ΜΑΜΑΔΕΣ

Τα μαθήματα, οι αρχές, οι κανόνες ασφαλείας.

Post by: 25/11/2018 0 comments

Το να είμαι γονιός, είναι από τις μεγαλύτερες ευθύνες της ζωής μου. Επηρεάζω, δημιουργώ, χτίζω έναν καινούργιο άνθρωπο, ένα νέο πολίτη, μια προσωπικότητα. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να του μάθω, τόσοι κίνδυνοι να τον προστατέψω, τόσες αρχές να του εμφυσήσω.

 

Έχω καταλήξει στα πιο βασικά και πιο απαραίτητα.

  • Το σώμα μου είναι δικό μου και το προστατεύω.Από το νηπιαγωγείο ακόμα τα παιδιά μαθαίνουν τον κανόνα του μαγιό και δημιουργούν το δίκτυο ασφαλείας τους με 2-3 ανθρώπους που εμπιστεύονται. Μπορεί να είναι η μαμά, ο μπαμπάς, η δασκάλα, η γιαγιά που μπορούν να ανατρέξουν οποιαδήποτε στιγμή ξέροντας ότι μπορούν να τους πουν τα πάντα. Κανένας δεν επιτρέπεται να σε αγγίζει στα σημεία που καλύπτονται από το μαγιό σου. Ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, σε κάνει ανήσυχο, η καρδιά σου χτυπάει πιο γρήγορα και σφίγγεται το στομάχι σου, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσεις με κάποιον από το δίχτυ ασφαλείας σου. Δεν υπάρχει μυστικό που όταν το σκέφτεσαι σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα ή άβολα επειδή πρέπει να μείνει μυστικό.
  • Μαθαίνω τους κανόνες υγιεινής της τουαλέτας. Πλένω τα χέρια μου πριν και μετά, δεν ακουμπάω πουθενά, σκουπίζομαι σωστά.
  • Σέβομαι τους μεγαλύτερους, τους αδύνατους και αδύναμους. Δίνω τη θέση μου σε όσους έχουν ανάγκη, περιμένω πρώτα να βγουν όσοι είναι μέσα (σε ασανσέρ, λεωφορείο, μετρό) και μετά προσπαθώ να μπω.
  • Φροντίζω και αγαπώ τα ζώα. Δεν κακομεταχειρίζομαι κανένα ζώο για να γελάσω, διασκεδάσω, φανώ δυνατός και ατρόμητος.
  • Δεν κοροϊδεύω το διαφορετικό, δεν απομονώνω τον ντροπαλό, το ξένο, τον κακό μαθητή, το καλό παιδί. Προσέχω τα παιδιά που φαίνονται απομονωμένα και προσπαθώ να τα ενσωματώσω. Δεν αξίζει σε κανέναν η γωνία. Αύριο για οποιοδήποτε λόγο θα μπορούσε να είμαι εγώ
  • Ο σεβασμός προς το περιβάλλον μαθαίνεται από τα πρώτα χρόνια ζωής κάποιου. Ανακυκλώνουμε, δεν πετάμε σκουπίδια, δεν ξοδεύουμε αλόγιστα νερό, ρεύμα, πετρέλαιο.
  • Οι σωστές διατροφικές συνήθειες μας ακολουθούν μια ζωή. Από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά μας αρχίζουν να τρώνε, φροντίζουμε να έχουν σωστές βάσεις. Τρώνε τα πάντα, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές και λιπαρά. Δεν υπάρχει κάτι απαγορευμένο για να μη γίνει εμμονή αλλά υπάρχουν μέτρα και κανόνες. Έτσι, συνειδητά, το παιδί μαθαίνει τι είναι σωστό να φάει και καλό και τι πρέπει να αποφύγει. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες να επιλέξει τις περισσότερες φορές σωστά ακόμα κι όταν θα είναι μόνο του και έχει όλες τις επιλογές.
  • Διαδίκτυο και social media. Προστατεύουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου. Ανάλογα με την ηλικία τους ελέγχουμε και παρακολουθούμε πόση ελευθερία έχει και τι χρήση του διαδικτύου μπορεί να κάνει. Εκπαιδεύεται να μη δίνει ποτέ προσωπικά στοιχεία για το πού μένει, πού συχνάζει, εάν είναι μόνο του στο σπίτι, δεν ανεβάζει φωτογραφίες του και είναι πάντα επιφυλακτικό σε ό,τι λένε στο διαδίκτυο.

Είναι δυστυχώς τόσα πολλά στην εποχή μας αυτά που πρέπει να προσέξουμε και τόσο χαμένες κάποιες αξίες και αρχές που θέλει πολλή προσοχή και προσπάθεια από τους γονείς. Οι σωστές όμως βάσεις από την αρχή, η συζήτηση, η ειλικρίνεια, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η υπομονή και η συνεργασία με δασκάλους νομίζω ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

 

Φωτό από: Allegro

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons