MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Λάβκραφτ και Πόε: Οι «σκοτεινοί» αστέρες της λογοτεχνίας. Τί πρέπει να ξέρεις πριν ή μετά τους διαβάσεις…

Post by: 20/10/2014 0 comments

Για τα έργα τους, έχουν γραφτεί αναλύσεις επί αναλύσεων και ερμηνείες επί ερμηνειών. Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ξεπέρασαν τα όρια της ιδιότητας του προικισμένου λογοτέχνη. Οι μυστηριώδεις προσωπικότητές τους, «στοίχειωσαν» την παγκόσμια λογοτεχνία και την επηρέασαν όσο λίγοι. Για τους βιβλιόφιλους αλλά και για αυτούς που επιθυμούν να μυηθούν σταδιακά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, είναι πάντα συναρπαστικό να ταξιδεύουν στους κόσμους των… ταξιδευτών τους.

  1. Χάουαρντ Λάβκραφτ: Ο αρχιερέας του αλλόκοτου τρόμου.

1) Ο Χάουαρντ Λάβκραφτ γεννήθηκε το 1890 στις Η.Π.Α. Καθώς θυμόμαστε βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων, θα έχουμε παρατηρήσει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών, δεν έζησαν τα καλύτερα δυνατά παιδικά χρόνια. Ο Λάβκραφτ, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το μυαλό του μικρού Χάουαρντ, δεν ήταν συνηθισμένο. Στα 2 του χρόνια, είχε ήδη αποστηθήσει ποιήματα και στα πρώτα σχολικά του χρόνια, είχε ποιήματα δικής του παραγωγής… Η παιδική του ηλικία κλονίστηκε συθέμελα όταν είδε τον πατέρα του να υποφέρει από παραλυτική παράνοια.

2) Ενός κακού, μύρια έπονται. Ο μικρός Χάουαρντ πέρασε και άλλες δυσκολίες οικονομικού χαρακτήρα, καθώς είδε την οικογένειά του να εξαθλιώνεται και να αναγκάζεται να μετακομίσει. Στην εφηβική του ηλικία πλέον, ο Λάβκραφτ υπέφερε από κατάθλιψη. Μέσα σε όλα τα άσχημα, υπήρχε και ο παππούς του, ο οποίος διέκρινε την πρόωρη πνευματική ωρίμανσή του και τον ενθάρρυνε να διαβάζει λογοτεχνία, ποίηση αλλά και…σκοτεινές ιστορίες!

3) Αν τα παιδικά χρόνια του Λάβκραφτ ήταν δύσκολα, τα εφηβικά του, παγίωσαν τον τραυματισμένο του ψυχισμό. Τάσεις αυτοκτονίας, νευρικοί κλονισμοί και ψυχοσωματικές ασθένειες, ανάγκασαν τον Λάβκραφτ να μείνει μακριά από το σχολείο και να μην μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του. Αυτό, ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Παρόλα αυτά, ο Λάβκραφτ δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να ζήσει φυσιολογική ζωή. Παντρεύτηκε και έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Νέα Υόρκη. «Το κάλεσμα του Κθούλου» και «Τα Βουνά της Τρέλας», μολονότι δεν έγιναν ανάρπαστα όσο ζούσε, μετά τον θάνατό του, (1947) έγιναν βιβλία που σημάδεψαν τη λογοτεχνία τρόμου αλλά και το σινεμά.

  1. Έντγκαρ Άλαν Πόε: Το παιδί του τρόμου.

1) Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, έζησε περίπου έναν αιώνα πριν τον Λάβκραφτ (γεννήθηκε το 1809). Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν προπομπός του. H Βοστώνη λοιπόν, έχει να καυχιέται πως είναι η πατρίδα ενός ανθρώπου που μολονότι έζησε μόλις 40 χρόνια, κατάφερε να επηρεάσει αντιστρόφως ανάλογα την παγκόσμια λογοτεχνία.

2)Ο Πόε, έχει ταυτιστεί με τον ρομαντισμό και ιδιαίτερα τον αμερικανικό. Από τα 2 του μόλις χρόνια, βίωσε την πατρική εγκατάλειψη. Λίγους μήνες αργότερα, ο πατέρας του πέθανε. Η κακή τύχη, δεν αρκέστηκε στην απώλεια του πατέρα του και ο μικρός Έντγκαρ, έχασε και την μητέρα του. Υιοθετήθηκε πλέον από έναν καπνέμπορο. Η πρώτη του συγγραφή, αφορούσε ποιητική συλλογή με όνομα «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα». Οικογένεια και Πόε, δεν πήγαν ποτέ μαζί. Στα 18 του χρόνια, κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό επειδή χάλασαν οι σχέσεις του με τον πατριό του.

3) Μια τέτοια ζωή, δε θα μπορούσε να μην αφήσει αυτοκαταστροφικά πάθη στον εξαιρετικά ταλαντούχο Πόε. Η χαρτοπαιξία και ο τζόγος, μπήκαν πολύ δυνατά στη ζωή του από τα νεανικά του χρόνια. Η ζωή συνέχισε να πηγαίνει κόντρα στον μεγάλο αυτόν λογοτέχνη. Μετά την χαρτοπαιξία, ο αλκοολισμός έγινε το νέο πάθος του, αφού έμαθε πως η γυναίκα του (η πρώτη του ξαδέρφη) έπασχε από φυματίωση, ασθένεια από την οποία έχασε τη ζωή της και η μητέρα του. Είχε ήδη φύγει από τη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και εργαζόταν περιστασιακά σε περιοδικά ως αρχισυντάκτης.

4) Σε ένα ταξίδι του προς τη Φιλαδέλφεια για επαγγελματικούς λόγους, ο Πόε φαίνεται να κατέρρευσε. Βρέθηκε σε κατάσταση αμοκ, φορούσε ρούχα άλλου ανθρώπου ενώ επαναλάμβανε συνεχώς ένα άγνωστο όνομα. Η έξαλλη κατάσταση στην οποία βρέθηκε, δεν αιτιολογήθηκε ποτέ επαρκώς. Λίγες μέρες μετά την παραλυτική του κατάρρευση, πέθανε. Το μόνο καλό, ήταν πως είχε προλάβει να δημιουργήσει το έργο «Το Κοράκι», το οποίο τον κρατά – μεταξύ άλλων – στη δόξα 165 χρόνια μετά το θάνατό του.

Τρόμος, μυστήριο και αλλόκοτες εικόνες γεμάτες γοητεία και περιπέτεια, ψυχαγωγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, για να βγάλεις με τέτοιο ταλέντο όλα αυτά τα συναισθήματα μέσα από σελίδες, πρέπει να τα έχεις βιώσει. Αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία της λογοτεχνίας αρκετές φορές. Είναι ένα ρόδο, που αναγκαστικά, έχει προκύψει από… αγκάθι.

Φωτό από: wikipedia

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons