Είμαι σίγουρη ότι έχεις παρατηρήσει την αλλαγή στην φάτσα του σκύλου σου μόλις εσύ προφέρεις την μαγική λέξη βόλτα ή πιάνεις το λουρί του. Είναι όμως, αλήθεια τώρα, μαγική η βόλτα σας για σένα ή είναι ένας Γολγοθάς; Επειδή όπως προείπα, ο Μάιος είναι ο μήνας των πιο απολαυστικών σκυλοβολτών, είναι κρίμα να είσαι εσύ ένας από αυτούς που βαρυγκωμούν επειδή ουσιαστικά σε πάει βόλτα ο σκύλος σου αντί να τον πηγαίνεις εσύ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μην ντρέπεσαι, ανήκεις σε ένα, δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό σκυλογονέων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Γι’ αυτό τον λόγο, αποφάσισα να πάμε εικονικά, μια βόλτα οι 3 μας! Εγώ, εσύ και ο σκύλος σου. Θα σε καθοδηγήσω βήμα-βήμα σαν να είμαι πραγματικά μαζί σου σε αυτή την βόλτα.
Πάμε λοιπόν;
Έχεις μόλις πιάσει το λουρί του σκύλου σου και ήδη αυτός έχει ξεσπάσει σε έκρηξη χαράς με αλλεπάλληλα χοροπηδητά, ακατάσχετα κουνήματα ουράς, αν όχι ολόκληρου του πίσω κορμού. Τα σημάδια δεν είναι καλά. Για να αποφύγεις τον υπέρμετρο ενθουσιασμό του σκύλου σου, σε παρακαλώ μην αρχίζεις τις φωνούλες και τις ερωτήσεις του τύπου «Ποιος θα πάει βόλτα:::» Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις γιατί συμβάλλεις στην δημιουργία αδημονίας και ενθουσιασμού πριν καν πιάσεις το λουρί. Και όπως θα καταλάβεις παρακάτω, δεν σε συμφέρει αυτό.
Ένας σκύλος που έχει κάνει βασική υπακοή, γνωρίζει την ρουτίνα. Αλλά ο δικός σου σκύλος, ο οποίος δεν έχει διδαχτεί πώς να περπατάει κόσμια στην βόλτα, αποτελεί μια πρόκληση. Προσπάθησε σε αυτό το σημείο να τον ηρεμήσεις. Σταθερά δείξε του ότι αν δεν ηρεμήσει, δεν θα βγείτε. Έχε υπομονή, γιατί ειδικά τις πρώτες φορές μπορεί να πάρει πολλή ώρα. Αν δεν συμμορφώνεται, άφησε πάλι πίσω το λουρί και φύγε. Αφού ηρεμήσει και σε κοιτάζει παραξενεμένος, ξαναπιάσε το λουρί. Αν κάνει πάλι τα ίδια, δυστυχώς και εσύ συνεχίζεις με την ίδια προσποίηση. Πιάνω λουρί, αφήνω λουρί. Μόλις είναι έστω και λίγο πιο ήρεμος και όσο εσύ κρατάς του λουρί, του ζητάς να καθίσει (μην μου πεις ότι δεν του έχεις μάθει ούτε το “Κάτσε;!”) και του βάζεις τον οδηγό του
Τώρα μπορείς να ανοίξεις την πόρτα. Αν ορμήσει σαν να θέλει να μιμηθεί την έξοδο του Μεσολογγίου, τότε τον τραβάς πίσω και ξανακλείνεις την πόρτα. Καλά φαντάζεσαι ότι και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνεις κάποιες επαναλήψεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν αρκετά άνοιξε-κλείσε της πόρτας. Όταν πετύχεις τον συνδυασμό, σκύλος κάθεται/πόρτα ορθάνοιχτη, τότε μπορείτε να βγείτε. Ξέρω ότι αυτή μας η πρώτη βόλτα μπορεί να σε κουράσει αλλά το κάνω για το καλό σας. Όπως και για το καλό σας θα σου ζητήσω να κάνεις την ίδια ακριβώς ρουτίνα που περιέγραψα μόλις, για όλες τις πόρτες που θα συναντήσεις μέχρι να φτάσεις στο πεζοδρόμιο, έξω από το σπίτι σου.
Επιτέλους, βγήκαμε έξω! Τώρα θα ήθελα να πιάσεις την θηλιά του οδηγού σου με το δεξί χέρι, και με το αριστερό να πιάσεις τον οδηγό αρκετά πιο χαμηλά, αφήνοντας να πέφτει μπροστά σου χαλαρά ένα μεγάλο κομμάτι του οδηγού. Με το που θα κάνεις το πρώτο βήμα, είναι σίγουρο ότι ο σκύλος σου θα τραβήξει προς πάσα κατεύθυνση, αφού τον καλούν χιλιάδες μυρωδιές και ερεθίσματα. Αυτό που θέλω να κάνεις είναι να του δείξεις ότι αρνείσαι να προχωρήσεις όσο αυτός τραβάει σαν παλαβός. Σταμάτα, πες του να κάτσει απ’ τα αριστερά σου και περίμενε. Πρόσεχε να μην σηκώνεται αυτοβούλως ο σκύλος σου σε αυτό το σημείο. Αν το κάνει, πίεζέ τον μαλακά ώστε να κάτσει και πάλι.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.eirinika.gr
#tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια