ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απλοποιούμε τα προβλήματά μας;

Post by: 13/06/2018 0 comments

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από λάθη που προκαλούν προβλήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα προβλήματά μας τα προκαλούν άλλοι και όχι ο εαυτός μας. Σε κάθε περίπτωση, η κακή στάση μας απέναντι στα προβλήματα είναι και η βασική αιτία των αποτυχιών μας. Μπορούμε να τα απλοποιοήσουμε και να τα επιλύσουμε; Πώς;

  1. Αλλαγή νοοτροπίας.

Όταν μας συμβουλεύουν να αλλάξουμε νοοτροπία, μέσα μας χαμογελάμε ειρωνικά. Ο λόγος; Μας ακούγεται πολύ εύκολο στα λόγια αλλά στην πράξη…είναι μάλλον δύσκολο! Ποιά νοοτροπία μάς βολεύει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και λάθη; Πρώτον, να τα «αγκαλιάσουμε». Να τα θεωρήσουμε φυσιολογικά επακόλουθα της ζωής μας. Όσο τα βλέπουμε ως «ουρανοκατέβατα» τόσο πιο πολύ θα τα φοβόμαστε. Δεύτερον, να αποκόψουμε τη σύνδεση μεταξύ προβλημάτων και πανικού. Η αντίδρασή μας στα λάθη και στα προβλήματα με πανικό, τα γιγαντώνει.

  1. Προτίμηση στην ευθεία γραμμή «πρόβλημα-λύση».

Είναι η αγαπημένη μέθοδος των περισσότερων Αμερικανών! «Problem -> Solution». Σύμφωνα με αυτήν, η λύση κάθε προβλήματος βρίσκεται κοντά, αν όχι μέσα στο ίδιο το πρόβλημα. Προσπαθούμε να το λύσουμε άμεσα με το που εμφανίζεται, καθώς το πρόβλημα έχει συνήθως την εξέλιξη ενός χρέους. Όσο δεν το αποπληρώνουμε, μεγαλώνει ώσπου μια μέρα γίνεται άλυτο! Με ηρεμία και ησυχία ψάχνουμε τη σύντομη οδό επίλυσης και δεν ακολουθούμε περίπλοκες λύσεις που μπορούν να το διογκώσουν.

  1. Ακολουθούμε το ένστικτο.

Η λογική μας είναι απαραίτητη, ωστόσο είναι μόνο ένα εργαλείο. Αν η λογική ήταν η μόνη οδός αντιμετώπισης προβλημάτων και λαθών, τότε όλα τα προβλήματα θα επιλύονταν. Το ένστικτο και η διαίσθηση είναι οι εκείνες οι ικανότητες που μελετούν οι ειδικοί της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πολλές φορές, κάτι που φαίνεται «μαγικό» και βρίσκεται στο νου μας, φωτίζει τις λύσεις προβλημάτων. Οι πιο τολμηροί ακούν αυτήν την εσωτερική «φωνή», όμως οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν οτι παραείναι μαγική για να είναι αληθινή φωνή! Καλό είναι να εμπιστευόμαστε τη φωνή του εαυτού μας που είναι πάντα εκείνος που θέλει να μας προστατέψει.

  1. Εκπόνηση σχεδίου.

Ως Έλληνες πάσχουμε αρκετά σε αυτό το κομμάτι! Η εκπόνηση σχεδίου για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα και να διορθώσουμε ένα λάθος, μας φαίνονται ενέργειες βαρετές. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν δε θέλουμε να αφήνουμε στην τύχη τα προβλήματα, χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο σχέδιο, καθαρίζοντας ένα-ένα τα επόμενα βήματά μας. Να βάζουμε προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε σχέδιο όταν όλα τα κάνουμε με βιασύνη ή κατά τύχη.

  1. Υπομονή και αποφυγή αίσθησης απελπισίας.

Ο δρόμος για την απλοποίηση προβλημάτων και λαθών θα ήταν απαγορευτικός αν δεν περιείχε την υπομονή. Η αληθινή υπομονή είναι βασική αρετή για όλη τη ζωή μας. Κάποιες καταστάσεις ίσως χρειαστούν χρόνο για να αλλάξουν υπέρ μας. Ας είμαστε έτοιμοι να υπομείνουμε για ένα χρονικό διάστημα και να οπλιστούμε με πολύπλευρη σκέψη, καθώς ίσως χρειαστεί να επινοήσουμε τρόπους λύσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η υπομονή σύμμαχός μας, είναι να αποφύγουμε να κάνουμε σκέψεις παραίτησης γιατί οδηγούν στην απελπισία. Η δύναμη της απελπισίας είναι πολύ μεγάλη και καταφέρνει να μας πείσει να φυγομαχήσουμε. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να έχουμε υπομονή, ας νιώσουμε πως η απελπισία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ψευδαίσθηση! Όλα μπορούμε να τα λύσουμε αρκεί να είμαστε υγιείς και ψύχραιμοι!

Φωτό από: World Atlas

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons