MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Οι υπέροχες φράσεις που έχει γράψει ο Τέρι Πράτσετ στα βιβλία του!

Post by: 30/11/2015 0 comments

Ο Τέρι Πράτσετ, υπήρξε ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Χαμογελαστός, χωρίς την «έπαρση» που καταλαμβάνει πολλούς συγγραφείς μετά την επιτυχία τους. Το μεγάλο του όνειρο, ήταν να ασχοληθεί με την αστρονομία. Αφού λοιπόν δεν κατάφερε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αστρονομία, αποφάσισε να γίνει ο ίδιος…αστέρι! Στη λογοτεχνία! Το έργο του, είναι πλούσιο και ποιοτικά και ποσοτικά. Ορισμένα του αποσπάσματα, είναι ενδεικτικά για τα όσα όμορφα δημιούργησε ο Τέρι Πράτσετ. Έργα όπως «Οι πυραμίδες», «Θανατηφόρος βοηθός», «Το φως της φαντασίας», «Το χρώμα της μαγείας» και οι «Νευρικές Μάγισσες», αγαπήθηκαν πολύ από τους αναγνώστες και τον καταξίωσαν!

  1. «Το κακό με τη ζωή, είναι οτι δε σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις εξάσκηση, πριν κάνεις κάτι στον πραγματικό κόσμο».

Στο βιβλίο, «Πυραμίδες», αναφέρεται αυτή η υπέροχη φράση! Πράγματι, ο ασφαλέστερος τρόπος να ζήσουμε και να μάθουμε, είναι πάνω στην πράξη! Η ζωή είναι μια παράσταση που λαμβάνει χώρα χωρίς πρόβες, που λέει κάποιος άλλος. Η βιωματική μάθηση, είναι η καλύτερη καθηγήτρια που υπήρξε ποτέ. Μέσα από αυτήν, μαθαίνεις τα λάθη σου, καθώς μόνο όταν γίνονται σε πραγματικό χρόνο σου προκαλούν κόστος. Ό,τι έχει κόστος λοιπόν, έχει και κέρδος!

  1. «Κάθε ευφυές όν, είτε αναπνέει είτε όχι, κάποια στιγμή στη ζωή του, «βήχει» νευρικά».

Στο «Χρώμα της μαγείας», υπάρχει αυτή η διφορούμενη φράση του Τέρι Πράτσετ. Θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή μας, που θα είμαστε γεμάτοι αμφιβολίες για το που πάμε, πώς πάμε και τελικά πού θα καταλήξουμε. Είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό, πολλές φορές να περνάμε κάποιες «κρίσεις». Όταν είμαστε καλά, είμαστε σε μια σιγουριά. Το ίδιο συμβαίνει παραδόξως και όταν δεν είμαστε καλά και γνωρίζουμε τι φταίει. Είμαστε σε μια κατάσταση που αν και κακή, τη γνωρίζουμε. Στην κρίση, δεν ξέρουμε τι ακριβώς φταίει. Παρόλα αυτά, είναι μια κατάσταση που πρέπει να περάσουμε. Άλλωστε ο βήχας, επιθυμεί να διώξει ό,τι ενοχλεί την αναπνοή μας….

  1. «Ο ήλιος, ανέβαινε σιγά-σιγά, σα να μην ήταν σίγουρος αν το ανέβασμά του, άξιζε τον κόπο».

Στο «Φως της φαντασίας», ο Πράτσετ έχει γράψει αυτή την εξαιρετική φράση. Σημαίνει τόσα πολλά πράγματα, όμως και τίποτε να μη σήμαινε, η υψηλή λογοτεχνία, αφήνει πάντα χώρο στην ομορφιά. Άλλωστε, η ομορφιά, υπάρχει απλά για να ομορφαίνει! Δε χρειάζεται τα πάντα να έχουν «λόγο ύπαρξης». Παρόλα αυτά, όταν ένα βασιλικό άστρο σαν τον Ήλιο «προτιμά» να κινείται αργά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε ξανά και ξανά, αν αξίζει τον κόπο να βιαζόμαστε για το οτιδήποτε!

  1. «Αυτό είναι για εσάς θνητοί». Και ο θάνατος συνέχισε: «Έχετε λίγα μόνο χρόνια ζωής και τα σπαταλάτε όλα, κάνοντας πράγματα περίπλοκα για τους εαυτούς σας. Εκπληκτικό!»

Στο βιβλίο «Θανατηφόρος Βοηθός», ο Πράτσετ μας βάζει να αναρωτηθούμε για το σκοπό της ζωής μας. Τι αξίζει τελικά και τι δεν αξίζει για να του αφιερώσουμε το χρόνο που μας δίνει η ζωή; Σκεφτείτε να διαλεγόσασταν με το τέλος της ζωής και να το ρωτούσατε την άποψή του! Θα είχε λάθος αν σας έλεγε όσα αναφέρονται στην παραπάνω φράση του Τέρι Πράτσετ; Να προσέχουμε σε τι αναλώνουμε τη ζωή μας και να θυμόμαστε πως με ό,τι και αν ασχολούμαστε, υπάρχει πάντα κάτι άλλο! Η ζωή είναι πάντα αλλού! Οτιδήποτε δεν κάνει την ψυχή μας χαρούμενη και ταυτόχρονα ήρεμη, ίσως να μην αξίζει την προσοχή μας!

  1. «Είναι γνωστό, πως ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας, είναι να αγνοείς ότι αυτό που πας να κάνεις, είναι ακατόρθωτο να γίνει.».

Η φράση αυτή, έχει γραφτεί στο βιβλίο «Νευρικές Μάγισσες». Όπως καλά γνωρίζουμε, ο φόβος της αποτυχίας, είναι η ίδια η αιτία της τελικής αποτυχίας καθώς προκαλέι την αδράνεια και τη μη προσπάθεια. Αν αξιοποιηθεί ορθά, το μάθημα που μας δίνει η αποτυχία, μπορεί να γίνει αφετηρία επιτυχίας. Όμως, στην αρχή, μη χαλάσεις το κέφι σου με «δεν» και «μπορεί τελικά να μη γίνεται» κτλ. Η ζωή είναι πολύ μεγάλη για να στηριχτεί στην άρνηση. Οφείλεις να διαμορφώσεις τον κόσμο που βλέπεις, σύμφωνα με αυτά που σου λέει το μυαλό σου. Αν κάτι έρχεται από μέσα σου, δοκίμασέ το. Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους που χάθηκαν ακόμη και σε στενά και αυτό το «μπέρδεμα», τους οδήγησε στο να βρουν αυτό που είχαν ως όνειρο!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons