Χυμοί φρούτων, παγωμένο τσάι, χωρίς ζάχαρη ή light αναψυκτικά είναι πολλά διαφορετικά είδη ροφημάτων που καταναλώνουμε συχνά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς όριο, ειδικά τις ζεστές μέρες αγνοώντας ότι επιβαρύνουν με θερμίδες τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα δεν δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού που προκαλεί η τροφή.
Αναψυκτικά.
Αναφερόμενοι στην κατηγορία των αναψυκτικών, δεν μπορούμε να πούμε πως κάποιο είναι καλύτερο αφού τα ροφήματα αυτά, δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω εκτός από ζάχαρη και θερμίδες στον οργανισμό.
Περιέχουν κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο, που ισοδυναμεί με 4 κύβους ζάχαρης ανά ποτήρι. Στην αγορά, κυκλοφορούν αναψυκτικά χωρίς θερμίδες, με μηδενική ζάχαρη ή με στέβια κ.λπ., κάτι το οποίο μας οδηγεί στο να πιστέψουμε πως είναι πιο υγιεινά.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες αφού γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση, ώστε να δώσουν αυτή τη γλυκιά γεύση που δημιουργεί την επιθυμία κατανάλωσης του ποτού.
Παχυσαρκία: ο Πρώτος Κίνδυνος.
Πολλές μελέτες εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των αναψυκτικών στον οργανισμό μας με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας στην κορυφή της λίστας.
Η κατανάλωση αναψυκτικών.
τείνει να επιβραδύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίγεται λιγότερο λίπος και η αύξηση βάρους να είναι αναπόφευκτη. Επιπλέον, η συνεχής κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η οστεοπόρωση.
επισημαίνεται επίσης σε κάποιες μελέτες. Να αναφέρουμε επίσης ότι οι ενώσεις που υπάρχουν στα αναψυκτικά μπορούν να βλάψουν τη δομή των οστών μας, αποδυναμώνοντάς την.
Το ίδιο συμβαίνει και με το σμάλτο των δοντιών μας, το οποίο δέχεται «επίθεση», κάνοντάς τα πιο επιρρεπή σε αλλοιώσεις.
Προσέλκυση από τα «Χωρίς» Ζάχαρη.
Οι επιλογές των αναψυκτικών που υπάρχουν στα ράφια των super markets είναι άπειρες (light, χωρίς θερμίδες, με μηδενική ζάχαρη κ.α.)
Αν και χωρίς ζάχαρη, περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, συνθετικά σάκχαρα που δεν παρέχουν θερμίδες. Ωστόσο, αυτά τα ποτά συνεχίζουν να τροφοδοτούν την έλξη μας για πολύ γλυκά ποτά.
Ίσως είναι λίγο καλύτερα από τα κλασσικά αναψυκτικά, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Ανθρακούχο Νερό.
Αν και δεν περιέχει ζάχαρη, το ανθρακούχο νερό έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς προκαλεί αέρια και φούσκωμα στο γαστρεντερικό, προάγοντας επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οπότε αν υποφέρετε από αυτήν, καλύτερα να το αποφύγετε.
Η κατανάλωσή του ωστόσο είναι καλύτερη επιλογή, σε σχέση τα αναψυκτικά.
Προσοχή στους Χυμούς Φρούτων.
Το φρούτο παραπέμπει πάντα σε ένα υγιεινό προϊόν. Ωστόσο, οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων του εμπορίου είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε πρόσθετα σάκχαρα, συχνά όσο και τα αναψυκτικά συνεπώς είναι προτιμότερο να στύβετε μόνοι σας φρούτα ή να αναζητήσετε στη συσκευασία την ένδειξη «χωρίς προσθήκη ζάχαρης».
Οι χυμοί φρούτων δεν πρέπει να καταναλώνονται συστηματικά και παράλληλα με αναψυκτικά, καθώς προσδίδουν αρκετές θερμίδες με μεγάλη ταχύτητα, σε συνδυασμό και με αυτές που προσλαμβάνονται από το φαγητό που καταναλώνουμε οπότε καταναλώστε ένα ολόκληρο φρούτο, παρά τον τυποποιημένο χυμό του.
Αλκοολούχα Ποτά.
Εκτός από τα γνωστά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επιπλέον, μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς περιέχει αρκετή ζάχαρη.
Το ποτό που αξίζει να αναφερθεί στην κατηγορία αυτή, είναι αναμφίβολα η μπύρα, η οποία έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί αέρια και φούσκωμα στο στομάχι.
Νερό ή Σπιτικό Παγωμένο Τσάι.
Η κατανάλωση νερού παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να ξεδιψάσετε οπότε δώστε μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο νερό, προσθέτοντας φέτες εσπεριδοειδών ή αγγουριού.
Επίσης, τα σπιτικά παγωμένα τσάγια που παρασκευάζονται από μείγμα αληθινού τσαγιού, αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές ροφημάτων.
Και μην ξεχνάτε να παραμένετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός με ημερήσια κατανάλωση νερού από 1,5 έως 2 λίτρα.
Πηγή: yo.gr / eirinika.gr
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/