Θα μπορούσε η συντροφική σχέση δυο ανθρώπων να έχει θεραπευτικά στοιχεία για το κάθε μέλος της, αντίστοιχα με αυτά της ψυχοθεραπείας;
Ας ξεκινήσουμε από τον τρόπο που ξεκινούν οι σύντροφοι τη σχέση. Αν το να δεσμευτεί κάποιος σε μια σχέση σημαίνει περιορισμός της ελευθερίας του, ενοχοποίηση, μειωμένα προσωπικά ενδιαφέροντα, βόλεμα τότε δεν αξίζει να δεσμευτεί κανείς σε μια τέτοια σχέση. Όταν, όμως, δέσμευση σημαίνει ελευθερία μέσα στη σχέση, ανάδειξη του συντρόφου και προσωπική εξέλιξη, τότε οι σύντροφοι θα είναι κερδισμένοι και το «μαζί» θα είναι η δύναμη για να ανταπεξέλθουν σε όποιες δυσκολίες προκύψουν.
Είναι τότε που η σχέση κάνει τη διορθωτική κίνηση και επαναφέρει τον σύντροφο στη ζωή, όταν εκείνος κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα και απαισιοδοξία, από το βάρος ενός προβλήματος. Είναι τότε που ο άντρας επαναφέρει τη γυναίκα του στο ζευγάρι, όταν εκείνη με τη μητρότητα νιώθει από τη μια μεγάλη πληρότητα, αλλά και από την άλλη κάτι να της λείπει από τον παλιό εαυτό της.
Είναι τότε που στο πρόβλημα υγείας του ενός, στην αναζήτηση εργασίας, στην απώλεια των σημαντικών του ανθρώπων, στη συνταξιοδότηση, ο άλλος σύντροφος θα είναι δίπλα του ουσιαστικά, θα ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά για να τον περικλύσει και θα του δείξει το φως, όταν εκείνος θα πιστεύει πως δεν υπάρχει.
Η πίστη στη σχέση, η εμπιστοσύνη και η εξομολογητική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων μπορεί να μετατρέψει τους ανθρώπους από το πληγωμένο παιδί της πατρικής τους οικογένειας, στον ενήλικο με τις πραγματικές δυνατότητες που πολλές φορές δεν μπορούν να δουν μόνοι τους. Ο άλλος είναι ο καθρέφτης στη ζωής μας, που έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει την καλύτερη ή τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού μας. Ας επιλέγουμε συνετά, λοιπόν. Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, η αγάπη είναι θεραπευτική, το «μαζί» είναι λύτρωση.
Ηλιάνα Χρυσικάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή: eirinika.gr
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/