ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Υπερτροφές που μάχονται με την κυτταρίτιδα

Post by: 16/07/2021 0 comments

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο, αν θέλετε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα μια για πάντα. Και αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών που  συμφωνούν. Σύμφωνα με μια έρευνα σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δερματολόγων πιστεύουν πως ό, τι τρώμε επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματός μας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ή να αποτρέψουν  την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Ντομάτες

Περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο. Γιατί έχει σημασία;

Επειδή σύμφωνα με την έρευνα, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση  της δομής και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το κολλαγόνο δρα ως φράγμα στο δέρμα, σταματώντας τα λιποκύτταρα από το να προκαλούν κυτταρίτιδα.

Το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμφάνιση του δέρματος, δρώντας ως φυσικό αντηλιακό, βοηθώντας στην προστασία από την υπεριώδη βλάβη που προκαλείται από τον ήλιο, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και η γήρανση.

Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο τείνουν να είναι κόκκινου χρώματος και περιλαμβάνουν τα  τροπικά φρούτα καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ, ροζ γκουάβα και παπάγια.

Αυγά

Τα αυγά είναι πολύ πλούσια σε μια ουσία γνωστή ως λεκιθίνη, η  οποία αποτελεί  ένα σημαντικό μέρος των κυτταρικών μεμβρανών μας. Η λεκιθίνη βοηθά στη ρύθμιση των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κύτταρά μας..

Εάν τα αυγά δεν είναι στις προτιμήσεις σας,  άλλες πλούσιες πηγές λεκιθίνης περιλαμβάνουν τρόφιμα με βάση τη σόγια (π.χ. tofu και γάλα σόγιας) και όσπρια (π.χ. φιστίκια).

Αν αισθάνεστε ότι δεν  καταναλώνεται επαρκή λεκιθίνη μπορείτε να δοκιμάσετε τη συμπλήρωση με κόκκους λεκιθίνης σόγιας.

Βατόμουρα

Γεμάτα γεύση, τα βατόμουρα διαθέτουν μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την μπλε χρωστική ουσία (που ονομάζεται ανθοκυανίνες) και η οποία δίνει στα βατόμουρα το χρώμα τους. Δεν είναι μόνο ένα  τρόφιμο ωφέλιμο  για την υγεία, είναι επίσης ωφέλιμα  για την  καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Οι ανθοκυανίνες λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C (που βρίσκεται επίσης στα βατόμουρα), και ενθαρρύνει τις  ίνες του κολλαγόνου να συνδεθούν μαζί με έναν τρόπο που να ενισχύει τη μήτρα του συνδετικού ιστού, η οποία ενισχύει την υγεία του δέρματος. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν επίσης στην μείωση  της διάσπασης του κολλαγόνου και προστατεύουν  το κολλαγόνο από την οξειδωτική βλάβη.

Όλα  τα βατόμουρα βοηθούν  να κρατήσετε  το κολλαγόνο ισχυρό  και υγιές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του και  να παρέχει στο δέρμα  μια διαρθρωτική στήριξη.

Άλλοι καρποί και φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα κεράσια, τα βατόμουρα, και τα σμέουρα.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), η οποία συμβάλει στην ενίσχυση των κυτταρικών μεμβρανών και την προσέλκυση νερού στα κύτταρα. Τα αμινοξέα είναι επίσης σημαντικά, γιατί  τα χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή κολλαγόνου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η πρωτεΐνη  βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να χάσετε βάρος, πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει την κυτταρίτιδα.

Τα αμινοξέα είναι επίσης αναγκαία για την οικοδόμηση των μυών, και μαζί με την απώλεια λίπους, βελτιώνουν την μείωση εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα για την ενίσχυση του μεταβολισμού – την περαιτέρω υποβοήθηση της απώλειας βάρους.

Ένας άλλος αντίπαλος της κυτταρίτιδας απαντάται στα  λιπαρά ψάρια που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην ενυδάτωση των κυττάρων και στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Άλλες  πηγές πρωτεϊνών είναι άλλα είδη ψαριών, το  άπαχο κρέας, το τυρί, το γάλα, τα αυγά, και τα φασόλια.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αρκετές βασικές βιταμίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Το σπανάκι έχει υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν  ως διαμεσολαβητής. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που χρειάζεται ο οργανισμός για να χρησιμοποιεί  αποτελεσματικά και βέλτιστα άλλα θρεπτικά συστατικά αγωνίζονται την κυτταρίτιδα. Το σπανάκι είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμινών Α και C που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Ένας άλλος αντίπαλος της κυτταρίτιδας είναι η βιταμίνη Κ, που βρίσκεται επίσης στο σπανάκι, η  οποία προάγει την υγιή κυκλοφορία. Ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερο σπανάκι στη διατροφή σας είναι με πράσινα smoothies!

Άλλες εξαιρετικές πηγές των βιταμινών Β είναι το φύτρο σιταριού, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η  μαγιά μπύρας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά.

Βραζιλιάνικα φιστίκια

Οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλά επίπεδα σε ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που ονομάζεται σελήνιο.

Στην πραγματικότητα, τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές σεληνίου. Το σελήνιο παίζει ένα ρόλο στην επίτευξη υγιούς δέρματος, προστατεύοντας την ποιότητα του δέρματος και την ελαστικότητα.

Το σώμα χρησιμοποιεί το σελήνιο για να κάνει σεληνοπρωτείνες , που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά στην πρόληψη των ζημιών στα κύτταρα μέσω  της εξουδετέρωσης βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας την βλάβη των κυττάρων και την ανάπτυξη της  κυτταρίτιδας.

Άλλες διατροφικές πηγές σεληνίου είναι ο τόνος, το καβούρι και ο αστακός.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει βιταμίνη C, η οποία διεγείρει την παραγωγή της  βιταμίνης Κ η οποία με την σειρά της βελτιώνει την κυκλοφορία, καθώς και μιας ουσίας που ονομάζεται βρομελαϊνη.

Η βρομελαϊνη  είναι ένα πολύπλοκο μίγμα ενζύμων, και πιστεύεται ότι διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η οποίες βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας και βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία. Η βρομελαϊνη βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ανανά.

Πηγή: eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons