ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιος είναι πραγματικά ο λόγος που θέλουμε να μείνουμε «φίλοι» με τους πρώην μας.

Post by: 05/07/2024 0 comments

Ο χωρισμός είναι δύσκολος. Τόσο δύσκολος, μάλιστα, που συχνά δυσκολευόμαστε να τερματίσουμε εντελώς μια σχέση. Μία ρήξη στη σχέση μας μπορεί να μοιάζει πολύ οριστική, απόλυτη και σκληρή, ειδικά με έναν άνθρωπο με τον οποίο ήμασταν τόσο κοντά. Για να αμβλύνουμε τον πόνο του χωρισμού, είναι σύνηθες να προσπαθούμε να μειώσουμε τον πόνο διατηρώντας τη σύνδεση (Tan et al., 2015).

Μια λύση είναι να διακόψετε τους ερωτικούς δεσμούς αλλά να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σύντροφό σας. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι πολύ λογικό, επειδή, όπως οι καλοί φίλοι, εσείς οι δύο έχετε μεγάλη ιστορία. Από την άλλη πλευρά, η ερωτική σας σχέση έληξε για κάποιο λόγο.

Τελικά, το αν είναι καλή ιδέα να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σας εξαρτάται από το γιατί θέλετε να διατηρήσετε τη φιλία. Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Λόγοι για να παραμείνετε φίλοι.

Για να προσδιορίσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συνεχίζουν τις φιλίες με πρώην συντρόφους, οι ερευνητές έβαλαν 288 ενήλικες (ηλικίας 18-62 ετών) να επανεξετάσουν έναν κατάλογο με 29 πιθανούς λόγους για τους οποίους θέλουν να παραμείνουν φίλοι (π.χ. “να είναι ευγενικοί”, “να μην θέλουν να είναι μόνοι”) και να δηλώσουν πόσο αληθινός ήταν ο καθένας για αυτούς (Griffith et al., 2017).

Αυτές οι αξιολογήσεις αποκάλυψαν τέσσερα βασικά κίνητρα για να θέλουν να παραμείνουν φίλοι:

1. Ασφάλεια: να παραμείνουν φίλοι για να μην χάσουν τη συναισθηματική υποστήριξη, τις συμβουλές ή την εμπιστοσύνη του πρώην συντρόφου και να τους κρατήσουν κοντά τους λόγω κοινών αναμνήσεων ή για να έχουν κάποιον στον οποίο να στηρίζονται.

2. Πρακτικά θέματα: παραμένετε φίλοι για να μην χάσετε την οικονομική υποστήριξη του πρώην συντρόφου ή την κοινωνική θέση που συνδέεται με τη σχέση ή επειδή έχετε ένα παιδί μαζί ή κοινά υπάρχοντα.

3. Ευγένεια: παραμένετε φίλοι απλώς και μόνο για να είστε ευγενικοί, για να μην πληγώσετε τα συναισθήματα του πρώην συντρόφου, για να αποφύγετε την αντιπαράθεση ή επειδή νιώθετε ενοχές που χωρίσατε μαζί του.

4. Ανεπίλυτη ερωτική επιθυμία: διατηρείτε τη φιλία επειδή δεν θέλετε να μείνετε μόνοι, για να διατηρήσετε τη σεξουαλική επαφή και επειδή εξακολουθείτε να ελπίζετε να αναζωπυρώσετε μια ρομαντική σχέση.

Τα κίνητρα έχουν σημασία.

Όλοι θέλουν ένα ευτυχισμένο τέλος. Όμως, αυτό δεν έχει συμβεί σε όλους. Ο βαθύτερος λόγος που θέλετε να διατηρήσετε τη φιλική σχέση σχετίζεται με το πώς εξελίχθηκε η σχέση. Όσοι ήθελαν να παραμείνουν φίλοι λόγω ανεπίλυτων ερωτικών επιθυμιών βίωσαν μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, όπως το αίσθημα πληγωμένης καρδιάς, χειρότερη ψυχική υγεία, περισσότερη κατάθλιψη, μεγαλύτερη ένταση στον κύκλο της φιλίας και αυξημένη ζήλια.

Η παραμονή φίλων λόγω παρατεταμένων συναισθημάτων ήταν επίσης αντιπαραγωγική για τη δημιουργία νέων σχέσεων, διότι καθιστούσε δυσκολότερη τη δημιουργία νέων φίλων και δυσκολότερη την εύρεση νέου ερωτικού συντρόφου. Εκείνοι που ήθελαν να παραμείνουν φίλοι για πρακτικούς λόγους ή λόγους ευγένειας είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τερματιστεί η φιλία στο μέλλον.

Αλλά τα νέα δεν ήταν μόνο άσχημα για όσους θέλουν να παραμείνουν φίλοι με έναν πρώην. Εάν οι συμμετέχοντες διατηρούσαν τη σχέση άθικτη για λόγους ασφάλειας ή πρακτικούς λόγους, είχαν πιο θετικά αποτελέσματα, όπως το να αισθάνονται πιο ασφαλείς και βίωναν πιο θετικά συναισθήματα.

Ποιος είναι πιο πιθανό να θέλει να παραμείνει φίλος;

Συνολικά, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (59% στη μελέτη 1 και 65% στη μελέτη 2) παρέμειναν φίλοι με τους πρώην συντρόφους. Ωστόσο, ορισμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να θέλουν να παραμείνουν φίλοι με τον σύντροφό τους μετά τον χωρισμό.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες στη Μελέτη 1 ήταν πιο πιθανό να θέλουν να παραμείνουν φίλοι από ό,τι οι γυναίκες (αν και στη Μελέτη 2 δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά). Η προσωπικότητα ήταν επίσης ένας παράγοντας, έτσι ώστε όσοι ήταν λιγότερο εξωστρεφείς και πιο ευχάριστοι ήθελαν να παραμείνουν φίλοι.

Τα άτομα με αποφευκτικό δεσμό (δηλαδή, δυσφορία με την εγγύτητα) και λιγότερο αγχώδη δεσμό (δηλαδή, έντονη επιθυμία για εγγύτητα) ήταν επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν φίλοι. Τέλος, διαπίστωσαν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είχαν περισσότερες τρέχουσες και ισόβιες φιλίες με πρώην συντρόφους σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες.

Όταν η ερωτική πλευρά μιας σχέσης δεν αποδίδει, μοιάζει με κοινή λογική η διάσωση μιας φιλίας. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν, αλλά οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να παραμείνετε φίλοι έχουν σημασία. Γενικά, αν είναι επειδή έχετε ακόμα ερωτικά συναισθήματα, η διατήρηση της φιλίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. 

Μπορεί να είναι επώδυνο να την αφήσετε, αλλά το να προσπαθείτε να κρατηθείτε με την ελπίδα να αναζωπυρώσετε τον έρωτα δεν είναι πιθανό να πετύχει.

Πηγή: PsychologyNow / eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons