ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τρεις πολύτιμες συμβουλές για τη μεγάλη startup ιδέα!

Post by: 16/11/2021 0 comments

«Καίγεσαι» να ξεκινήσεις μία startup, έχεις όλα τα υλικά εκτός από το βασικότερο: τη μεγάλη ιδέα. Ο συνιδρυτής της Υ Combinator, Πωλ Γκραίηαμ, ο οποίος συντέλεσε σε πολλά επιτυχημένα σχέδια startup επιχειρήσεων, συμπυκνώνει, σε άρθρο του, την εμπειρία χρόνων σε τρεις απλές συμβουλές που θα βγάλουν από τη δύσκολη θέση πολλούς επίδοξους καινοτόμους επιχειρηματίες.

Η βασική εισαγωγική παραίνεση για όσους πρέπει να συλλάβουν αυτή την πρώτη μεγάλη ιδέα είναι απλώς να μην ψάξουν για αυτήν, αλλά  για προβλήματα και κατά προτίμηση για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

Η πρώτη συμβουλή είναι: Πηγαίνετε σε βάθος και όχι σε πλάτος.

Για να αποφύγετε το «σκόπελο» να επιλέξετε κακές ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις, επιλέξτε κάτι που λίγοι άνθρωποι θέλουν πολύ και όχι κάτι που πολλοί άνθρωποι θέλουν λίγο.

Όταν εισέλθει η νεοφυής επιχείρηση στην αγορά, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν κάποιοι χρήστες που πραγματικά χρειάζονται ό,τι παράγει, όχι κάποιοι που πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή, αλλά που δεν το χρειάζονται άμεσα. Συνήθως ο αριθμός αυτών των ανθρώπων είναι μικρός για τον απλούστατο λόγο ότι αν υπήρχε κάτι που πολλοί άνθρωποι επιθυμούσαν επειγόντως και που θα μπορούσε να παραχθεί με τα μέσα που έχει μια νεοφυής επιχείρηση όταν πρωτοεισέρχεται στην αγορά, τότε πολύ απλά θα υπήρχε ήδη.

Έτσι πρέπει να επιλύσετε το εξής δίλημμα: είτε να φτιάξετε κάτι που μεγάλος αριθμός ανθρώπων θέλει λίγο ή κάτι που μικρός αριθμός ανθρώπων θέλει πολύ. Επιλέξτε το δεύτερο, συμβουλεύει ο Γκραίηαμ.  Δεν είναι όλες οι ιδέες αυτού του τύπου καλές καινοτόμες ιδέες αλλά όλες σχεδόν οι καλές καινοτόμες ιδέες είναι αυτού του τύπου.

Δεύτερη συμβουλή: Να ζείτε στο μέλλον.

Να είστε πρωτοπόροι στον εκάστοτε τομέα, γιατί έτσι θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις καλές ιδέες. Οι άνθρωποι που είναι πρωτοπόροι ζουν στο μέλλον. Να ζείτε λοιπόν στο μέλλον και τότε να χτίσετε αυτό που λείπει. Αυτή η διαδικασία περιγράφει κατά τον Γκραίηαμ, τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν πολλές επιτυχημένες  νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τρίτη συμβουλή: Απενεργοποιείστε τα φίλτρα του μυαλού.

Από τη στιγμή που έχετε αποφασίσει ποια ανάγκη θέλετε να καλύψετε (κάτι που επιθυμούν διακαώς λίγοι, όπως είπαμε) και έχετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία δεν έχετε παρά να σταματήσετε να σκέφτεστε. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γκραίηαμ, μην απορρίπτετε ιδέες αρκετά νωρίς με βάση τις δικές σας προβλέψεις για την βιωσιμότητά τους. Αν είστε ήδη στην αιχμή ενός ταχέως εξελισσόμενου  κλάδου, θα υπάρχουν πράγματα που θα λείπουν. Αυτό που δεν είναι εμφανές, μπορεί να είναι καλές ιδέες νεοφυών επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό δεν πρέπει μόνο να ανοίξετε το φίλτρο «τι λείπει» αλλά και να κλείσετε το φίλτρο «μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε μια μεγάλη εταιρεία;». Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι όχι μόνο να απορρίψετε καλές ιδέες, αλλά να προκρίνετε τελικά κακές ιδέες.

Πηγή: emea.gr / eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons