ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα παιδιά σας περνούν την εφηβεία; Οπλιστείτε με υπομονή και λύστε τις απορίες τους.

Post by: 30/10/2022 0 comments

Πολλές φορές φαίνεται ότι τα παιδιά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Ενώ κάποια στιγμή υφίστανται ορμονικές αλλαγές που αλλοιώνουν τη νοοτροπία τους, την ίδια στιγμή οι τεράστιες σωματικές αλλαγές που βλέπουν φαίνεται να είναι πέρα ​​από την κατανόησή τους.

Αυτό που χειροτερεύει τη μετάβαση κάθε παιδιού από παιδί σε ενήλικα είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του παιδιού και των γονιών. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες συχνά διστάζουν να μιλήσουν για την εφηβεία και τις αλλαγές που φέρνει.

Σε αντίθεση με αυτήν την πρακτική της σιωπής για το σώμα και τις διανοητικές αλλαγές ενός παιδιού κατά την εφηβεία, εδώ είναι μερικές κοινές ερωτήσεις που κάθε γονέας πρέπει να απαντήσει στα παιδιά του.

Γιατί το στήθος μου φαίνεται διαφορετικό;

Στα κορίτσια, η έναρξη της εφηβείας σχετίζεται με την ανάπτυξη των μαστών. Ενώ ορισμένα κορίτσια δεν γνωρίζουν τις αλλαγές και το παρατηρούν αργότερα, λίγα κορίτσια ντρέπονται με τις αλλαγές. Εάν η κόρη σας ρωτήσει για το στήθος, μην διστάσετε να απαντήσετε στο ερώτημά της. Μη διστάσετε να μιλήσετε για αυτό.
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τις αλλαγές και γιατί δεν πρέπει να νιώθει άσχημα με το στήθος. Μιλήστε της για την ομορφιά που είναι το σώμα μιας γυναίκας και γιατί πρέπει να το αγαπάει πάντα.

Γιατί έχω τριχοφυΐα στο σώμα μου;

Η εφηβεία σηματοδοτεί την ανάπτυξη τριχών σε όλο το σώμα. Η τριχοφυΐα γίνεται πιο πυκνή και επίμονη σε πολλά παιδιά αμέσως μετά την εφηβεία. Δεδομένου ότι αυτό φαίνεται περίεργο σε πολλά παιδιά, η ανάπτυξη της ηβικής τρίχας μπορεί να δημιουργήσει πολλές ερωτήσεις στο μυαλό τους.
Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους για την ανάπτυξη των τριχών στα γεννητικά όργανα και επίσης γιατί είναι σημαντικό να τα διατηρούν καθαρά και τακτοποιημένα.

Τι είναι η περίοδος;

Η κόρη σας μπορεί να τρομάξει με την αιμορραγία της περιόδου. Η έμμηνος ρύση είναι ένα δύσκολο κομμάτι στη ζωή μιας γυναίκας αν και είναι η βάση του γυναικείου σώματος. Εξηγήστε στην κόρη σας για τη διαδικασία αιμορραγίας, πείτε της γιατί συμβαίνει και παρακινήστε την να μην αισθάνεται άσχημα γι’ αυτό. Μπορείτε να της δώσετε μια ή δύο συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσει τις κράμπες περιόδου και επίσης να την ενθαρρύνετε να μιλήσει για αυτό, αντί να ντρέπεται.

Η φάση πριν από την εφηβεία είναι μια πολύ λεπτή χρονική περίοδος στη ζωή ενός ατόμου. Μην αφήνετε το παιδί σας στο σκοτάδι. Απαντήστε σε όλα τα ερωτήματα που έχει το παιδί σας. Δώστε του υποστήριξη.

Πηγή: www.eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons