ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Ήλιος και Ροδόχρους Ακμή: Όλα τα sos που πρέπει να γνωρίζετε.

Post by: 15/06/2024 0 comments

Το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες που δύνανται να ευνοήσουν την εμφάνιση ροδόχρου ακμής, όπως επίσης και ο ήλιος μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ενεργοποίησής της.

Αναγνωρίζοντας τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση στα αρχικά της στάδια, θα σας επιτρέψει να συμβουλευτείτε νωρίς έναν ειδικό, καθιστώντας τη θεραπεία απλούστερη και πιο αποτελεσματική.

Ροδόχρους Ακμή: μια Κοινή Ασθένεια του Δέρματος.

Η ροδόχρους ακμή επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού, ενώ εκδηλώνεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας από 30 έως 40 ετών.

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο, έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπλε μάτια και ανοιχτά μαλλιά. Η συγκεκριμένη δερματική πάθηση είναι καλοήθης, ακόμη και αν μερικές φορές συνοδεύεται από εκτεταμένες δερματικές εκδηλώσεις.

Από την άλλη, η ροδόχρους ακμή μπορεί να εκδηλωθεί και σε πιο σοβαρές κλινικές μορφές. Θεωρείται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής, ανοσολογικής δυσλειτουργίας του μικροβιώματος του εντέρου και ενός ακάρεου που ονομάζεται Demodex που ζει στο δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται νωρίς, ώστε να αντιμετωπίζεται πιο εύκολα.

Συμπτώματα και Προειδοποιητικά Σημάδια Ροδόχρου Ακμής.

Η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται σταδιακά, ωστόσο συνοδεύεται και από περιόδους έξαρσης που συμβαίνουν ξαφνικά και ακανόνιστα.

Το άτομο βιώνει ένα έντονο αίσθημα θερμότητας με ερυθρότητα στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού. Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν παράγοντες ενεργοποίησης, καθώς οι εξάψεις συμβαίνουν συνήθως μετά από ένα γεύμα, μετά την πρόσληψη ζεστών ή πικάντικων τροφών, καφέ, αλκοολούχων ποτών, αλλά και σε περιόδους άγχους ή στρες.

Τέλος, η έκθεση στον ήλιο και οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι επίσης πολύ πιθανό να προκαλέσουν έξαψη και εκδήλωση ροδόχρου ακμής. Όταν η ασθένεια εξελίσσεται, η έξαψη είναι πιο συχνή και το ερύθημα του προσώπου (ερυθρότητα του προσώπου) γίνεται περισσότερο ή λιγότερο μόνιμο, ενώ μικρά φλεβίδια προεξέχουν από το δέρμα.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια εικόνα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν αυτή την κατάσταση, αποδίδουν την ερυθρότητα στην υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ.

Ροδόχρους Ακμή και Ήλιος.

Η θερμότητα και η έκθεση στον ήλιο είναι κοινοί παράγοντες ενεργοποίησης της ροδόχρου ακμής. Η έκθεση στο ηλιακό φως έχει αποδειχθεί από ερευνητές ότι οδηγεί στην παραγωγή αγγειακών ενδοθηλιακών αυξητικών παραγόντων, ουσιών που συνδέονται με την ανάπτυξη ορατών αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να προκαλέσει και την ανάπτυξη νέων.

Γι’ αυτό και συνίσταται η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον ήλιο, ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση.

Υπάρχουν 2 τύποι βλαβερών ακτινών:

  • UVA: υπεύθυνες κυρίως για τη γήρανση του δέρματος
  • UVB: υπεύθυνες για το ηλιακό ερύθημα ή έγκαυμα

Επιλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν καθώς όλα τα αντηλιακά δεν προστατεύουν και από τους 2 τύπους ακτινοβολίας, επομένως αναζητήστε προϊόντα που προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος και περιέχουν ως δραστικά συστατικά φυσικά αντηλιακά όπως ο ψευδάργυρος ή το διοξείδιο του τιτανίου και δείκτη προστασίας (SPF) 20 ή υψηλότερο.

Διαθέσιμες Θεραπείες για τη Ροδόχρου Ακμή.

Βασικές καθημερινές οδηγίες και συστάσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή παραγόντων κινδύνου και χρήσης «επιθετικών» προϊόντων υγιεινής του δέρματος, αν αποδειχθούν ανεπαρκείς για να παρατηρήσετε βελτίωση στη ροδόχρου ακμή, συνιστάται η χρήση αγγειακού λέιζερ πάντα με τη συμβουλή του γιατρού.

Η συγκεκριμένη τεχνική, κάνει τα μικρότερα και πιο εμφανή αγγεία να εξαφανιστούν, ενώ είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται σε αρκετές συνεδρίες. Σε ορισμένες μορφές ροδόχρου ακμής, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες ή φλεγμονώδη σπυράκια.

Το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δυσανεκτικό στα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα. Η σοβαρή μορφή της ροδόχρου ακμής επηρεάζει κυρίως άνδρες. Η θεραπεία βασίζεται σε προϊόντα με βάση τη μετρονιδαζόλη.

Σε σοβαρές μορφές, χρησιμοποιείται επίσης αντιβιοτική θεραπεία (κυκλίνη που αντενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες), έπειτα από σύσταση του γιατρού.

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons