ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Τα λουλούδια του Απρίλη! Πασχαλιά, πασιφλόρα, κρίνος της Παναγίας, παπαρούνα.

Post by: 24/04/2020 0 comments

Απρίλης! Ο μήνας της αναγεννημένης φύσης, ο μήνας των λουλουδιών, των ανθισμένων δέντρων, της περισυλλογής, των Παθών, της Ανάστασης και της ομορφιάς.

Οι Λατίνοι τον ονόμασαν Aprilis από το aperio που σημαίνει ανοίγω. 

{apertus = ανοιχτός και Apertio = Άνοιξη}

Είναι ο μήνας που «ξανοίγεται» ο έρωτας, που γεμίζει η ψυχή με όμορφα συναισθήματα, που ανοίγουν τα λουλούδια, ανοίγουν οι μέρες, ανοίγουμε τα παράθυρα, ανοίγει η καρδιά μας, ανοιγόμαστε στα ανοικτά… της θάλασσας!

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης και τα πάντα γύρω μας είναι ανθισμένα.

Έστησ” ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα…

Διονύσιος Σολωμός

Η Πασχαλιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη πρώτη από όλους ξυπνούσε η Πασχαλιά, προτού σηκωθούν από το λήθαργο του χειμώνα τα υπόλοιπα βοτάνια, για να απολαύσει το θαυμασμό των ανθρώπων και να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Μια μέρα όμως, σαν ο ήλιος ξύπνησε κρυμμένος πίσω από μαύρα σύννεφα, η πασχαλιά στολισμένη περίμενε το θαυμασμό και την παρέα των άλλων φυτών, αλλά μάταια.

Μια γενική κατήφεια επικρατούσε και τα υπόλοιπα φυτά ήταν βουβά και μαραμένα. Γύρεψε εξηγήσεις και τότε έμαθε το τραγικό μαντάτο, πως ο Ιησούς πέθανε πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου. Όλη η φύση μοιρολογούσε κι αυτή καμάρωνε χωρίς ντροπή;

Αμέσως ντύθηκε πένθιμα κι από λευκά που ήταν μέχρι τότε τα άνθη της έγιναν μοβ.
Από τότε πρώτη αυτή θυμίζει στους ανθρώπους πως πλησιάζει το Πάσχα. Πράγματι, δεν είναι καταπληκτικό πού η πασχαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο για 20-30 ημέρες, μόνο αυτή την περίοδο;

Ο κρίνος της Παναγίας

Ο κρίνος της Παναγίας αναφέρεται ως θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3.000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μάς ταξιδεύουν –πού αλλού;- στην αρχαία Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στη μινωική Κρήτη.

Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στη Σαντορίνη καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων.

Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην Ευρώπη, οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο, γιατί το λευκό χρώμα εκφράζει την αγνότητα, την καθαρότητα, ενώ το σχήμα του παραπέμπει στην γονιμότητα. Το δε στέλεχος του άνθους υποστηρίζεται ότι εκφράζει το θείο πνεύμα.

Έτσι, ο λευκός κρίνος (Lilium candidum) ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα.

Η παπαρούνα

Η παπαρούνα ήταν το  ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.

Η παπαρούνα συναντάται συχνότερα σε μη καλλιεργημένα χωράφια και στην Ελλάδα θα  τη βρούμε σε περισσότερα από δέκα είδη. Όταν όμως φύτρωνε σε σπαρμένα χωράφια, τότε εκείνα θεωρούνταν ευλογημένα και προστατευμένα από τη θεά Δήμητρα.

Το όνομά της εικάζεται πως προέρχεται από την κέλτικη λέξη «παπα» που σημαίνει τροφή για τα μωρά, αφού οι Κέλτες έβαζαν την παπαρούνα στις κρέμες των μωρών για θεραπευτικούς λόγους.
Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από τον σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

Από τότε η παπαρούνα απέκτησε για πάντα το κόκκινο χρώμα της για να θυμίζει  σ’ όλους μας τον ερχομό του Πάσχα και τα Πάθη του Χριστού.

Η Πασιφλόρα

Ένα θαύμα της Φύσης κι αυτή! Χάρμα οφθαλμών είναι τα άνθη της. Έργα τέχνης θυμίζουν, σα να βγήκαν από το πινέλο κάποιου ευφάνταστου ζωγράφου. Θες δε θες σε μαγνητίζει να σταθείς να τη θαυμάσεις.
Ρολόι ή ρολογιά την έλεγαν παλιότερα σε πολλά χωριά, γιατί τα άνθη της μοιάζουν με ρολόι. Σε άλλες χώρες «Λουλούδι του Πάθους» (Passion Flower, Passionsblume). Ονομάστηκε έτσι από τους ιεραπόστολους, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, στην ερμηνεία που έδωσαν στα επί μέρους τμήματα του άνθους της και τους παραλληλισμούς με τα Πάθη του Χριστού. Πασιφλόρα (Passiflora) είναι η επιστημονική της ονομασία.
Στόλιζε παλιότερα, μαζί με άλλα λιγοστά καλλωπιστικά φυτά, όπως το βασιλικό, τη μέντα, τη γαριφαλιά, τη μοσχαρδινιά, την τριανταφυλλιά κ.ά., συχνά τις αυλές των σπιτιών. Σήμερα όλο και πιο σπάνια τη βλέπει κανείς…
Και δεν είναι μόνο όμορφη αλλά και ωφέλιμη! Ένα πολύ καλό ηρεμιστικό και αγχολυτικό φυτό που καταπολεμά επίσης τη σπαστικότητα του εντέρου. To 2011 ανακηρύχθηκε μάλιστα από την Ομάδα Μελέτης για την ιστορική εξέλιξη των φαρμακευτικών φυτών του Πανεπιστημίου του Βύρτσμπουργκ ως Φαρμακευτικό Φυτό της Χρονιάς.

Πηγή: www.eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons