ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

seashore-martinique-island2 Gauguin

7 μέρη που έγιναν πίνακες, εμπνέοντας διάσημους ζωγράφους!

Post by: 08/07/2014 0 comments

Διάσημοι ζωγράφοι κατά καιρούς έχουν προσελκύσει τόνους φήμης με δημιουργήματά τους, τα οποία έχουν εμπνευστεί από πραγματικά μέρη, πραγματικούς κήπους, παραλίες, κολπίσκους! Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά!

  • Πάμπλο Πικάσο: Παρθενώνας

picasso

Ενόσω ο Μανώλης Γλέζος βρισκόταν στη φυλακή για κατασκοπεία, ο ευαισθητοποιημένος με τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και μέλος του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάμπλο Πικάσο, δημιούργησε το έργο “Ο Παρθενώνας” που έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με τίτλο: “Το μολύβι του Πικάσο σε βοήθεια του ήρωα της Ακρόπολης”. Το έργο δημιουργήθηκε το 1959 και απαθανατίζει το ελληνικό καμάρι μας, τον Παρθενώνα, όπως ενέπνευσε τον Πικάσο.

  • Βίνσεντ Βαν Γκονγκ: Όχθη Σηκουάνα, Παρίσι

Bridges-across-the-Seine-at-Asnieres-1887

Ο μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, δεν έχει ξεχωρίσει μόνο για την ιδιότυπη χρήση του κίτρινου χρώματος στα Ηλιοτρόπιά του, αλλά και για τις απεικονίσεις αγαπημένων τοπίων, ειδικά της Γαλλίας, όπως του Πάρκου Φουαγιέ Ντ’ Αρζανσόν και της όχθης Σηκουάνα… Τα συγκεκριμένα μέρη άλλωστε, εμπεριέχουν τέτοιο ρομαντισμό, που δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από την ευαίσθητη φύση του Βαν Γκονγκ.. Ο παραπάνω πίνακας ονομάζεται «Bridges across the Siene at Ansieres», δηλαδή γέφυρες του Σηκουάνα στην Ασνιέρ και φτιάχτηκε το 1887.

  • Τζον Σίνγκερ Σάργκεντ: Μαρίνα Πίκολα, Ιταλία

john-singer-sargent-a-sketch-capri

Ο Αμερικανός ζωγράφος Σάργκεντ δεν κατάφερε να βγάλει από το μυαλό του τον ήσυχο κόλπο, στο ιταλικό νησί Κάπρι και αποφάσισε να το κρατήσει ζωντανό στην αιωνιότητα, μέσα από τη ζωγραφική του. Χάρη στη φήμη του πίνακα με τίτλο «A Sketch Capri», η συγκεκριμένη παραλία είναι μέχρι σήμερα η πιο διάσημη του νησιού!

  • Κλωντ Μονέ: Κήποι Ζιβερνί, Βόρεια Γαλλία

White-Water-Lilies-1899-by-Claude-Monet-

Ο Γάλλος Κλωντ Μονέ είχε ερωτευτεί την επαρχία Ζιβερνί, τόσο πολύ μάλιστα που το 1890 αγόρασε σπίτι μέσα σε ένα μεγάλο κτήμα, το οποίο αποτέλεσε σταθερή πηγή έμπνευσης για τη ζωγραφική του. Το καλοκαίρι οι κήποι γέμιζαν λουλούδια, αφορμή για πολλαπλό χρώμα στην παλέτα του. Η λίμνη με τα νούφαρα, τα αναρριχητικά φυτά, η ιαπωνική γέφυρα, δεν μπορούσαν να λείψουν από τον καμβά του. Το σπίτι του μετά το θάνατο του ζωγράφου, μετατράπηκε σε μουσείο με ελεύθερη πρόσβαση, προσελκύοντας 500.000 τουρίστες το χρόνο! Ο πίνακας φτιάχτηκε το 1899 και ονομάστηκε «Bridge over a Pond of Water Lilies».

  • Τζόσεφ Τέρνερ: Τσίτσεστερ, Αγγλία

Chichester_Canal_(1828)

Ο αγαπημένος ζωγράφος των Άγγλων, Τζόσεφ Γουίλιαμ Τέρνερ, αποτύπωσε στον καμβά του το κανάλι στο Τσίτσεστερ, στο Σάσεξ της Αγγλίας, με τις χαρακτηριστικές του πινελιές. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε το έτος 1828 και ανήκει στη συλλογή Τέητ (Tate Collection). Ξεχωρίζουν το καράβι στο βάθος με τα ψηλά του κατάρτια και η κόκκινη βάρκα σε πρώτο πλάνο στα αριστερά του πίνακα.

  • Πολ Γκογκέν: Μαρτινίκα, Καραϊβική

seashore-martinique-island2 Gauguin

Ο διάσημος Γκογκέν έψαχνε το ιδανικό μέρος να απομονωθεί, όταν κατέληξε στην Ταϊτή και τη Μαρτινίκα. Η παραλία Anse Grand Macabou στην Μαρτινίκα αποτέλεσε το ερέθισμα για το χορό των πινέλων του στον καμβά, αποτυπώνοντας τους κοκκοφοίνικες, το τιρκουάζ νερό και τη λευκή άμμο.. Το αποτέλεσμα; Ένας ζωγραφικός παράδεισος της Καραϊβικής, με την υπογραφή του Πολ Γκογκέν!..

  • Σαλβαδόρ Νταλί: Κόστα Μπράβα, Ισπανία

Paranoiac Visage,1935

Στην Κόστα Μπράβα ο εκκεντρικός ζωγράφος πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια, παίζοντας και χαλαρώνοντας. Την αγάπη του για αυτήν ,την αποτύπωσε με το δικό του μοναδικό τρόπο, μέσω του σουρεαλιστικού ζωγραφικού στυλ, στον πίνακα «Paranoiac visage (1935)». Αλήθεια, εσείς τι βλέπετε; Ένα παρανοϊκό πρόσωπο, ή ένα τοπίο με άμμο, μικρή ακτή, σκηνές και ανθρώπους που ξεκουράζονται;

Πηγή φωτογραφιών: salamadrail.blogspot.gr, www.oilpaintingsclub.com, www.beachtomato.com, www.saleoilpaintings.com , www.1paintings.com, http://logomnimon.files.wordpress.com, http://en.wikipedia.org/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons