζοι, το θεωρούν ένα από τα 4 μεγαλύτερα μυθιστορήματα της εγχώριας λογοτεχνίας τους. Καθώς εκτυλίσσεται μια συγκινητική ιστορία, που περιγράφει τις έγνοιες και της αγωνίες μιας κινεζικής οικογένειας η οποία έφτασε από τα «ψηλά στα χαμηλά», περιγράφονται λαογραφικά στοιχεία της Κίνας. Πέρα από αυτό, ξεδιπλώνεται η πλούσια ιστορία και η φιλοσοφία της Κίνας. Για κάποιον που δεν είναι Κινέζος, το βιβλίο αυτό, είναι η γνωριμία του με την Κίνα και τον πολιτισμό της. Το βιβλίο έχει φτάσει τις πωλήσεις του στα 100 εκ. αντίτυπα με τρομερά αύξουσες τάσεις λόγω της γενικής ανόδου της Κίνας.

2. J.R.R Tolkien, Το Χόμπιτ.
Πόσα λόγια μπορεί να πει κανείς για τον Τόλκιν. Δεν είναι οι ήρωές του και οι συμβολισμοί του, ούτε τα πανέμορφα παραμύθια που έπεισαν μικρούς και μεγάλους να ξαναζήσουν σε αυτά. Οι αναλυτικές περιγραφές του Τόλκιν, που «εικονογραφούν» τις σελίδες του, είναι ίσως το μυστικό για την τεράστια επιτυχία των βιβλίων του. Είναι η ιστορία του περίφημου Μπίλμπο Μπάγκινς που από την ηρεμία του και την καλοπέρασή του, οδηγείται από τον αγαπημένο μας Γκάνταλφ σε μια περιπέτεια επανάκτησης ενός θησαυρού που κρατάει ο δράκος. Και αν στην αρχή ο Μπάγκινς διστάζει, πιο μετά, απολαμβάνει το ταξίδι και την περιπέτεια, ανακαλύπτοντας μια άλλη ζωή.  Είναι βιβλίο που δημιουργήθηκε 2 χρόνια πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και έχει φτάσει σε πωλήσεις τα 100 εκ. αντίτυπα και βέβαια, έγινε ταινία (τριλογία).

3. J.R.R Tolkien, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.
Το Χόμπιτ, είναι στην ουσία το «ορεκτικό» για το ακόμη σημαντικότερο έργο του Τόλκιν, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Φρόντο και η παρέα του, οι δισταγμοί του που θυμίζουν τους αντίστοιχους του Μπάγκινς (από το Χόμπιτ) , το Γκόλουμ και τα Όρκ, κατάφεραν…να φέρουν τις πωλήσεις πάνω από 150 εκ. αντίτυπα. Ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο, όταν αυτή η τριλογία, έκανε μια εξίσου τεράστια επιτυχία στο σινεμά αλλά και στην «υστερία» που δημιούργησε με παιχνίδια, κούκλες, μπλουζάκια κτλ. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, είναι η πεμπτουσία ενός λοτεχνικού αριστουργήματος γεμάτο παραβολές και συμβολισμούς που ξυπνάνε την παιδική ψυχή.

4. Antoine de Saint-Exupery, Ο Μικρός Πρίγκιπας
«Κοιτάει κανείς καθαρά, με την καρδιά. Το ουσιώδες δεν είναι ορατό στα ανθρώπινα μάτια». Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα που φέρνει τον ουρανό στη γη, ή ακόμη καλύτερα, τη γη στον ουρανό…Μέσα σε αυτήν την εξαιρετική ιστορία, που έχει βλάβη αεροσκάφους για αφορμή γνωριμίας, μια αλεπού που …ξέρει πολλά, ο Σεν Εξπερύ, περιγράφει με μοναδικό τρόπο αυτό που πάσχει να περιγράψει η ανθρωπότητα. Ένα όνειρο σε μια μια ζωή, μια ελπίδα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο Μικρός Πρίγκιπας σε κρατά ακόμη στον κόσμο των ονείρων, ακόμη και ξύπνιο. Το βιβλίο έχει πωλήσεις άνω των 180 εκ. αντιτύπων.

5. Charles Dickens, Η Ιστορία δύο Πόλεων
Η απόδειξη ότι η ανάγνωση χρόνια δε μετράει, είναι το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς το οποίο γράφτηκε πριν από 160 χρόνια περίπου. Ποιες είναι οι δύο πόλεις; Το Παρίσι και το Λονδίνο. Τα κίνητρα του κάθε συγγραφέα που τον ωθούν να γράψει ένα τέτοιο έργο, είναι πάντα δύσκολο να βρεθούν. Ωστόσο, μέσα σε αυτά θα ήταν το αίτημα του συγγραφέα για μια πιο έντιμη και πιο ανθρώπινη ζωή. Μέσα από τη λογοτεχνική του μαεστρία, ο Ντίκενς προσπαθεί να κάνει και μαθήματα ιστορίας.Στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ντίκενς μας βάζει στο κλίμα που επικρατούσε στις δύο πόλεις και προσπαθεί να δει τα χρόνια που ζει. Τι είναι το έγκλημα; Τι είναι ο ηρωισμός; Τι η δικαιοσύνη και η ελευθερία; Τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο το καθιστούν ακόμη και σήμερα πρώτο σε πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα με πάνω από 200 εκ. αντίτυπα να έχουν πωληθεί.

Φωτό από: AdMe

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons