Αυτοί που έχουν ενήλικους γιους και κόρες έχουν μεγαλύτερη ελευθερία καθώς έχουν ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο που τους προσέχει, αποκαλύπτει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.
Πολύ συχνά οι γονείς λένε ότι τα παιδιά φέρνουν χαρά, οι περισσότερες, όμως έρευνες μέχρι σήμερα είχαν δείξει ότι έχουν συσχετιστεί με οικονομικά άγχη και γενικά στρες. Τα αποτελέσματα, όμως, της παρούσας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One» έδειξαν ότι οι ενήλικες με παιδιά που έχουν μεγαλώσει δήλωναν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και λιγότερα σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς μπορούν να στηριχθούν στα παιδιά τους για να τους βοηθήσουν οικονομικά ή να τους φροντίσουν, κάτι το οποίο υπερνικά το άγχος του μεγαλώματός τους.
Οι μελετητές με επικεφαλής τον Κριστόφ Μπέκερ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στην Γερμανία, εξέτασαν 55.000 άτομα άνω των 50 ετών από 16 ευρωπαϊκές χώρες από τους οποίους ζήτησαν να αξιολογήσουν την ικανοποίηση τους από τη ζωή σε μια κλίμακα από το 0 (απόλυτα δυσαρεστημένος) έως το 10 (απόλυτα ικανοποιημένος).
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν μεγαλωμένα παιδιά σκόραραν 0.02 έως 0.56 υψηλότερα στην κλίμακα αυτή, ένα ποσοστό που μας δείχνει, σύμφωνα με τον Μπέκερ ότι, αν και τα παιδιά δεν είναι ο βασικός παράγοντας καθορισμού της ικανοποίησης από τη ζωή, την επηρεάζουν σημαντικά.
Ο Μπέκερ τονίζει ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της έρευνας συνίσταται στο ότι τα παιδιά συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας μόνο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.
Βρέθηκε ότι οι γονείς που είχαν συχνή επικοινωνία με τα παιδιά τους ήταν πιο ευτυχισμένοι. Παράλληλα ο γάμος παρουσίασε θετική συσχέτιση με το αίσθημα της ευεξίας και με την έλλειψη συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι, επομένως, ένας καθοριστικός παράγοντας ευημερίας και ψυχικής υγείας για τους μεγάλους ανθρώπους τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το αν έχει κανείς παιδιά ή σύζυγο αλλά με το αν έχει ανθρώπους να μοιραστεί συναισθήματα και σκέψεις.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι, αν και τα ψυχολογικές προεκτάσεις του να είσαι γονιός είναι αμφιλεγόμενες και εξαρτώνται και από την ηλικία του υπό μελέτη πληθυσμού, η κοινωνική υποστήριξη έχει συσχετισθεί με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και τα κοινωνικά δίκτυα συνιστούν σημαντικό παράγοντα ευεξίας.
Πηγή: www.eirinika.gr