Νέα έρευνα δείχνει ότι οι προτιμήσεις των μικρών παιδιών στα τρόφιμα θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα αργότερα στη ζωή τους.
Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν τις προτιμήσεις των μικρών παιδιών για τα τρόφιμα. Εδώ συζητάμε στρατηγικές που μπορεί να είναι χρήσιμες και εκείνες που μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές.
Παχυσαρκία – γενετική και περιβαλλοντική.
Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Για τους ενήλικες ταξινομείται ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg / m2, ενώ το υπερβολικό βάρος είναι 25-29,9 kg / m2.
Για τα παιδιά, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία καθορίζονται χρησιμοποιώντας χάρτες ανάπτυξης και προσαρμοσμένα σημεία αποκοπής BMI. Επί του παρόντος στην Ευρώπη, ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Νέα έρευνα φωτίζει τη διατροφή των μικρών παιδιών και πώς οι γονείς ενδέχεται να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις προτιμήσεις των παιδιών τους για φαγητό στο σπίτι, γεγονός που με τη σειρά τους επηρεάζει την πρόσληψη ενέργειας.
Το ηλικιακό φάσμα της εστίασης είναι από τη στιγμή που εισάγονται στερεά τρόφιμα μέχρι τα παιδιά να ξεκινήσουν το δημοτικό σχολείο (γύρω στην ηλικία πέντε ή έξι).
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των προτιμήσεων των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες και του κινδύνου παχυσαρκίας.
Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν έντονα τις επιλογές των παιδιών λόγω του ότι έχουν αυξημένο έλεγχο στις δράσεις των παιδιών σε αυτή την ηλικία και οι εξωτερικές επιρροές (σχολείο, συνομήλικοι) είναι συνήθως ελάχιστες.
Μόλις αρχίσουν τα παιδιά το σχολείο, τα περισσότερα έχουν ήδη αναπτύξει τις προτιμήσεις τους για τρόφιμα , οπότε η αλλαγή συμπεριφοράς είναι πιο δύσκολη. Οι θετικές επιρροές των γονέων είναι ζωτικής σημασίας για την καθιέρωση συμπεριφορών υγιεινού τρόπου ζωής στα παιδιά τους.
Προτιμήσεις κατά την παιδική ηλικία.
Τα βρέφη έχουν έμφυτες προτιμήσεις για ορισμένες γεύσεις.
Τα βρέφη προτιμούν τρόφιμα γλυκιάς γεύσης και απορρίπτουν πικρά τρόφιμα όπως ορισμένα λαχανικά. Αυτό αντανακλά μια εξελικτική απόκριση που ήταν ιστορικά χρήσιμη επειδή η γλυκιά γεύση σηματοδοτούσε πηγές ενέργειας (θερμίδες), ενώ πικρές γεύσεις σηματοδοτούν τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα βρέφη αρχίζουν να δέχονται πικρές γεύσεις γύρω στην ηλικία των 14-180 ημερών.
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, μπορεί να αρνηθούν και να γίνουν επιθετικά σε ορισμένα τρόφιμα. Η άρνηση να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα ονομάζεται νεοφοβία.
Η νεοφοβία φαίνεται να είναι ελάχιστη γύρω στους πρώτους έξι μήνες, επομένως τα βρέφη μπορεί να είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα σε αυτή την ηλικία. Μια συνήθως απορριφθείσα κατηγορία τροφίμων είναι τα λαχανικά.
Η πρόσφατη έρευνα παρέχει απαντήσεις ως προς το γιατί τα μικρά παιδιά ενεργούν με αυτόν τον τρόπο προς τα τρόφιμα και πώς οι γονείς μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα για να ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση.
Περιορισμός και πίεση.
Μερικές φορές οι γονείς περιορίζουν εξαιρετικά ευχάριστα (και συχνά ενεργειακά πυκνά) τρόφιμα από τη διατροφή των παιδιών τους με την ελπίδα ότι τα παιδιά θα καταφύγουν σε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ο περιορισμός ενός νόστιμου φαγητού από τα παιδιά αυξάνει συνήθως την επιθυμία τους για αυτό. Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με περιοριστικούς γονείς ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα αργότερα στη ζωή τους. Ο περιορισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει τα παιδιά να τρώνε ακόμη και όταν δεν πεινάνε.
Αντίθετα, ένας μέτριος περιορισμός θα μπορούσε να είναι επωφελής. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς μείωσαν με περιορισμό αυτό που έτρωγαν, βρήκαν ότι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά από τα παιδιά των οποίων οι γονείς χρησιμοποίησαν περιορισμένο ή υψηλό όριο περιορισμού.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον καθορισμό του μέτριου περιορισμού.
Τα μεγαλύτερα παιδιά που δήλωσαν ότι οι γονείς τους ήταν μέτρια περιοριστικοί έτρωγαν περισσότερο φρούτα, λιγότερα γλυκά και λιπαρά σνακ και πρωινό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας από τα παιδιά που ισχυρίστηκαν ότι οι γονείς τους ήταν αδιάφοροι για την διατροφή των παιδιών τους.
Σε αντίθεση με τους περιορισμούς, ορισμένοι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να τρώνε φρούτα και λαχανικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Η πίεση των παιδιών συχνά τους αποτρέπει από την κατανάλωση ορισμένων τροφών και έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πίεση προκαλεί χαμηλότερο σωματικό βάρος.
Αντίθετα, πιστεύεται ότι όταν οι γονείς έχουν παιδιά που είναι επιλεκτικά σε ορισμένα τρόφιμα, είναι πιο πιθανό να τους πιέσουν να τρώνε.
Πολλοί επιστήμονες αποθαρρύνουν την πίεση επειδή μπορεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον διατροφής και να απαγορεύσουν στα παιδιά να αυτορυθμίζουν την πείνα τους και τα συναισθήματα κορεσμού.
Επιβράβευση.
Η επιβράβευση των παιδιών για την υγιεινή διατροφή είναι μια άλλη κοινή πρακτική μεταξύ των καλοπροαίρετων γονέων.
Η επιβράβευση δεν επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν εσωτερικά κίνητρα για υγιεινή διατροφή.
Οι γονείς μπορούν να δουν καλύτερα αποτελέσματα από την προσφορά μιας ποικιλίας τροφίμων που αρχίζουν από νεαρή ηλικία και την επανάληψη της έκθεσης σε τρόφιμα, ακόμη και αν το παιδί δεν το ήθελε αρχικά.
Την ίδια στιγμή, οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται ανταμοιβές για κίνητρα.
Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση ηλικίας 4-6 ετών στα λαχανικά και η χορήγηση αυτοκόλλητου για την κατανάλωσή τους ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην αύξηση της πρόσληψης λαχανικών σε σύγκριση με την τη λεκτική επιβράβευση .
Πρότυπα.
Τα παιδιά διαμορφώνουν τις συμπεριφορές των γύρω τους και όταν τα παιδιά είναι νεαρά, οι γονείς (και μερικές φορές τα αδέλφια) είναι τα βασικά πρότυπα της ζωής τους.
Επομένως, τα παιδιά είναι πιθανό να υιοθετήσουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με τους γονείς τους.
Δεδομένου ότι οι γονείς έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στη ζωή ενός παιδιού, είναι σημαντικό να δώσουν καλά παραδείγματα.
Το περιβάλλον είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνο.
Οι άνθρωποι στις μέρες μας τρώνε πιο συχνά εκτός σπιτιού. Ομοίως, λιγότερα οικογενειακά γεύματα καταναλώνονται στο σπίτι, ένα κατάλληλο μέρος για τους γονείς να προσφέρουν ένα πρότυπο συμπεριφοράς υγιεινής διατροφής.
Η νεοφοβία μπορεί συχνά να ξεπεραστεί σε παιδιά που έχουν θετικά πρότυπα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν άγνωστα τρόφιμα εάν έχουν παρατηρήσει κάποιον άλλο που τα τρώει. Επιπλέον, όταν οι γονείς παίρνουν ένα τσίμπημα από τα τρόφιμα των παιδιών τους και παρουσιάζουν σημάδια απόλαυσης, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν το φαγητό.
Μια έρευνα σε πάνω από 550 οικογένειες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους γονείς ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα επιλέγουν και τα παιδιά .
Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι γονείς πρέπει να εκθέτουν τα παιδιά τους σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων από μικρή ηλικία.
Συνήθως τα παιδιά απορρίπτουν ορισμένα τρόφιμα επειδή είναι καινούργια σε αυτά. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές προτού αναπτυχθεί μια προτίμηση σε αυτά τα αρχικά δυσμενή τρόφιμα.
Ο ακριβής αριθμός των απαιτούμενων δοκιμών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του παιδιού, η αρχική προτίμηση και η καινοτομία του τροφίμου και οι προηγούμενες εκθέσεις σε νέες γεύσεις.
Η κατανάλωση κατάλληλης ποσότητας του φαγητού είναι επίσης σημαντική για μια υγιεινή διατροφή. Η αύξηση του μεγέθους των μερίδων των λαχανικών και η μείωση του μεγέθους των μερίδων των πυκνών σε θερμίδες τροφίμων , θα βοηθήσει σίγουρα στην τήρηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
Ο τρόπος με τον οποίο σερβίρονται τα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζει επίσης το αν τα παιδιά θα τα επιλέξουν ή όχι. Μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά κατανάλωναν πιο ευχάριστα τα φρούτα και τα λαχανικά όταν ήταν κομμένα σε διάφορα σχήματα παρά όταν ήταν απλά απλωμένα σε ένα πιάτο.
Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διατροφή των μικρών παιδιών τους, κάνοντας κάποια ή όλα από τα παρακάτω:
- Να είστε ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας τρώγοντας αυτά που θα θέλατε να τρώνε και τα παιδιά σας. ( πχ φρούτα , λαχανικά)
- Μόλις στην διατροφή των παιδιών σας μπορέσουν να εισαχθούν στερεά τρόφιμα φροντίστε να εντάξετε στην διατροφή τους από νωρίς τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Προγραμματίστε τους χρόνους γεύματος έτσι ώστε να τρώτε μαζί ως οικογένεια.
- Φροντίστε να προσθέτετε νέα τρόφιμα , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά , στην διατροφή των παιδιών σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αφήστε τα παιδιά σας να σας λένε πότε πεινάνε και πότε όχι.
- Επιβραβεύστε τα παιδιά σας για την σωστή τους διατροφή αλλά όχι με φαγητό, επιλέξτε κάποιο αυτοκόλλητο ή κάποιο μικρό παιχνίδι.
- Διδάξτε τα παιδιά σας πως μια σωστή διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων απλά με μέτρο.
- Ενθαρρύνετε, αλλά μην πιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα και λαχανικά.
- Να προσφέρετε στα παιδιά σας μεγάλες ποσότητες λαχανικών.
- Κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά ελκυστικά με την αλλαγή του σχήματος ή της μεθόδου μαγειρέματος.
Συνοπτικά, οι γονείς πρέπει να έχουν θέση και να ασχολούνται με την διατροφή των παιδιών τους χωρίς όμως να ξεπερνάνε τα όρια!
Πηγή: www.eirinika.gr
Φωτό από: Verywell Family