Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι 4 λόγοι που δείχνουν ότι τα σκυλιά θεραπεύουν όσους πάσχουν με οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Η επαφή με έναν σκύλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για τους ανθρώπους με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν την κοινωνική αυτοπεποίθηση που χρειάζονται.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας (ΟΔΠ) τείνουν να αισθάνονται ένα μεγάλο κενό μέσα τους.

Αυτό συνήθως προέρχεται από δυσλειτουργικές παιδικές εμπειρίες.

Όταν μιλούν για τη ζωή τους, παρατηρούμε πολλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Μεταξύ άλλων, μιλούν για απόντες γονείς, για συναισθηματική παραμέληση και έλλειψη σωματικής στοργής. Πώς λοιπόν μπορούν βοηθήσουν τα κατοικίδια σκυλιά;

Το περιβάλλον δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την ανάπτυξη οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και τα γονίδια.

Οι ασθενείς με ΟΔΠ αισθάνονται χαμένοι και επιβαρυμένοι, σαν να βυθίζονται στην απόγνωση.

Ο φόβος τους για πιθανή εγκατάλειψη είναι τόσο έντονος, που τείνουν στην αυτοκαταστροφή.

Αυτό καταλήγει σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επειδή φοβούνται ότι θα τους εγκαταλείψουν, απομακρύνουν με τον τρόπο τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα από δίπλα τους.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας, ότι οι άνθρωποι με ΟΔΠ είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και αισθάνονται ένα βαθύ συναισθηματικό πόνο αν κάποιος τους κοντράρει ή τους στεναχωρήσει.

Από την άλλη μεριά, τα σκυλιά ή τα κατοικίδια άλλου είδους, δεν κρίνουν, ούτε εγκαταλείπουν τους ανθρώπους.

Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς με ΟΔΠ να δεθούν συναισθηματικά μαζί τους, ως μια λύση για να λάβουν την αγάπη, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να πληγωθούν.

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, προσκολλώνται συναισθηματικά στα κατοικίδια ζώα τους, ειδικά τα σκυλιά. Κατά κάποιο τρόπο, τα κατοικίδια γεμίζουν το κενό μέσα τους.

Οι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά είναι θεραπευτικά για τα άτομα με ΟΔΠ:

1. Συναισθηματική επικύρωση.

Σε αντίθεση με τι μπορεί να συμβεί στις προσωπικές σχέσεις, τα ζώα δεν κάνουν κάποιον να αισθάνεται ότι τα συναισθήματά του δεν έχουν αξία.

Η συναισθηματική ακύρωση προκύπτει όταν αρνούμαστε ότι τα συναισθήματα που έχει κάποιος, είναι υπαρκτά και αληθινά.

Συνήθως, οι άνθρωποι με ΟΔΠ αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με την οικογένεια και τους στενούς φίλους τους.

Ορισμένα απλά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα: Δεν γίνεται να διψάς, αφού μόλις ήπιες νερό ή Δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζεις όλη την ώρα, αφού έχεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Τα σκυλιά δεν το κάνουν ποτέ αυτό, με αποτέλεσμα να κάνουν τους ανθρώπους με ΟΔΠ να αισθάνονται απόλυτη αποδοχή και επικύρωση.

2. Τα σκυλιά δεν κρίνουν ποτέ.

Τα κατοικίδια δεν μπορούν να κρίνουν τους ιδιοκτήτες τους. Δεν έχουν τη λεκτική ικανότητα να εκφράσουν αυτά τα αισθήματα και δεν έχουν τα πολιτιστικά και κοινωνικά πιστεύω που έχουν οι άνθρωποι.

Αυτές οι πεποιθήσεις, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, είναι συχνά υπεύθυνες για τον τρόπο που κρίνουμε τους άλλους.

Οι ασθενείς με ΟΔΠ αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτο συναισθηματικό πόνο όταν κάποιος τους κατακρίνει.

Γι’ αυτό το λόγο τούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσουν στενές σχέσεις.

Τα σκυλιά και τα κατοικίδια γενικότερα, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με ΟΔΠ να αισθανθούν γαλήνη.

Αυτή η σχέση που είναι ελεύθερη από επικρίσεις, μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται πως ανήκουν κάπου.

3. Συντροφιά.

Τα σκυλιά αποτελούν μία πολύ καλή συντροφιά για όσους αντιμετωπίζουν ΟΔΠ. Ανεξάρτητα από το τι περνάμε, το πόσο κλαίμε ή το πόσο ασταθείς αισθανόμαστε, τα σκυλιά θα σταθούν στο πλευρό μας.

Αυτό το είδος συντροφιάς έχουν ανάγκη οι ασθενείς με ΟΔΠ για να βρουν την ισορροπία.

Κατά μία έννοια, τα σκυλιά βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.

4. Ανιδιοτελής αγάπη.

Τα σκυλιά μάς αγαπούν χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Επειδή πολλοί άνθρωποι με ΟΔΠ υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχοντας ένα σκύλο δίπλα τους μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν περισσότερο αποφασιστικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους.

Μεγάλο μέρος της προβληματικής αυτής συμπεριφοράς, πηγάζει από την ανάγκη για στοργή, αγάπη και κατανόηση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συμπεριφορά τους, συχνά δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ένας σκύλος μπορεί να προσφέρει την άνευ όρων αγάπη που χρειάζονται.

Μειονεκτήματα των κατοικίδιων σκύλων για τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι ασθενείς με ΟΔΠ μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερους και υγιείς δεσμούς με τα σκυλιά, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα σε αυτή τη σχέση.

Μερικές φορές τα σκυλιά γίνονται ένα είδος προστατευτικού «μαξιλαριού» για τα συναισθήματά τους, ενεργώντας ως ένας προσωρινός συναισθηματικός επίδεσμος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σχέση με τους σκύλους συγκαλύπτει τα δυσλειτουργικά και επώδυνα συναισθήματα.

Αυτό είναι καλό στην αρχή, επειδή τους βοηθά να ελέγχουν τα αισθήματά τους και να νιώθουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να γίνουν υπερβολικά εξαρτώμενοι από τον σκύλο τους, γεγονός που τους διευκολύνει να αποφεύγουν την αντιμετώπιση διαπροσωπικών καταστάσεων.

Μπορεί ακόμα και να κλειστούν στον εαυτό τους και να βασίζονται στο κατοικίδιο για την κάλυψη όλων των συναισθηματικών αναγκών τους.

Μεγιστοποιήστε τα οφέλη αυτής της σχέσης.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να βρεθεί μια ισορροπία για να βεβαιωθούμε ότι τα σκυλιά λειτουργούν θεραπευτικά και δεν επιβαρύνουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Το ζήτημα είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που προσφέρει ένα κατοικίδιο, χωρίς να εξαρτόμαστε συναισθηματικά από αυτό.

Τα άτομα με ΟΔΠ χρειάζεται παράλληλα να προσπαθούν να αναπτύξουν σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους. Θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο πως μπορεί να απογοητευτούν κάποιες φορές.

Επίσης, χρειάζεται να αποδεχτούν το γεγονός ότι μπορεί να τους ασκηθεί κριτική κάποια στιγμή και θα πρέπει να μάθουν να την αντιμετωπίζουν.

Ένα άλλο μειονέκτημα των ατόμων με ΟΔΠ που εξαρτώνται από τα σκυλιά τους, είναι ότι τα σκυλιά πεθαίνουν πιο σύντομα από τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή κρίση και να τους οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό, παρορμητικότητα, επιθετικότητα, έντονη δυσφορία, κλπ.

Συμπερασματικά, όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, τα κατοικίδια είναι θεραπευτικά για τους ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, αλλά με μέτρο.

Παρόλο που οι ασθενείς με ΟΔΠ μπορούν να επωφεληθούν από τη συντροφιά ενός ζώου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε η σχέση να μην γίνει τοξική και να μην λειτουργήσει ως ένα φτωχό υποκατάστατο μίας σωστής συναισθηματικής ρύθμισης.

Πηγή: psychologynow.gr / eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates